Az 5 legjobb módszer az otthoni fogfehérítésre

Az 5 legjobb módszer az otthoni fogfehérítésre

Címlap / Stílus / Arc / Az 5 legjobb módszer az otthoni fogfehérítésre

Először is leszögezném, hogy nem vagyok fogorvos, csak egy egyszerű fogyasztó, aki talán a kelleténél egy kicsit jobban beleásta magát ebbe a témába.

Úgy gondoltam, azt a sok tapasztalatot, amit pár hónap alatt megszereztem, megosztanám másokkal is, hiszen manapság egyre népszerűbbek a fogfehérítő eljárások, és talán segít ez az írás eligazodni a lehetőségek között.

Körülbelül 3 hónapja egy amerikai weboldalon jártam éppen, amikor megakadt a szemem egy reklámon. Az USA-ban igen népszerű Kardashian testvérek mosolyogtak rám és a szöveg szerint a hófehér fogaikat egy úgynevezett fogfehérítő tollnak köszönhetik. Az én fogaim akkor elég sárgák voltak, nem gondolkodtam fogorvosi fogfehérítésben, de a hipermarketben a polcról már a fehérítős fogkrémet emeltem le. Azt hiszem, sokan vannak így, mint én, akik nem akarnak fogorvoshoz menni, de ha lenne egy egyszerű eljárás, akkor azt szívesen kipróbálnák.

Egy szó mint száz, rákattintottam a hirdetésre. Kiderült hogy az USA-ban létezik egy olyan toll ( én inkább filcnek vagy ecsetelőnek hívnám) amivel egyszerűen csak bekeni az ember a fogát, majd fél perc múlva lemossa, mindezt napi kétszer. Ha így tesz, egy hét múlva hófehérek lesznek a fogai. Ez túl jól hangzott, hogy igaz legyen, ezért kezdtem el külföldi fórumokat bújni és „rewiev”-ket olvasni.

Ezen a módon rengeteget tudtam meg a fogfehérítésről. Először is, amitől sokan tartanak, a biztonságról szeretnék írni. A fogfehérítéshez otthoni és rendelői eljárásoknál is ugyanazokat az anyagokat használják. Ez a két anyag a hidrogén peroxid, vagy a karbamid peroxid. A közhiedelemmel ellentétben ezek az anyagok nem marják le a fogzománcot. Meglepetésemre még fogtechnikustól is hallottam ilyen véleményt. Nos, képzeljük el, hogy mi van, ha lemar a fogzománcból egy réteget. Mivel a fogfehérítések (mindegy hogy otthoni vagy orvosi) után hosszabb- rövidebb idővel a fogak visszasárgulnak, ezért meg kell ismételni. Ha mindig lemarna a fogzománcból, akkor egy idő után az összes fog tönkremenne.

Mivel az USA-ban legalább 20 éve van orvosi, és több mint 10 éve otthoni fogfehérítés- ez alatt az idő alatt több millióan estek át ilyen eljárásokon- már rég kiderült volna, ha károsítja a fogakat. Különösen egy olyan országban, ahol azért is kártérítési pert indítanak, ha hajszál van a hamburgerben. Egy tönkrement fogsorért biztos perelnének. A fogfehérítés során ezek a peroxidok a fog pórusain keresztül bejutnak a fogba, és ott lebomlanak oxigénre és vízre, az oxigén pedig kioldja az ott található szennyeződéseket. Röviden így működik a fogfehérítés.

Azonban visszatérve a fogfehérítő tollra, néhány fórum meglátogatása után kiderült, hogy az oldal, ahol a Kardashian testvérek reklámozták a tollat egyszerűen átverés. További kutakodás után végül ráakadtam olyan oldalra is ahol tényleg árultak ilyen tollat, sőt, rájöttem, hogy itthon is lehet kapni. Nekem külföldről hoztak egyet, amit ki is próbáltam a párommal együtt.

Sajnos a használata nem olyan egyszerű, mint ahogy azt a honlapok állítják. Miután az ember próbál igen szélesen vigyorogni, bekeni a fogait és vár, de nem fél percet, hanem elméletileg legalább 15 percig kell így maradnia, ami roppant kényelmetlen, sőt, számomra kivitelezhetetlen volt. Így az ajkaim a 15. perc végére gyakorlatilag letörölték az anyagot a fogamról. Az állandó vigyorgástól folyik az ember nyála is, szóval nem túl kényelmes. Ami nagyobb baj, hogy nekem és a páromnak sem használt. Egy hétig használtam de nem tapasztaltam fehéredést. A külföldi fórumok szerint is többen jártak így bár volt olyan is, akinek használt. Több fórumon is olvastam egy úgynevezett fogfehérítő csíkról, amit én inkább fogfehérítő matricának neveznék. Mindenki áradozott róla, hogy az tényleg hat és akár egy fogorvosi fehérítéssel is összevethető a hatása.

Kis kutakodás után találtam egy magyar oldalt, ahol lehet ilyet kapni. Megrendeltem és kipróbáltam. Na, –gondoltam magamban – ezt tényleg egyszerűen lehet használni! Egy nagyon vékony és rugalmas műanyag fóliát kell felragasztani a fogsorra. Az alsó fogakra kicsit nehezebb felrakni de nem vészes. Nem is látszik, hogy fent van az ember fogán, és még beszélni is tudtam közben. Persze egy nagymonológot nem mondanék el, de ha csörög a telefon, annyit lehet mondani, hogy visszahívom az illetőt. Szóval felragasztja az ember, majd 30 perc múlva leveszi és eldobja, közben akár ülhet a kocsiban vagy az irodában is. Az első változást és kb. 4 nap múlva láttam, 7 nap múlva határozottan fehérebb volt a fogam, a 10 napos kúra végén pedig kb 4-5 árnyalattal fehérebb lett a fogsorom. A párom is kipróbálta, a hatás nála sem maradt el és egy ismerősöm is hasonlóan sikeres eredményt tapasztalt.

Ha az otthoni eljárásokról beszélünk, akkor meg kell említeni a legrégibb módszert, amikor egy műanyag sínt kell a fogakra helyezni amibe előzőleg a fogfehérítő gélt bele kell fecskendezni. Ez a módszer szintén hatásosan fehérít de meglehetősen kényelmetlen és macerás eljárás. A műanyag sínt forró vízbe kell tenni és ráharapni, hogy felvegye a fogsor formáját. Ez elég komplikált és nem mindig sikerül jól. Majd bele kell fecskendezni a gélt és feltenni a fogakra. Van, akinek közben folyamatosan folyik a nyála, beszélni közben természetesen nem lehet. Mivel én nem próbáltam ezt a módszert, csak azt tudom elmondani, amit olyantól hallottam, aki használt ilyet.

A sínes technikának van egy másik változata, amikor a sínben már egy előre géllel töltött szivacsot helyeznek el, és arra kell ráharapni. Egy barátnőm használt ilyet, de azt mondta, nem tudta végig csinálni a kúrát, annyira kényelmetlen volt. A sínes technológia harmadik változata, amikor a sínt UV fénnyel megvilágítják és így aktiválódik a fehérítő anyag. Erről csak annyit tudok, amennyit a külföldi tesztoldalakon olvastam. Meglepő módon ezek a rendszerek nem teljesítenek olyan jól, mint ahogyan azt várnánk, pedig talán ez hasonlít a legjobban a fogorvosi fogfehérítésre. Ahogy az egyik oldalon olvastam a gond az, hogy az otthoni szájba helyezhető UV ledes lámpák fénye túl gyenge ahhoz, hogy aktiválja az anyagot. Egy amerikai magazin otthoni fogfehérítő tesztjén egy ilyen módszer teljesített a leggyengébben.

Az alábbiakban összefoglalom az 5 legnépszerűbb otthoni fogfehérítési módszert azok előnyeivel és hátrányaival együtt. A lista természetesen szubjektív a tapasztalataim az ismerőseim tapasztalata és az alapján állítottam össze, amit az interneten olvastam.


1.
Fogfehérítő matrica 

Ára: 6990 Ft
Előny: olcsó, hatékonyan fehérít, nagyon kényelmes a használata, gyakorlatilag bárhol használhatod 
Hátrány: nagyon csámpás fogakon nem fekszik fel rendesen
Fogfehérítő hatás: 4-5 árnyalat.
Honlap: www.smilestrips.hu


2. Fogfehérítő sín 

Ára: 4000-25000 Ft
Előny: olcsó, hatékonyan fehérít
Hátrány: nagyon csámpás fogakra nem formázható meg rendesen a sín, kicsit macerás a használata
Fogfehérítő hatás: 4-5 árnyalat
Honlap: www.drfresh.hu


3. Fogfehérítő sín szivaccsal

Ára: 10000-25000
Előny: hatékonyan fehérít
Hátrány: nagyon kényelmetlen
Fogfehérítő hatás: nekem nincs tapasztalatom valószínűleg 4-5 árnyalat
Márka: Opalescence Tréswhite


4. Fogfehérítő toll, ecsetelő.

Ára: 3200 Ft
Előny: bárhol használható hordozható.
Hátrány: kicsit kényelmetlen, nem hatékony.
Fogfehérítő hatás: max 1-2 árnyalat
Honlap: www.hellerdent.hu


5. UV fényes sínes rendszer
.

Ára: 6000-8000 Ft
Előny: olcsó
Hátrány: kényelmetlen
Fogfehérítő hatás: ?
Márka, honlap: Iwhite, www.alveola.hu


6. Fogfehérítő fogkrém

Ára: 300-700 Ft
Előny: olcsó
Hátrány: nem hatékony
Fogfehérítő hatás: max. 1 árnyalat
Márka: az ismert fogkrém márkák

Így a végén megemlíteném még a természetes módszereket. Vannak gyümölcsök, amik fehérítik a fogakat állítólag – nem próbáltam, de abból amit olvastam róla azt szűrtem le, hogy van olyan aki szerint használ és van aki szerint nem. Személy szerint nem hiszek benne. A másik elterjedt módszer a szódabikarbónás fogmosás. Érdekes, hogy miközben rengetegen félnek a fogfehérítés káros hatásaitól, addig a szódabikarbónás módszert sokan kipróbálják. Pedig ez az, ami egyértelműen károsítja a fogzománcot, hiszen a szódabikarbóna szemcséi össze-vissza karcolják azt.

Remélem segítettem ezzel a kis írással eligazodni az otthoni fogfehérítési eljárások között. Ne feledjük, a fehér fogsortól azonnal szebbek és ápoltabbak leszünk!
 

Tóth Judit

VIDEO Közvetlen járat Budapestről: ezekkel a látnivalókkal csábít Tirana

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!