Ez most a legnépszerűbb technika az állásinterjúkon – És így lehetsz nyerő benne

Ez most a legnépszerűbb technika az állásinterjúkon – És így lehetsz nyerő benne

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Ez most a legnépszerűbb technika az állásinterjúkon – És így lehetsz nyerő benne

A pandémia hatására egyre többen készítenek interjút online, valamilyen videós platformon keresztül, de szélsebesen terjedni kezdtek az aszinkron videóinterjúk, vagy röviden AI-k is.

Ezek során a jelölt nem egy élő emberrel beszélget, csak elindítja az interjút, majd a képernyőn megjelenő kérdésekre – például mutassa be magát röviden, jellemezze a korábbi munkáit – válaszol a kamera előtt. A kész hang- és képanyagot pedig továbbküldi az állást kiíró cégnek.

Bizonyos esetekben ezeket a felvételeket később egy HR menedzser értékeli, máskor mesterséges intelligenciát és arcelemző szoftvereket használnak a jelöltek értékelésére. A vállalatok jelentése szerint az ilyen típusú interjúk hatékonyabbá tehetik a felvételi folyamatot, de a pályázók számára ez az átvilágítási módszer – amely egyirányú Zoom beszélgetésnek tűnik – kényelmetlen lehet.

Nem új keletű, de gyorsabban terjed, mint valaha

Carlos Flores, az amerikai New Jersey állam Rutgers Egyetem karriermenedzsment szakembere szerint már a pandémia előtt is alkalmazták az AVI-kat a toborzás első szakaszaként az egészségügyi, gyógyszeripari, műszaki, üzleti és pénzügyi szektorban.

Míg pontos statisztikák nem igazán állnak rendelkezésre az eredményeket illetően, mivel az AVI-ket viszonylag újonnan kezdték el alkalmazni a nagyvállalatok. A piaci jelentések pedig nem tesznek különbséget közöttük és a személyes megjelenést igénylő interjúk között.

A szakértők szerint nagyobb szervezetek esetében az AVI-k kényelmes módszerré váltak a jelentkezők százainak vagy ezreinek gyorsabb átfutására az alacsonyabb képzettséget igénylő állások esetén.

A HireVue, az egyik vezető interjútechnikai vállalat azt állítja, hogy ma már több mint 700 vállalkozás használja ezt a módszert, köztük a Fortune 500 cégek egyharmada, akik együttesen több mint 10 millió interjút készítettek a platformján keresztül. A Modern Hire, egy másik interjútechnikai platform, több mint 20 millió értékelést és interjút támogatott, és a felhasználók száma 40%-kal nőtt 2019-ben.

Az esélyek tehát, hogy egy napon így interjúzol majd a következő állásodra, egyre nőnek. De mit tehetsz azért, hogy megfelelő hatást érj el egy ilyen interjún?

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást