Család / Életmód

Ez az 5 legjobb házőrző kutyafajta – Egyetértesz a listával?

Ez az 5 legjobb házőrző kutyafajta – Egyetértesz a listával?

4/5 Komondor

A legjobb házőrzők listájának első helyén áll ez a hatalmas termetű magyar kutyafajta. Sajnos nem kapnak olyan megbecsülést, amilyet érdemelnek, pedig igazán kivételes fajtáról van szó.

Igaz, hogy pásztorkutya, de ezt a munkát anno inkább a pulikra bízták, vele pedig a betörések, rablások ellen védekeztek. Bátor és megrendíthetetlen, akár élete árán is megvédi a területet és a család tagjait.

Jó tulajdonsága, hogy nagyon ritka az, amikor súlyos sebet ejt a támadókban, hanem leteríti és megvárja, hogy a falkavezér – azaz a gazdi- megérkezzen és intézkedjen. Persze ez nem jelenti azt, hogy nem kéne hozzá erős kéz, ugyanis meg kell tanítani neki, hogy hatalmas termetét mire használhatja és mire nem.

5/5 Kuvasz

Amennyiben a kertben a betörő meglátna egy kuvaszt, többször is meggondolja, hogy tényleg olyan jó ötlet-e oda bemerészkedni.

A felmérések szerint a komondor után a második legjobb házőrző, tulajdonságaiban is közel áll hozzá.

Támadása veszélyes, ezért érdemes kutyaiskolában kiképeztetni, mivel anélkül – bármennyire is értelmes-, kezelhetetlenné válhat. Könnyen felidegesíthető, de ha már kiskorában megtanítjuk neki kordában tartani az indulatait, kitűnő társ lehet belőle.

Oldalak: 1 2 3

7 hozzászólás

 • Avatar
  Dr Rónai Ferenc Rudolf
  2021.01.17., 15:12

  A moszkvai őrkutya kimaradt a felsorolásból, kitünő őrző védő tudajdonságokkal rendelkezik, nagy teremeű erős okos és könnyen kezelhető

  Válasz
 • Avatar
  Pásti istván
  2021.01.17., 15:46

  elsökutyásként kuvaszunk volt, semmi problémánk nem volt vele, a gyerekeinket nem bántotta,pedig húzták-vonták. Na, aki bejött az udvarra, azt nem engedte ki.Egyedül a nyári viharokat, mennydörgést nem szívlelte, kb. 2 órával előtte, mint megérkezett, bebújt a garázsba, így már tudtuk, vihar lesz.

  Válasz
  • Avatar
   Ildikó
   2021.04.07., 20:46

   Az enyém épp ellenkező magatartást mutat. Mèg sehol a dörgés de ő már hallja és próbálja elhajtani. Egyébként a legjobb házőrző a dràga komondorral együtt ,

   Válasz
  • Avatar
   anyad szeretoje xdddddd 69420
   2021.04.13., 13:06

   ki kerdezte?

   Válasz
 • Avatar
  Emy
  2021.01.17., 15:53

  Kaukázusi juhászkutya! Első kutyánk, a gyerekeinket imádja, a házat, területünket élete árán is megvédi! Családi-, és csodálatos őrző-védő kutya! A szemében apa az alfa hím, teljesen csakis neki fogad szót, de azért kis unszolás után a család többi tagjának szavára is hajlik. 🙂 Imádjuk!

  Válasz
  • Avatar
   Vicsorgó Vilmos
   2021.04.07., 21:47

   Nekem hot dog kutyám volt, semmi baj nem volt vele .

   Válasz
 • Avatar
  Szücs László
  2021.04.07., 22:02

  Bukovinai juhász. Hatalmas, erős, területvédő, de kissé önfejű. Szocializálni kell, akkor kedves, nagy maci a családtagokkal. Idegenekkel szemben bizalmatlan, nem lehet lekenyerezni.

  Válasz

Írj egy hozzászólást