A lencse a vírusok ellen is hatásos – és ezért fogyaszd még egész évben

A lencse a vírusok ellen is hatásos – és ezért fogyaszd még egész évben

Címlap / Életmód / Táplálkozás / A lencse a vírusok ellen is hatásos – és ezért fogyaszd még egész évben

Fitinsav

A lencse egyik nagyon hasznos anyaga a fitinsav, amely kiváló antioxidánsként szolgál. Vagyis segíti a szervezetet a szabad gyökök megkötésében, ezáltal megakadályozhatja sok, akár halálos betegség kialakulását is. Nagy mennyiségben fogyasztva azonban érdemes vigyázni vele, mivel csökkentheti a kalcium felszívódását!

Cukorbetegség

A lencse fogyasztását cukorbetegek számára is javasolják, mivel a glikémiás indexe (GI) alacsony, így a szénhidráttartalom bevitele nem emeli drasztikus szintre a vércukrot. Természetesen bele kell számolni a napi ételfogyasztásba, de kis mennyiségben is sokat segíthetünk vele szervezetünknek.

Bélproblémák

A lencsét hatékonyan használhatjuk székrekedés vagy más bélproblémák esetén is. Rosttartalmának köszönhetően tisztítja és átmozgatja a beleket, így a felhalmozódott káros anyagok is könnyebben eltávozhatnak. Méregtelenítéshez, diétához is kiváló, ha például a salátánkba teszünk belőle egy keveset.

Tejérzékenység

Egyre több ember szenved manapság tejérzékenységben, ami megnehezíti a megfelelő táplálkozást. Különösen gyerekkorban probléma ez, mivel a fejlődő szervezetnek számtalan olyan anyagra lenne szüksége, amely a tejben megtalálható. A lencse kiválóan pótolja ezeket, így a laktózérzékeny gyerekek táplálkozására kiváló megoldás.

Immunrendszer

A lencse néhány összetevője képes arra, hogy rendszeres fogyasztás mellett megfelelően stimulálja immunrendszerünket. Ennek köszönhetően szervezetünk ellenállóbbá válhat egyes vírusos fertőzésekkel szemben, ami különösen télen mindenkinek nagy segítséget tud nyújtani a betegségekkel szemben.

Afrodiziákum

A lencsét már régóta afrodiziákumnak tartják, vagyis a nemi vágy és a szexuális teljesítőképesség fokozásának képességét tulajdonítják neki.

Mindez tudományosan nem nyert igazolást, de ennek ellenére nem lehet véletlen, hogy ezt a szerepét már évezredek óta őrzi. A görögök egyenesen Aphrodité egyik szimbólumának tartották.

Lencsét egész évben!

A tanulság tehát az, hogy érdemes a lencsének az eddiginél nagyobb szerepet tulajdonítani az étkezésünkben. Nem kell túlzásba vinni, de nyugodtan lehet rendszeresen fogyasztani. Egészségünk hálás lesz érte, így újévi fogadalomnak sem utolsó az elhatározás, hogy lencsét eszünk egész évben!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást