A 10 legokosabb anyagi döntés az új évben!

A 10 legokosabb anyagi döntés az új évben!

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / A 10 legokosabb anyagi döntés az új évben!

Nem te vagy az egyetlen személy, akit a pénzügyi összeomlás érint. Íme néhány tanács, amit szeretnénk ha figyelembe vennél, függetlenül attól, mennyi tartozásod vagy veszteséged van.

1. Nézz szembe a problémákkal

Kezdjük talán ott, hogy őszinték vagyunk magunkkal. Nézd meg a számláidat, a tartozásaidat, látogass el a bankba és mérd fel hogy is állsz. Ez a valóság. Sokan élnek az illúzió világában, de minél később néznek szembe a gondokkal, annál nagyobb lesz a kopp.

Kérj nyugodtan segítséget, hisz nem kell pénzügyi szakértőnek lenned, lehet soha nem kaptál megfelelő oktatást a pénzügyekről és nem látod át a dolgokat.

Hidd el, nem vagy egyedül, bizonyos mértékig mindenki így érzi. Válassz egy jó könyvelőt, vagy bankárt akiben megbízol és el tudja neked magyarázni mit tehetsz a továbbiakban.

2. Légy szervezett

Tudod hol vannak a számlák, hitelkártya-kimutatások, biztosítási dokumentumok?

A legtöbb ember azért érzi túlterheltnek magát, mert nem tudja mit hol keressen. Gyakran nem is a pénzhiány az oka a bizonytalanságnak, hanem a körülöttünk levő káosz.

3. Ellenőrizd a számlakimutatásokat

Látnod kell mire költitek a pénzt. Hol van az a sok pénz, aminek még meg kellene lennie? Lehet, hogy olyan plussz terhekre bukkansz, amit nem is tudtad, hogy fizetsz. Nézd meg az összes számlán levő rejtett költségeket.

Határozd el, hogy bizonyos összegű megtakarítást hagysz a számlán havonta. Ha van befektetési számlád, vedd szemügyre, legyen szó készpénzről, kötvényekről, aranyról. A pillanatnyi pénzhelyzetedet megtudva, könnyebben alszol éjszaka és tudsz tervezni a jövőre nézve.

4. Vissza a gyökerekhez

Ez igaz az életed minden területére. Miért szükséges annyi ruha, farmer, cipő? Biztosan szükség van fitnesszbérletre és éttermi vacsorákra? Mindenki tudja saját maga hova szivárog a pénz.

Egyeseknél a ruházkodás, szépségápolási termékek, másoknál az élelmiszer viszi el a legtöbb pénzt. Döntsd el magadban, milyen változásokat tudnál tenni.

5. Találj másik bevételi forrást is

Biztosan meg tudod találni a módját egy másik pénzbevételi forrásnak is – pl. kézművesség, tanácsadás, írás, szerkesztés, gyermekfelügyelet, beteggondozás, szervezés.

A lehetőségek végtelenek, csak nyitott szemmel és füllel kell járnod. Tudd meg mire lenne igény, és mi az amihez értenél és szívesen bevállalnád a munkád mellett. Az internet is megannyi lehetőséget kínál, oldalakat szerkeszthetsz, írhatsz, blogolhatsz vagy e-book könyvet is írhatsz – lényegében pénzt csinálhatsz alvás közben is.

6. Kérj árengedményeket

Gondolj bele, mennyi havi számlát fizetsz ki, kábel tv, telefonszámlák, internet előfizetés stb. Hívd fel a szolgáltatót és tárgyald újra a csomagot. Meg fogsz lepődni, milyen eredményes lehet a beszélgetés.

7. Nézz körül, mit tudnál eladni

Ami számodra szemét, az másoknak kincs lehet. Ha vannak olyan tárgyaid, amelyeket nem használsz többet, tedd fel aukciós portálokra, hirdesd meg újságban és próbáld eladni. 

A gyerek kiságyára vagy a régi színes tv-re is akadhat vevő. Ráadásul tágasabb lesz a tér otthon, jó helyzetet teremt egy új kezdésre.

8. Radikális változások

Nem mintha szükséges lenne, de ha radikálisan lecsökken az életszínvonalad, mihez kezdesz? Érdemes időben elgondolkodni róla, hogy elköltöznél-e például.

Csak ennek tudatában tudsz törekedni arra, hogy másképp élj, és magasabb szintre tudj kerülni.

9. Mit érzel a pénzzel kapcsolatban?

A legtöbben szüleink mentalitását követjük, amikor a pénzről gondolkodunk. Talán egyesek közülünk költekezők és úgy vélik a pénz azért van, hogy költsük, mások gyűjtögetnek és sajnálják elkölteni. 

Gondolj bele, most már felnőtt vagy, szabadon rendelkezel felette. Ha úgy érzed nyugtalanít az, ahogyan jelenleg kezeled a pénzed, akkor változtass, merj újrakezdeni!

10. Légy hálás azért amid van

Sokkal többed van, mint a bolygónkon élő emberek 95%-ának. Ezért minden nap légy hálás azért, ami adatott neked és amilyen környezetben élhetsz.

Ideje másokra is gondolnod körülötted. Hidd el, minél többet adsz, az élet annál több módon hálálja majd meg.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást