Életmód / Ezotéria

Lenyűgöző és híres ékkövek

A kiváltságosok világában fel-feltűnnek olyan ritka szépségű és értékű ékkövek, melyek később méltán tesznek szert világhírre.

India Csillaga

A felsorolásunk első tagja egy kivételes ékkő, mivel kiérdemelte a világ legnagyobb és leghíresebb zafírja címet. Nagyjából 300 évvel ezelőtt akadtak rá Sri Lankán, amely ország egyébként is bővelkedik a zafírokban, amiket a folyómedrekből nyernek ki.
Az India Csillaga ékkő több, mint 563 karátos, és a New York-i Természettörténeti Múzeum gyűjteményének egyik legnevezetesebb darabja.

Cullinan

A hihetetlen méretekkel rendelkező gyémántot Thomas Cullinan bányájában találták. Frederick Wells, amikor rálelt a köre, először üvegnek vélte a darabot, mivel hihetetlenül tiszta volt. A fél kilót nyomó drágakő 18 méter mélyről került elő, és egy olyan törésvonal határolta az egyik oldalát, melyből arra következtettek, hogy egy nagyobb darabról válhatott le.
A feltételezett darabot azonban nem sikerült megtalálni. Persze ez nem törte le a szakemberek lelkesedését, akik alapos vizsgálat után megállapították, hogy egy 3106 karátos ékkővel van dolguk, melynek a Cullinan nevet adták.Mivel kivételes darabról volt szó, a tulajdonosai úgy döntöttek, hogy méltó helye nem lehet máshol, mint VII. Edvárd angol király tulajdonában, akinek 66. születésnapjára szánták a követ. A kő csiszolását már a király rendelte el, a munkát pedig az Asscher Diamond Company kapta. Mivel ekkora kőből egyetlen darabot csiszolni nem lehetett, így a nyers gyémántot felaprózták, melynek eredménye képpen 9 nagyobb és 96 kisebb darabot nyertek. Mindegyik briliáns csiszolási formával készült el, a szemünk nem kis gyönyörűségére.Napjainkban is megtekinthető a világ legnagyobb gyémántja a neki szánt, eredeti helyén, vagyis az angol koronázási ékszerek között. Ha eljutunk a Londoni Tower-be, szegezzük tekintetünket a jogar tetejére, hiszen ott fog csillogni a fenséges Cullinan.

Koh-I-Noor

Szintén egy különleges gyémántról van szó, amely nevét Nadír sahtól, Perzsia egykori urától kapta1739-körül. A történet szerint, amikor a sah a kezébe vette az ékkövet, felkiáltott, hogy „koh-i-noor” vagyis hogy „hegyi fény”. Magát a gyémántot 1100 körül találták Indiában. 1306-ból marad fent róla az első írásos emlék, mely hindi nyelven áradozik a kivételes ékkőről. Ám azt is megemlíti az irat, hogy különleges ereje csak a nőket kíméli, a férfiakra szerencsétlenséget hoz.Ez persze nem zavarta Baburt, a mongol uralkodó dinasztiák első császárát, akinek gondolatait írásban őrizék meg. Az uralkodó megállapította, hogy a gyémánt értéke megegyezik annak az összegnek a felével, amit a teljes világon egy nap alatt elköltenek. Ez persze csak egy feltételezés volt, de híven tükrözi a Koh-I-Noor hihetetlen értékét. A 186 karátos ékkő hatását először Babur fián fejtette ki, aki, miután a kő a tulajdonába került, rövid időn belül elvesztette a trónt, és száműzték országából. A gyémánt ezután több tulajdonosa életét is megkeserítette, többek között Jahan sah-ét is, aki a híres Tadzs Mahalt építtette. A követ belefoglaltatta trónusába, ám őt is utolérte az átok, és végül börtönben végezte.A gyémánt Viktória angol királynőnél lelt „nyugalomra”, akinek az utolsó lahori maharadzsa „ajándékozta”. Az uralkodónő tisztában volt a kő hatalmával, így végrendeletében kikötötte, hogy azt kizárólag nők örökölhetik, így az a királyok feleségeinek ékköve lett. Albert herceg, Viktória királynő férje, újracsiszoltatta a követ, mivel, amikor kiállították a nagyközönségnek, az emberek nem találták elég fényesnek.A 105 karátosra „zsugorodott” darab jelenleg is az angol koronaékszerek mellett pihen békességben, és azóta is kizárólag női birtokosai voltak.

Olvastad már?  7 dolog, amire többé nem nézel ugyanúgy, ha ezt a cikket elolvasod

A remény gyémánt

A hihetetlenül gyönyörű kék ékkő nem kevés galibát okozott a történelem folyamán. A legenda szerint a származási országban, Indiában ragadt rá az átok, mivel egy tolvaj ellopta a Siva szemeként funkcionáló követ. 1668-ban a gyémánt Velencébe vándorolt egy indiai férfi zsebében, és ugyanebben az évben pusztítani kezdte az úszó város lakosságát a búbópestis.
Tulajdonosai között szerepelt a napkirály és felesége, aki a gyémántot hordta. Az ekkorra szív alakúra csiszolt ékkő Marie Antoinette-nek sem hozott szerencsét, ugyanis nem sokkal később 1792-ben a nagy francia forradalomban lefejezték.A gyémánt a nevét egy későbbi tulajdonosától kapta, miután a forradalomban elveszett majd újra megkerült, átcsiszolt követ megszerezte. Henry Hope bankár eladta a szerzeményét IV. Györgynek, kevés pénzért ugyan, de nemesi rangért. A király szerencsés volt, őt a kő csak válásba és botrányba taszította.További tulajdonosai között szerepelt II.Abdul Hamid, aki a trónjával fizetett érte, és a Walsh McLean család. A família már csak azzal a kikötéssel vásárolta meg az ékszert, ha az előző tulaj, Cartier, vállalja, hogy azonos áron, fél éven belül visszavásárolja, ha bármilyen szerencsétlenség történik. De a gyémántot nem lehet ilyen könnyen átverni. A fél év gond nélkül eltelt, azután azonban a házaspár fiát elütötte egy taxi, lányuk öngyilkos lett, elváltak, a férjnek elborult az elméje az asszony pedig sohasem épült fel súlyos szélütéséből.Ma a gyémánt a Smithsonain Intézetben tekinthető meg, golyóálló üveggel védett vitrinjében.

Válassz egy csillagjegyet és mindent megtudsz róla!
KOS BIKA IKREK RÁK
OROSZLÁN SZŰZ MÉRLEG SKORPIÓ
NYILAS BAK VÍZÖNTŐ HALAK

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást