Életmód / Egészség

A 9 leggyakoribb allergén

A magyar lakosság 15-20%-a allergiás. Ez a krónikus betegség nem más, mint az immunrendszer túlzott válasza bizonyos, egyébként ártalmatlan anyagokra, illetve környezeti hatásokra. Pontosan mire is?

Pollen

Fák, bokrok, fűfélék és virágok egyaránt okozhatnak szénanáthát vagy szezonális allergiát. Az ettől szenvedők általában tüsszögésre, orrfújásra, szemviszketésre, könnyezésre és torokkaparásra panaszkodnak.
Általában gyógyszeres kezelés segít, de az olyan megelőző intézkedések is javítanak a helyzeten, mint a szabadban töltött idő csökkentése, a kora hajnalra időzített szellőztetés és a légkondicionáló berendezés tisztán tartása.

Állatszőr

Az állatok zsírmirigyei és nyála speciális fehérjéket tartalmaznak, ami sokaknál allergiás választ vált ki. Ez az allergiatípus viszonylag lassan, legalább két év alatt fejlődik ki, és előfordulhat, hogy bár a bundás kedvencet rögtön elajándékozzák a diagnózis felállítása után, a tünetek még hónapokig fennállnak.
Vannak, akiknek gyógyír, ha az ágyukból száműzik négylábújukat, míg mások többméteres távolságból is hapcirohamot kapnak.

Poratka

A házi porban élő, mikroszkóppal látható lények kedvelik a párás helyeket, s elhalt hámsejtekkel táplálkoznak. A matracok, a párnák és egyéb textíliák állandó mélytisztításával megszabadulhatsz tőlük, de ha biztosra akarsz menni, ezek hipoallergén változatának beszerzésével elejét veheted a tüneteknek.
Ha a poratkára vagy allergiás, tapéta nélküli és kevés szőnyeggel berendezett lakás ideális számodra.

Olvastad már?  Alig akad nem allergiás gyermek - A 7 leggyakoribb allergia, amire oda kell figyelni

Rovarfullánk

Akár életveszélyes is lehet a rá érzékenyek szervezetére. Nagy kiterjedésű, akár egy hétig tartó duzzanat és bőrpír utal az allergiára, de émelygés, fáradság és hőemelkedés is előfordulhat.
A legszélsőségesebb esetben úgynevezett anafilaxiás sokkot válthat ki, ami perceken belül történő orvosi beavatkozási hiányában a fulladást okoz.

Penészgomba

Rengeteg fajtája létezik, egy valami azonban közös bennük: nedvességre van szükségük a szaporodáshoz.
A fürdőszoba padlóján, a füvön és a talajban vígan elélnek. Gyakori szellőztetéssel és penészirtó szerekkel tehetsz ellenük.

Étel

Tej, tengeri herkentyűk, mogyoró és gabona – ők a leggyakoribb „bűnösök”. Az allergiás válasz többnyire percekkel a fogyasztás után jelentkezik, s légzési problémákban, hányásban, hasmenésben és száj környéki duzzanatban nyilvánul meg.
Nincs más megoldás, mint az adott élelmiszerek elkerülése. Ha mégis megtörténik a baj, súlyos esetben epinefrin injekció segíthet.

Latex

Kesztyű, óvszer és bizonyos orvosi eszközök tartalmazzák például ez a műanyagot, amely bőrkiütést, szemirritációt, orrfolyást, tüsszögést, zihálást és viszketést idézhet elő.
A tünetek a legenyhébb bőrpírtól az életveszélyig fajulhatnak. Szerencsére szinte minden használati tárgyból kapható latexmentes változat.

Olvastad már?  5 hely a lakásban, amit oltári nagy hiba kihagyni a tavaszi nagytakarításkor

Gyógyszerek

A gyógyszerallergiák túlnyomó részét a penicillinre és az aszpirinre történő érzékenység jelenti. Egyeseknél bőrkiütésben, másoknál száj- és torokduzzanatban nyilvánul meg.
Antihisztaminokkal vagy szteroidokkal kezelhető, de végleges megoldást csak az érintett szerek elkerülése jelent.

Illatanyagok

A parfümök, az illatgyertyák, az öblítők és a kozmetikumok illatkavalkádja sokaknak szenvedést hoz.
Friss levegőn a legtöbb esetben azonnal elmúlnak a tünetek, bár az orvostudomány vitatja, hogy ez valóban igazi allergiás reakció-e, vagy csupán irritáció.