Legyél profi előadó – avagy 8 gyakorlat a prezentációs készség fejlesztésére

Legyél profi előadó – avagy 8 gyakorlat a prezentációs készség fejlesztésére

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Legyél profi előadó – avagy 8 gyakorlat a prezentációs készség fejlesztésére

A szakmai felkészülés és a karrierépítés során gyakran kell számot adnod a tudásodról, ötleteidről. Ilyenkor természetes, hogy szeretnél a lehető legjobban teljesíteni, és bizonyítani a rátermettségedet. Most 8 módszert mutatunk, ami segítségedre lesz abban, hogy mindenkit meggyőzz a talpraesettségedről, és lenyűgözd a kollégáidat prezentálás közben!

Gyakorlás

A tartós pozitív változást, mint mindig, ezúttal is kitartó gyakorlással tudod elérni. Minél többet gyakorolsz, annál jobban fejlődsz!

Ha egy konkrét előadásra készülsz, nagyon hasznos, ha elpróbálod, akár párod vagy családod előtt, de ha nincs otthon senki, akkor a tükör is megfelelő.

Még jobb, ha felveszed és vissza is nézed a prezentációt, hogy ki tudd javítani a hibákat és felírni, ha valamit elfelejtettél.

Használd a teret és vond be a közönséget

A prezentáció nagymesterei kihasználják a rendelkezésükre álló körülményeket: a teret, a közönséget és a helyzet adta lehetőségeket.

Ezt nyugodtan próbáld ki te is – például sétálj a közönség felé, vond be őket a prezentációdba.

Bármilyen jó előadó vagy, egy ponton mindenki elveszíti a fonalat, de ha kérdezel, azzal könnyebben fenntarthatod a hallgatóság figyelmét és megkönnyíted az információk feldolgozását is.

Időmenedzsment

Nincs annál rosszabb, mint amikor kifutsz az időből, mielőtt el tudnád mondani a lényeget. Ha tudod magadról, hogy nehezebben kontrollálod az időt, akkor a prezentációt megelőző napokban próbáld el többször az előadást, és mérd le az időt.

Oszd fel a mondanivalód szekciókra, és állítsd fel a mérföldköveket, ahova mindenképpen szeretnél eljutni az előadás során, és ha mégis kifutnál az időből, rangsorold az információkat, hogy a legfontosabbak semmiképp se vesszenek el.

Emellett hasznos gyakorlat, ha élőben is elindítod a saját stopperórád, hogy néha rá tudj pillantani, hogy még mennyi időd van hátra!

Hiteles információk

Adj át értéket! A prezentáció egyik legfontosabb pillére, hogy olyanról beszélj, aminek hiteles háttere van.

Így nem kell tartanod a kérdésektől, mert a válaszokat könnyen alá tudod támasztani.

A tudat, hogy hasznos információkat adsz át a közönségnek segít, hogy ne félj a nyilvános beszédtől.

Te is része vagy a prezentációnak

Légy vonzó – az ápolt, kellemes külsejű embereket többre értékelik. Próbáld meg a lehető legjobb külsődet mutatni, ha nagy közönség előtt kell beszélned!

Figyelj a mozdulatokra – ha azon kapod magad, hogy feleslegesen fészkelődsz, akkor hagyd abba, mert elterelheti a hallgatóság figyelmét a mondanivalódról.

Mutasd meg ki vagy! Az érzelmileg töltött prezentáció természetes, és ezt a közönség is megérzi. Hitelesebbek azok az előadók, akik személyes példát említenek, ezért ne félj saját tapasztalattal érvelni.

Használd a technikát és légy felkészült

Minél izgalmasabb a prezentációd, annál jobban fogadja azt a közönség, és annál jobban fognak emlékezni is rá. Igyekezz minél színesebben átadni az információkat: használj képeket, hanganyagot, videót, infografikákat és rövid írott szövegeket PowerPoint vagy Prezi segítségével. De ne feledd, a kevesebb néha több, ezért figyelj oda arra, hogy ne írd le az egész előadásod szövegét a diákra, inkább csak emelj ki egy-egy fontosabb információt, amire szeretnéd a fókuszt helyezni. Ugyanúgy figyelj oda a színekre, világos háttéren sötét betűket használj. Hasznos megkérdezni, hogy hol lesz az előadás, hány fő fog részt venni rajta és milyen technikai lehetőségeid lesznek.

Tipp: Érkezz előbb a helyszínre, hogy mindent időben tesztelni tudj.

A közönség nem az ellenséged

Ha már az összes kellemetlen verziót átgondoltad, mi történhet, ha kudarcot vallasz, akkor most vedd sorra a reális lehetőségeket. Nem történik semmi, ha hibázol – attól csak természetesebb lesz az előadásod. Tudatosítsd, hogy a közönség azért jött, hogy meghallgasson, mert érdekli őket, amit mondasz.

A hibákat fordítsd tanulásra, és próbáld meg élvezni a helyzetet. Képzeld el, hogy egy színpadon vagy, ahol a közönség minden mondatodra csodálattal figyel. Ha izgulsz, akkor nem kell egyből mindenkire odafigyelned – oszd fel a hallgatóságot több részre, és mindig csak egy emberhez beszélj az adott csoportból. Ezzel csökkentheted a nagy közönség okozta feszültséged is.

Zárj mesterien

Amikor a prezentációd végéhez értél, hagyj búcsúzóul kellemes benyomást.

Először foglald pontokba az előadásod lényegi mondanivalóját, adj egy hasznos tanácsot, útravalót az elhangzottakkal kapcsolatban, majd zárásul köszönd meg a közönségnek, hogy figyelemmel meghallgatott.

Teremts jó hangulatot – ha kell gondolj közben azokra, akiket szeretsz, és ezzel az energiával búcsúzz el tőlük. Ha jól érezted magad a bőrödben, akkor nagy eséllyel a közönséged is ilyen érzésekkel távozik majd!

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást