Ez a legrosszabb pedikűr-hiba, amit elkövethetsz – Az orvos szerint

Ez a legrosszabb pedikűr-hiba, amit elkövethetsz – Az orvos szerint

Címlap / Stílus / Test / Ez a legrosszabb pedikűr-hiba, amit elkövethetsz – Az orvos szerint

Az Amerikai Bőrgyógyászati Akadémia szerint az emberek 99 százalékának lesz valamilyen körömbetegsége élete során, a makacs gombás és bakteriális fertőzésektől a törékeny, töredező körmökig. A rendszeres ápolási rutin betartása segíthet távol tartani ezeket a problémákat – miközben egy kis kényeztetést is hozzáad a mindennapokhoz.

A szakértők azonban hangsúlyoznak egy fontos figyelmeztetést: lehet súrolni, vágni, reszelni és polírozni. Csak ügyelj arra, hogy a kutikula sértetlen maradjon.

Miért van a körmünkön kutikula?

fotostorm/istockphoto.com

A kutikula a köröm tövénél a bőrhöz tapadt vékony, átlátszó réteg, döntő szerepet játszik a köröm egészségében – magyarázza dr. Anna Chacon, egy floridai székhelyű, okleveles bőrgyógyász. Ennek az az oka, hogy a kutikula, amelyet eponychiumnak is hívnak, a köröm elsődleges gátja az allergének, irritáló anyagok és kórokozók ellen. Enélkül a körömágyakat a kisebb irritációtól a súlyosabb állapotokig és a fájdalmas gyulladásokig mindenféle veszély fenyegeti.

Az egészséges kutikula védi és erősíti a körmöt is – ezért ha gyenge, törékeny körmökkel küzdesz, vedd ezt is figyelembe. A körmök egy keratin nevű fehérjéből állnak, amely az öregedés során megkeményednek, ezért az egészséges körmöknek általában a hegyei a legerősebbek. Ez a szilárd fehérjelerakódás megvédi lábujjainkat, így kevésbé lesznek érzékenyek a fertőzésekre és sérülésekre. Amint új, törékeny keratin képződik a körömágyban, a kutikula megvédi azt, miközben a keratin megerősíti, hogy a köröm növekedni tudjon.

Miért nem szabad levágni a kutikulát?

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást