Tudtad, hogy a lenmag véd a mellrák ellen, vagy a tökmag segít a prosztatarák megelőzésében? Ha eddig jelentéktelenül szemlélted az otthonodban fellelhető magokat, ezentúl megváltozik a hozzáállásod!
Chia mag
A menta családba tartozó Chia mag rendkívül hasznos növény. Ezek a magok tele vannak rosttal, fehérjével, különböző antioxidánsokkal és kalciummal. A tanulmányok kimutatták, hogy a Chia magok stabilizálják a vércukorszintet, csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát és elősegítik a súlyvesztést. Nehéz elhinni, de ennek a csodálatos kis magnak a 34%-a tiszta omega-3 olaj.
Dió
Kiváló omega-3 zsírsav és t9bbszörösen telítetlen zsírsav forrás, amelynek számtalan egészségügyi előnye van. Jó gyulladáscsökkentő tulajdonságai vannak, csökkenti a triglicerid szintet, a szívbetegségek kockázatát valamint néhány daganatos betegség megelőzésében is hatásos. Napi egy marék dió fogyasztásával jelentősen javítani tudunk általános egészségünkön.
Lenmag
Nagyon finom joghurttal fogyasztva. Egy másik olyan mag, amely gazdag omega-3 zsírsavban. Tanulmányok kimutatták, hogy a lenmag segíthet csökkenteni a mellrák kockázatát. A magas rosttartalma elősegíti az egészséges bélműködést. Ahhoz, hogy maximálisan élvezni tudjuk a lenmag előnyeit, őröljük le és így adjuk a joghurthoz vagy salátákhoz. Ezt megtehetjük egy kis kávédarálóval, vagy egyszerű mozsárral.
Mandula
A mandula gazdag forrása a szívbarát telítetlen zsíroknak, azonos azokkal a zsírokkal, amely az olívaolajban találhatók. Tanulmányok kimutatták, hogy a mandula segít csökkenteni a rossz koleszterinszintet és véd a szívbetegségek ellen. A magas fehérjetartalom segíti a jóllakottság elérését és csökkenti a túlevés kockázatát. Plusz, kiváló E-vitamin forrás.