A legjobb dokumentumfilmek az elmúlt évekből, amiket látnod kell!

A legjobb dokumentumfilmek az elmúlt évekből, amiket látnod kell!

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / A legjobb dokumentumfilmek az elmúlt évekből, amiket látnod kell!

Kikapcsolódásképp legtöbbször sorozatokat, vagy izgalmas filmeket választunk, esetleg olyan alkotásokat, amelyek igaz történeten alapulnak. Ha szeretnénk bővíteni a repertoárt, érdemes felvennünk a listára a dokumentumfilmek műfaját is, ugyanis az utóbbi években számtalan izgalmas alkotás született, egészen változatos témákban.

Klímaváltozás – A tények

David Attenborough-t senkinek nem kell bemutatnom, aki szereti a természetfilmeket, hiszen a 94 éves természettudós hosszú évtizedek óta dolgozik azon hogy elhozza az otthonunkban a természet szépségeit.

Sokan bírálták, hogy nem lép fel elég keményen a klímaváltozás elleni harcban, tavaly tavasszal megjelent Klímaváltozás – A tények (Climate Change: The Facts) című dokumentumfilmjében behozta a lemaradást és egyáltalán nem finomkodik a témáról.

 

Dühösen a legszebb

A 2014-es doumentumfilm a feminista mozgalom egyik fontos időszakát mutatja be, amely 1966 és 1971 között zajlott az Egyesült Államokban.

A Dühösen a legszebb (She’s Beautiful When She’s Angry) eredeti felvételeket vonultat fel és megismerteti velünk a mozgalom olyan ismert alakjait, mint Gloria Steinem vagy Betty Frieden, de azokat a hétköznapi nőket is, akik a mozgalom igazi magját alkották. 

 

Az Amelia Earhart-expedíció

Ameria Earhart neve mindenki számára ismert, aki szereti a rejtélyeket és a kalandot, a pilótanő ugyanis kortársait megelőzve, félelmet nem ismerve döntött repülési rekordokat, ez pedig a Föld egyik legismertebb nőjévé tette.

Ismertségét csak fokozta rejtélyes eltűnése, amikor a bolygó körberekülése közben örökre eltűnt a Csendes-óceánon lévő Howland-sziget közelében.

De mi történt valójában és hol lehetnek a repülő roncsai? Ezekre keresik a választ a dokumentumfilmben.

 

Három egyforma idegen

Gyerekként sokan álmodoznak róla, hogy van egy eltitkolt ikertestvérük, azonban három amerikai sráccal olyasmi történt, amin azóta is ámul a világ.

Az egyetemista Robert meglepően tapasztalta, hogy első napján az új iskolában sokan ráköszöntek és Eddy-nek szólították.

Hamarosan kiderült, hogy egy rá megszólalásig hasonlító fiúval keverik össze, a nagy találkozáskor pedig kiderül, hogy valóban ikrek.

A szenzációról számtalan újság írt, amit egy harmadik fiú, David és meglátott a lapokban és döbbenten szembesült vele, hogy ő a harmadik egypetéjű iker.  Míg a történet ezen része vidám és szívmelengető, később kiderült, hogy a valóság sokkal kegyetlenebb, hiszen a gyerekek szétválasztásáról többen is tudtak és kísérleti nyúlnak használták őket egész életükben.

 

Love, Antosha

A fiatal orosz származású színész, Anton Yelchin halála egyike a legértelmetlenebb haláloknak: a csupán 27 éves, rendkívül tehetséges fiatalt saját meghibásodott autója gázolt el az otthonában, elveszítése pedig a rajongókat és a szakmát is sokként érte.

A róla készült dokumentumfilmben nemcsak a színészt ismerhetjük meg, hanem az ígéretes fotóst és zenészt is, akinek rendkívül fontos volt édesanyjával való szoros kapcsolata és akit kivétel nélkül mindenki kedvelt, hiszen nyitottsággal és érdeklődéssel fordult az emberek felé.

A gyerekkori felvételekkel tarkított film igazi szívmelengető élmény és ráébreszt minket, hogy milyen esendőek vagyunk.

 

Könnyű leckék

A 2018-as magyar dokumentumfilmben Kafia Mahdival ismerkedhetünk meg, a fiatal szomáliai lány csupán 14 éves volt, amikor embercsempészek segítségével elmenekült otthonából a kényszerházasság elől és Magyarországon telepedett le.

Kafia ma már magyar állampolgár és egyre sikeresebb modell, a filmben azonban még az érettségi előtti utolsó hónapjaiba nyerhetünk bepillantást.

Megismerhetjük félelmeit és kétségeit, hogy amint egyre inkább beilleszkedik az európai életbe, úgy nő a szakadék közte és szeretett édesanyja között. 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást