6 lehetséges nehézség a családokban

6 lehetséges nehézség a családokban

Címlap / Életmód / Család / 6 lehetséges nehézség a családokban

Minden családi rendszerben akadnak olyan területek, amelyeket a családtagok tudtukon kívül vagy tudatosan hibásan működtetnek ‒ például túl önérzetesen viselkednek vagy elhallgatnak valamit ‒, és ezért valami zavarja a rendet. Pedig ha ezeket a zavarokat megszüntetnék, az hozzásegítené őket a megbékéléshez. Bert Hellinger A forrás nem kérdi, merre visz az útja című könyvében részletekbe menően beszámol a családi struktúrák működéséről. Cikkünkben néhány fontos tényt szeretnénk kiemelni ezek közül.

1. A szülői szerep és a párkapcsolat

A szülő a gyerekében a párját is szereti. Akkor van erőnk jó apává vagy anyává válni, ha van lehetőségünk erőt meríteni párunk szeretetéből. Ettől a gyerekek boldogok és biztonságban érzik magukat. Ha az anya elutasítja az apát, a gyermekét is elutasítja. A gyermek ezt érzi, ezért nem tud kiteljesedni, meghasonlik önmagával. Elszegényedik a kapcsolat, ha az anya nem játszhatja az anyai-gondoskodó, a férfi pedig az apai-óvó szerepet, és ha a szerepek különbözősége ellenére meglévő egyenértékűséget nem hangsúlyozzák.

2. Kötődés a származási családhoz

A szeretet rendjéhez hozzátartozik, hogy el kell szakadni a származási családtól. A párkapcsolat megszakítása nem hoz megoldást, ha a férfi és a nő konfliktusának egyikük vagy mindkettőjük származási családja az oka. Inkább a származási családban levő sorsösszefonódásoktól kell elszakadni.

3. Szeretet és bosszú

Gyakori, hogy a párkapcsolatban az egyik fél megsérti a másik méltóságát. A sérülést nem könnyű elfelejteni, mert a kiegyenlítésre való igény akadályozza ezt. Jogos a bosszú, de csak akkor hatékony, ha az eredetivel nem azonos súlyú, másként a kétoldalú sértések megállíthatatlanok lesznek.

A szeretetteljes bosszúállás lényege, hogy a sértés elkövetőjét valamivel kisebb sérülésnek kell kitenni. Ez a „valamivel kevesebb” lehetőséget ad a kölcsönös megbocsátásra és az újrakezdésre. Ilyenkor fontos szerepet játszik a sérülés előtti emlékek, a felhőtlen időszak élményeinek felelevenítése.

4. Hatalmi harcok

Ahol hatalmi harc zajlik, ott mindig áldozattá válik valaki vagy valami. A nő, aki legyőzi a férfit, el is veszti. De ez fordítva is így van. És a felnőtt gyerek, ha legyőzi a szüleit, szintén elveszti őket.

Óriási hatása van annak, ha valaki lemond a hatalom gyakorlásáról, mert észreveszi és elismeri a másikat: jótékony erők szabadulnak fel. A lélek mélyén dolgozó teremtő erők a megbékélés, egymás tisztelete és kölcsönös elismerése felé irányítják az egész kapcsolatrendszert.

5. Párkapcsolat ikrekkel

Aki egy ikerpár egyik tagját választja társául, el kell fogadnia, hogy az ikertestvérek elválaszthatatlanok, és nagyon mély kötelék fűzi őket egymáshoz. Emiatt a partner gyakran csak a második helyet foglalja el az ikertestvér után.

6. Titkok a családban

Minden családban vannak olyan titkok, amelyeket óvni kell, mert nem tartoznak a gyerekre. Ilyen például a szülők intim kapcsolata, vagy egy vétek, amit az egyik szülő elkövetett. Bizonyos családi titkoknak azonban felszínre kell kerülniük.

Például ha vannak olyan családtagok, akiket nem ismernek el, akiket nem tisztelnek, akikről elfelejtkeznek. Róluk tudnia kell a gyereknek. Ha egy ilyen titkot felfedünk előtte, annak jó hatása van. Nyugalmat hoz a családtagok lelkébe, és segít visszaállítani a családtagok egymás iránti tiszteletét.

VIDEO 10 ecset, ami nélkül lehet sminkelni, de nem érdemes

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!