Így lehetsz te is varázsló ‒ Merlin, a mágus tanításai

Így lehetsz te is varázsló ‒ Merlin, a mágus tanításai

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Így lehetsz te is varázsló ‒ Merlin, a mágus tanításai

Deepak Chopra Merlin és Artúr király (Édesvíz Kiadó 1997.) című könyvéből gyűjtöttünk idézeteket. Chopra orvos és író Indiában nevelkedett, ahol az emberek hisznek a mágusok létezésében. A mágus képes átalakulást létrehozni: a félelmet örömre, a csalódottságot beteljesedésre, az időhöz kötöttet időtlenné változtatja. Nyugaton úgy képzelik, hogy alkímiát gyakorol: arannyá változtatja a fémet. Az emberi lények is arannyá lehetnek.

Az alapvető én

„Egészen emberivé lennünk valóságossá tesz bennünket. A valóság nem meghatározható, csak megtapasztalható.

Figyeld éberen a nap során azokat a kurta perceket, amikor alapvető énedet megtapasztalhatod egy lélegzet, egy érzelem, egy érzékelés mögött!

Mielőtt holnap kiugranál az ágyból, mielőtt értelmed zakatolásba kezd, igyekezd elkapni a tiszta és egyszerű létezés pillanatát! Ez a mozdulatlan, csendes, névtelen állapot rendkívül megnyugtató. (…) Csak önmagad vagy a tudatosság állapotában.

Az egyszerű létezésnek ez az állapota meg-megismétlődik a nap során. Csak kevesen veszik észre, mert szokásaink alapján a gondolkodási folyamattal azonosulunk, s az is végighúzódó a napunkon.”

A múlt súlyának terhe

„Merlin sosem értette, miért ragaszkodnak a halandók a testükhöz. (…)

A halandó test Merlin szemével ruhafogas, amire hiteket, félelmeket, előítéleteket és álmokat aggattak.

Ha túl sok kabátot rakunk a fogasra, magát a fogast már nem is látni. Merlin szerint ezt cselekedték a halandók a saját testükkel.

Az emberi testtől többé nem látni a valóságot ‒ a tudatosság időn áthaladó folyamatát ‒, mert a múlt súlya nehezedik rá. (…)

Ha egészen élő akarsz lenni, meg kell halnod a múlthoz képest.”

Szavak és érzések

„A gond az, hogy a szavaknak pszichológiai jelentése is van. A szavak által a szülők jó vagy rossz érzést okoznak a gyermekeikben.

A leginkább erővel telt kifejezések az igen és a nem. E két szó képes határokat húzni vagy eltörölni azokat.

Minden, amiről ma úgy gondolod, hogy képes vagy rá, rejtett igent hordoz, amit vagy szülő vagy tanár mondott ki a régmúltban.

S mindaz, amire képtelennek érzed magadat, ugyanezektől származó régi nemet hordoz. (…)

Mert bár a szavak megmondják, kik vagyunk, mégis sokkal többek vagyunk, mint amennyi szavakba foglalható.”

Az átváltozás

„Az alkímia az átváltozás művészete.

A mágusok tanítása szerint az alkímia arra való, hogy a halandókat a szenvedés és tudatlanság állapotából a megvilágosodás és boldogság állapotába vezesse. (…)

Az alkímia ‒ keresés, és minden keresés egyetlen dologra, a tökéletesedésre irányul.

Amint az arany azért a legtökéletesebb a fémek között, mert nem rozsdásodik, úgy a tökéletesedés az emberek között is a fájdalomtól, szenvedéstől, kétségtől és félelemtől való szabadulást jelenti. (…)

Tested tulajdonképpen végtelen és egy az egész világmindenséggel.

Lelked összeér minden lélekkel, sem térben, sem időben nincs határa. Az alkímia majd megmutatja neked ezeket az igazságokat.”

Szerencsétlenség és lehetőség

„Amikor képes vagy észrevenni a lehetőség magvait a szerencsétlenség romjai között, akkor kezd növekedni benned a bizalom.

Ez lépésenként alakul ki. Először észreveszed, hogy éned ítélete hamis a veszteséggel kapcsolatban.”

„…tedd a szégyen és a panasz helyére a nyugodt és biztos tudást, miszerint a természet őrizete alatt állsz, s minden veszteséged csak időleges és nem valóságos.

Ideje volt elmennie annak, amit elveszítettél, de nem azért, mert a természet gonosz és közömbös, hanem mert a valóság felé tett minden lépésed fontos.”

Az ellenség emlékképei

„Ha elsétál melletted az ellenséged, és beléd köt, ez a szeretet jele. (…)

A szeretet érzése indította feléd az ellenségedet, de szeretete gyűlöletté vált, amint kapcsolatba került az emlékképeivel.

Régebbi élmények okozzák, hogy a szeretet érzése már kicsavarodva, eltorzulva bukkan a felszínre.

Mégse feledd: minden kapcsolat szeretet lenne, ha már a gyökerénél meglátnád!”

Okok és okozatok

„Csak ok és okozat létezik. Ha az ok időben távol van, az emberek hajlamosak megfeledkezni róla akkor, amikor bekövetkezik az okozat.

Bármi, ami veled történik, jó vagy rossz, valami régi tett következménye. (…) Az események minden irányból vissza-visszatérnek hozzánk.

Olyan sok ok és okozat vesz körül bennünket, hogy csak nagyfokú éberséggel lehet ezeket észrevenni.

A világegyetemben semmi sem történik véletlenül.

A múltban elkövetett tetteid eredményei nem azért érnek el most, hogy megbüntessenek, hanem, hogy figyelmeztessenek. Olyanok, mint egy rejtvény kulcsai.”

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást