Ezek voltak a legnépszerűbb nevek, abban az évben, amikor megszülettél

Ezek voltak a legnépszerűbb nevek, abban az évben, amikor megszülettél

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Ezek voltak a legnépszerűbb nevek, abban az évben, amikor megszülettél

1955-64

Ebben az időszakban a legtöbb kisfiú a László, István, József, János vagy Sándor nevet kapta, így nem véletlen, hogy ezek a nevek ma is gyakorinak számítanak, még ha az újszülöttek körében ma már szinte egyáltalán nem is lehet találkozni ezekkel a nevekkel.

A kislányok legtöbbször a Mária, Erzsébet, Éva, Katalin vagy Ilona nevet kapták, melyek közül egyedül a becézett formájú Kata az, ami napjainkban is népszerű választás. Érdekes módon ekkoriban is hetedik helyen szerepelt az Anna, ami akár ebben a formában, akár becézett változataiban az elmúlt években is a népszerűségi lista élén állt.

1965-74

A következő évtizedben a fiúnevek körében a népszerűségi listát továbbra is a László vezeti, de történt azért némi változás, hiszen a kis Lacikák mellett az újszülött osztályokon ekkor már leggyakrabban Zoltánok, Istvánok, Attilák és Józsefek sorakoztak.

A kislányok körében berobbant az Andrea név, és olyannyira népszerű lett, hogy ebben az időben a legtöbb kislány ezt a nevet kapta, de az Éva, Katalin, Ildikó is népszerű maradt, a Mária viszont visszacsúszott az ötödik helyre, az Anna pedig már a 22.volt.

1975-84

Az előző évtizedben elterjedt Zoltán ekkor úgy megtáltosodott, hogy az addig egyeduralkodó Lászlót is kiszorította, és az első helyre került.

A második leggyakoribb névválasztás az ebben az időszakban születetteknek a Gábor volt, a László csak a harmadik, míg a negyedik és ötödik helyen az Attila és a Péter állt.

A lányoknál komoly változások történtek, megjelentek a „modernebb” nevek, és nagyon gyorsan népszerűek is lettek: a leggyakoribb választás még mindig az Andrea volt, ezt követte a Krisztina, a Katalin, a Mónika és a Szilvia, hatodik helyre pedig már az Anita is bekerült.

Annak oka, hogy a lánynevek divatja gyorsabban változik, részben az is lehet, hogy jellemzően az apukák jobban ragaszkodnak ahhoz, hogy fiú csemetéjük a nevüket örökölje, míg a statisztikák szerint az anyák körében kevesebben ragaszkodnak ehhez, és szívesebben választanak modern, divatos nevet a lányuknak.

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást