13 lenyűgöző látnivaló New York-ban

13 lenyűgöző látnivaló New York-ban

Címlap / Kikapcsolódás / Utazás / 13 lenyűgöző látnivaló New York-ban

A világ leghíresebb városa, a szabadság és új élet szimbólikus városa és a lenyűgöző toronyépületek világa. Ismerd meg New York City leghíresebb helyeit, amelyeket nem hagyhatsz ki, ha ide látogatsz!

Times Square

New York város egyik legfontosabb csomópontja, lényegében egy hatalmas kereszteződés, a New York Times korábbi központja. A „világ útkereszteződésének” is nevezik, hiszen a Times Square-en található a Broadway és a Seventh Avenue is.
Mint általában a nagyvárosi terek, a Times Square is New York városának szimbólumává vált.

Central Park

Egyike azon helyeknek, amiért érdemes New Yorkban élni. A hatalmas park 340 hektár területen fekszik, Manhattan központjában. Talán a legszebb városi park a világon. A parkban számos tó, színház, jégpálya, szökőkút, teniszpálya, játszótér és egyéb létesítmény található.
Otthont ad továbbá a Központi Állatkertnek és a Meltropolitan Művészeti Múzeumnak. Hétvégén autók nem mehetnek be a parkba, így csodálatos oázisként szolgál a nagyvárosi embereknek.

Szabadság-szobor

Amikor New Yorkot elözönlötték az európai bevándorlók, a Szabadség-szobor volt az első, amit az Egyesült Államokból láttak. A szobrot a francia kormány adta ajándékba az amerikai függetlenség 100. évfordulójának alkalmával.
A szobrot a francia Frédéric-Auguste Bartholdi alkotta meg, az anyja arcának és egy prostituált alakjának mintájára. A hét „tüskéből” álló korona földünk hét kontinensét jelképezi. A szobor bal kezében a függetlenségi nyilatkozat, jobb kezében egy fáklya, amely a felvilágosodást szimbolizálja.

Empire State Building

Mióta 2001 szeptember 11-én terroristák megsemmisítették a World Trate Center két toronyépületét, az Empire State Building vált New York City legmagasabb épületévé.
A város egy jelképes szimbóluma, számos filmben tűnt fel, például az 1933-as King Kong-ban is. Évente 2 millió turista látogatja meg.

Brooklyn híd

New York legnépesebb kerületét Manhattent és Brooklynt köti össze. A híd az egyik legcsodálatosabb látnivaló New Yorkban. Az épület a 19. századi mérnöki bravúrt dícséri.
Az impozáns híd mintegy 1,8 km hosszú, a tornyok magassága pedig 486 méter. Ez teszi a Brooklyn hidat a világ legnagyobb függőhídjává.

Rockefeller Center

Eredeti nevén Radio City, a Rockefeller Center egy olyan épületegyüttes, amely a nagy gazdasági világválság idején alakult ki. Kezdetben a komplexum 14 épületből állt, amelyből az RCA épület a legnagyobb.
A Rockefeller Center központi részén a téli hónapokban jégpálya, míg nyáron hangulatos teraszok vannak.
A Rockefeller Centerben létezik egy magassági megfigyelő „fedélzet”, innen gyönyörű kilátás nyílik a Central Parkra és az Empire State Buildingre.  

Wall Steet

Dél-Manhattenben található, a Broadway-től indul keleti irányba, hossza kb. 600 m. A Wall Street mára az Egyesült Államok gazdasági és pénzügyi erejének a jelképa. Neve egyet jelent a részvény- és pénzpiaccal, annak ellenére, hogy a Tőzsde ma már a Wall Street-et keresztező Broad Street-en van.
Az egész környék tehát egy lenyűgöző pénzügyi negyed. Az itt dolgozkról méltán alakult ki a keményen dolgozó, jól kereső business ember kép.

Kínai negyed

Otthont ad a nyugati félteke legnagyobb kínai tömegének a nyugati féltekén. A kínai negyed Manhattan nyugati részén található. A kínai negyedben találhatók az Ázsián kívül élő legrégebbi etnikai enklávék.
Ha erre járunk, mindenképp üljünk be egy hagyományos kínai vendéglőbe, vegyüljünk el a bazárok közt, így kicsit olyan, mintha Kína egyik nagyvárosában lennénk.

Greenwich Village

A cikkcakkos utcák, hangulatos barna homokköves épületek különleges légkört kölcsönöznek ennek a városrésznek. New York egyetemi hallgatói, és a meleg közösségek laknak itt leginkább. Rengeteg a szórakozási lehetőség, számos jazz, rock és dance klubbal, étteremmel, bárokkal és kávézókkal.
Az 1900-as években a falu teljesen kinőtte magát,  híres reformerek, művészek és értelmiségiek jártak ide. Mára New York egyik legjellegzetesebb városrésze Greenwich. Ha erre jársz, ne hagyd ki a Washington Square Parkot, lélegzetelállító!

SoHo kerület

A SoHo Manhattanben található, művészeti galériáiról, trendi üzleteiről, butikjairól és áruházairól ismert.
A kerület története archetipikus példája a belvárosi regenerációnak és dzsentrifikációnak.

Fifth Avenue

Egyik fő átjárója Manhattannek. Neves bevásárló utca, világhírű üzletekkel. Méltán nevezhetjük a „világ legdrágább utcájának”, ahogyan 2008-ban a Forbes Magazin is rangsorolta. A legáhítottabb ingatlanok ennek az utcának az emeleti penthouse-ai.

Natural History Museum

Manhattan Upper West Side-ján található, az egyik legnagyobb és leghíresebb múzeum a világon. Túloldalán a Central Park. A múzeum 25 összekapcsolt épületből áll, melynek mintegy 46 állandó kiállítás terme, laboratóriuma és híres könyvtára van. A múzeum gyűjteményében több mint 32 millió történelmi tárgy található.

Bronx

New York City öt városrészének a legészakibb része Bronx. Népessége több mint 1,4 millió. Több parkkal büszkélkedhet, mint bármelyik más városrész.
Nyáron látogasd meg a Van Cortland parkot, ahol rengeteg vadon élő állatokkal is találkozhatsz, érdemes továbbá megnézned az állatkertet és a híres New York-i Botanikus Kertet.
Ha Bronxban jársz, ne hagyd ki a Wave Hill-en levő kilátót, ahonnan csodás kilátás nyílik a Hudson folyóra, vagy egy baseball délutánt a Yankee Stadionban.

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!