A legkellemetlenebb bogárcsípések

A legkellemetlenebb bogárcsípések

Címlap / Életmód / Egészség / A legkellemetlenebb bogárcsípések

A különböző bogarak, rovarok vagy pókok nemcsak kellemetlen csípéseket okozhatnak, hanem komoly betegség okozói is lehetnek. Lássuk a legveszélyesebb és legelterjedtebb bogarakat és azok csípéseit.

Kullancsok

Magyarországon és a Kárpátmedencében elterjedt bogárfajta. Ha szeretsz a szabadban lenni, vigyázz a fűben és bokrokban megbújó kullancsokkal. A kullancsok ritka esetben veszélyes betegségeket is hordozhatnak, mint a Lyme-kór vagy kiválthatnak agyhártyagyulladást is.
A kullancscsípéskor az állat a bőrbe süllyed és folytonosan innen táplálkozik vérrel. A kullancscsípés allergiás reakciót is kiválthat. Fontos a kullancs szakszerű eltávolítása, forduljunk szakemberhez, vagy használjunk speciális szert, amely kihajtja a bőrből a kullancsot (a házi csipeszes vagy olajos megoldás nem hatékony és nem biztonságos).

Fekete özvegy pókok (mérgező!!)

A meleg égövökön fordul elő, ezért ha ilyen helyen járunk kirándulni, legyünk óvatosak. Hosszú lábú fekete pókok, jellegzetes narancssárga, piros vagy sárga „homokóra” jellel.
Csípése éles fájdalmat okoz, de ritka esetben fájdalommentes is lehet. A mérgezés következménye izomgörcs, hányinger, vérnyomás-emelkedés. Azonnali orvosi ellátás szükséges. Ha lehetséges a pók is legyen ott azonosítás gyanánt.

Fejtetű

A hajszálak közt bújnak meg, gyakran a nyak és fülek mögötti részen. Könnyen átadódik egyik emberről a másikra közös sapka viseletével, vagy egymáshoz közel hajolva.
Tojásait a hajszálakra rakja. Csípése viszkető. Sebeken keresztül fertőzést is okozhat. Speciális szerekkel el lehet pusztítani őket.

Bolhák

Kicsi, szárny nélküli mozgékony rovarok, amelyek vérrel táplálkoznak. Nemcsak a háziállatokban bújnak meg, embervért is szeretnek fogyasztani.
A bolhacsípés viszkető bőrirritációt okoz.
A legkönnyebben úgy előzhetjük meg elterjedésüket, ha mindig tisztán tartjuk lakásunkat, rendszeresen porszívózunk és a kinti háziállatokat nem engedjük be a házba. Rovarölő szerrel pusztítható el.

Méhek, darazsak

Ha allergiás vagy a méhcsípésre, akkor halálos is lehet. Ezek a csípések mindig fájdalmasak.
A csípés helyére tegyél jeget, szedj be antihisztamin gyógyszert a viszketés ellen és paracetamolt a fájdalomra. Ha súlyos a csípés, fordulj orvoshoz.

Hangyák

Egyes hangyák bizony nem csak szorgosak, hanem ellenségesek is. Agresszívvá válhatnak, ha megzavarják őket. Könnyen a ruha alá juthatnak, és fájó csípéseket okozhatnak.
A csípés éget és viszket, de ritkán kiválthat fertőzést vagy allergiás reakciót is.

Atka pókok

A közhiedelemmel ellentétben az atkák nem rovarok, hanem pókok. Csak fiatalkorukban támadhatnak emberre, később ők is „vegetáriánusokká” válnak, mint a felnőttek.
Csípésük fájdalmas és viszkető. A viszketés általában egy-két nappal a harapás után jelenik meg. 

Rüh

A rühatkák bejutnak a bőrbe, és rettentő károkat művelhetnek rajta. A rüh bőr-a-bőrrel való érintkezéssel terjed, vagy közös törököző, ágynemű és egyéb tárgyakkal terjed.
Intenzív viszketést és sebeket okoz néhány héttel azután, hogy bejutnak a bőrbe. A viszketés súlyos, éjszaka rosszabb. A kiütések általában az oldalon, ujjaknál, csuklónál, könyöknél, nemi szerveknél és fenéknél jelennek meg. Krémes és tablettás gyógyszer létezik a rüh legyőzésére. Minden ruhát, törölközőt és ágyneműt alaposan moss ki forró vízben.

Poloskák

Ezek az apró rovarok általában a közös ágyneművel terjednek. Gyakran szállodákban lehet összeszedni őket. Viszkető, vörös csípést hagy a bőrön. 

Csípős legyek

Bizonyos légyfajták csípnek. Főként erdők, vizes élőhelyek, nedves környékeken találkozhatunk ilyen legyekkel. A fájdalmas csípést kezeljük alkohollal.
Fertőző baktériumokat terjeszthetnek, ezért azonnal fertőtlenítsük le a bőrfelületet. Hosszú ruházattal megvédhetjük magunkat a csípésektől.

Szúnyogok

A legelterjedtebb csípő rovarfajta. Van belőlük elég, gyakran okoznak álmatlan éjszakákat, mígnem sikerül levadásznunk őket. Rovarriasztóval védekezhetünk ellenük.
A nyílászárókon használjunk hálót, hogy meg tudjuk védeni magunkat ettől a nyári kellemetlenségtől. Csípése viszkető, ritkán fájdalmas.

Csótányok

Nemcsak csúnyák, de a szalmonella hordozói is lehetnek. A csótány tetemek allergiás reakciókat vagy asztmát is kiválthatnak.
Ha meleg nedves helyen élünk, nehezen szabadulhatunk meg a csótányoktól. Mindig tartsuk tisztán a konyhát, tömjük be a padlón és falakon levő üregeket. 
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást