Ezen a szigeten a legtisztább a levegő a világon

Ezen a szigeten a legtisztább a levegő a világon

Címlap / Kikapcsolódás / Utazás / Ezen a szigeten a legtisztább a levegő a világon

Kevés utazó jut el erre a „világ peremeként” ismert vidékre. De akik mégis eljönnek, meredek sziklákat, szélfútta pusztákat és fekete homokos strandokat találnak, amelyek szembetűnő kontrasztot alkotnak a hegycsúcsokon elterülő, zöldellő, foltokban gazdag mezőgazdasági területekkel.

Ez az elszigeteltség nemcsak gyönyörűen nyersen tartja Cape Grimet, hanem szokatlan hírnevet is ad neki: a fokon található légszennyezettségi állomás szerint itt található a Föld legtisztább levegője.

Andrew Bertuleit/istockphoto.com

Minek köszönhető a nagyfokú tisztaság?

A világ 25 légköri állomásának egyike, a Cape Grim szikla tetején található Cape Grim légszennyezési alapállomást (CGBAPS) 1976-ban hozták létre, hogy összegyűjtse és elemezze az érintetlen levegő összetételét, amelyet nem befolyásolnak a helyi szennyezőforrások, például a kipufogógázok vagy az ipari füst.

„A Kennaook/Cape Grim légszennyezettségi mérőállomást fújó erős nyugati szelek több ezer kilométert tettek meg a jeges Déli-óceánon, így az itt mért levegő a világ legtisztábbjai közé tartozik”

– mondja Dr. Ann Stavert, a helyszínt az Ausztrál Meteorológiai Irodával (BoM) közösen kezelő Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO) vezető kutatója.

Az állomás a világ éghajlatváltozási kutatásában is fontos szerepet játszik. A sztratoszféra ózonrétegének csökkenését, valamint olyan értékes időjárási és éghajlati információkat, mint a hőmérséklet, a csapadék, a szél, a páratartalom és a napsugárzás is rögzíti. Ezek a mérések különösen fontosak, mivel meghatározzák, hogyan változott a globális légkör összetétele, és hogyan fejlődik tovább.

Amikor a nyilvánosság tudomást szerzett arról, hogy a levegőmintákat gyűjtenek, számos felajánlást kaptak olyanoktól, akiknek régi búvárpalackjuk volt a garázsukban. Az általuk felajánlott légminták azt jelentik, hogy a régió levegőjének története 1956-ig visszamenőleg feltárható.

THP Creative/istockphoto.com

Nem mindig egészséges

A kristálytiszta levegő azonban nem minden körülmények között kedvez az egészségnek. A Grim-fok sziklás csúcsain állva a gyanútlan utazót könnyen lelökhetik a vad széllökések, amelyekről a régió híres. Ezek gyakran elérik a 180 km/órás sebességet, és az Antarktiszról szállítják az érintetlen levegőt.

A Tasmániától nyugatra fekvő tenger a bolygó leghosszabb összefüggő óceánterülete. A Grim-fok pedig az a hely, ahol a Roaring Forties (a 40° és 50° szélességi fok közötti erős nyugati szél, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy a Déli-óceán a Föld egyik legveszélyesebbjévé váljon) a tengeren megtett hosszú út után a partvonalba csapódik. Mivel a szél az egész óceánon átutazott, a szárazföldek zavarása nélkül, a Föld legtisztább levegőjét szállítja.

Mindezek ellenére – és talán szerencsére – nem valószínű, hogy a félszigetet elözönlik majd a turisták, és ez nem csak nehéz megközelíthetősége miatt van így. A szigeten télen csontig hatoló a hideg, és nyáron sem árt pulóvert venni annak, aki a partok közelében sétálna. A félszigetet ismerők szerint időjárás könyörtelen, de ez teszi különlegessé a területet.

VIDEO A sminkes titkos karácsonyi sminkje

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást