A 7 leggyakoribb szívbetegség

A 7 leggyakoribb szívbetegség

Címlap / Életmód / Egészség / A 7 leggyakoribb szívbetegség

Ha szívbetegségről van szó, sokan kizárólag az infarktusra gondolnak. Pedig számos olyan kórkép létezik, amely negatívan befolyásolja a létfontosságú szerv működését. Összeállításunkból megismerhetsz ezek közül néhányat, a rájuk jellemző tünetekkel együtt!

Szívroham

A szív véráramlásának hirtelen megszakadásából eredő, életveszélyes állapot. Akkor következik be, amikor akadály keletkezik a szívizom vérellátásáért felelős koszorúérben.
Oxigén hiányában az izmok gyorsan sérülhetnek, vagy akár el is halhatnak, ezért azonnali orvosi beavatkozásra van szükség.

A szívroham jelei

Mellkasi fájdalom vagy nyomásérzés; diszkomfortérzet a hátban, a karban, a torokban vagy az állkapocsban; émelygés, gyomorégés; gyengeség, idegesség, szapora légvétel; gyors és szabálytalan szívritmus.
Nőknél a mellkasi fájdalomnál sokkal jellemzőbbek az emésztést érintő panaszok és a köhögés.

Koszorúér-betegség

Az infarktus előszobájának is hívott probléma okozója az érfalban keletkező lerakódás. Ez csökkenti az artériák átmérőjét, hátrányosan érintve a vérellátást.
Sokan nem is tudnak róla, hogy ilyen gondjuk van – egészen addig, amíg szívrohamot nem szenvednek. Az anginának is hívott, visszatérő, kifejezetten koszorúér-betegségre jellemző mellkasi fájdalom lehet az elsődleges jele.

Hirtelen szívhalál

A médiában többnyire sportolók váratlan halálának kapcsán tárgyalják a témát. Nem ugyanaz, mint a szívroham, hiszen a szív elektromos impulzusokért felelős részének végzetes meghibásodását jelenti.
Ez szabálytalan szívritmust és magas pulzust eredményez, ami újraélesztés nélkül percek alatt végez az emberi szervezettel.

Szívritmuszavar

Az elektromos impulzusok zavara csak szélsőséges esetben jár azonnali halállal. Sokan küzdenek szívritmuszavarral, amelynek során egyik percben még hevesen dobog a szívük, majd hirtelen lelassul, esetleg remegő érzést tapasztalnak.
Bizonyos keretek között ez normális, ám ha gyakran észlelsz ilyesmit, keresd föl a háziorvosod, aki majd kardiológiai kivizsgálásra ad beutalót!

Szívizom-gyengeség

Az orvosi szaknyelvben kardiomiopátiának hívott állapot befolyásolja a szívizom működését. A változás elégtelen pumpafunkciót von maga után, ami szívelégtelenség kialakulásához vezethet.
Gyakran olyan egyéb betegségekkel társul, mint a magas vérnyomás vagy a szívbillentyű-rendellenesség.

Szívelégtelenség

Ha a szív nem pumpál elegendő vért a szervezet ideális működéséhez, akkor beszélhetünk erről.
Hosszú távon a szív egyre nagyobbá és gyorsabbá válik, hogy alkalmazkodjon a helyzethez, ami a szerv gyengüléséhez, így a vérellátás további csökkenéséhez vezet. A szívelégtelenség okozója lehet koszorúér-probléma vagy infarktus is.

Születési rendellenesség

Deformáció, lyukas szívbillentyű, a szívkamrák falának sérülése, illetve egyéb elváltozások tartoznak ide. Van köztük olyan, ami már a terhességi ultrahanggal diagnosztizálható, míg mások felnőttkorban válnak nyilvánvalóvá. Az ilyen problémával élőknek nagyobb esélyük van a szív- és érrendszeri betegségekre, de a kockázat megfelelő óvintézkedésekkel vagy kezeléssel csökkenthető.
Tartasz tőle, hogy nem vigyázol eléggé a „ketyegődre”? A szív- és érrendszeri megbetegedések jelentős részéért életmódbeli tényezők tehetők felelőssé. Magyarán megfelelő táplálkozással, elegendő mozgással és a káros szenvedélyek feladásával máris rengeteget tehetsz az egészségedért!

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!