A legbölcsebb idézetek a házasságról

A legbölcsebb idézetek a házasságról

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / A legbölcsebb idézetek a házasságról

A május az esküvői szezon kezdete is egyben. Lássuk, melyek a házassággal kapcsolatos legszebb, legelgondolkodtatóbb idézetek, és hogy ki miként vélekedik róla!

Jótevő intézmény

„A házasság a lehető legjobb esetbe afféle üdülőhely, ahol begyógyulnak a sebek; akinek ellőtték a lábát, valahogy megtanul műlábon bicegni, vagy Robinson szigete, amelyet a hajótörött a fantommá vált, talán sohasem létezett otthon nyomorult jelképeivel berendez magának.” (Hevesi András)

Könnyebb teher

„Ha a férj és a feleség egy kötelet húznak, mindkettőjük terhe könnyebb lesz. Az igazi otthonban csak abban lehet versenyezni, hogy ki járul hozzá többel a család boldogságához.” (Charles Haddon Spurgeon)

Újraszületni mint “mi”

„ Ha én meg akarok házasodni és a nő hozzám akar jönni, akkor neki is meg kell halnia olyanként, amilyen volt, és nekem is meg kell halnom olyanként, amilyen én voltam. És újra kell születnünk. Van az én, a te, és megszületik a mi. Ha én is alárendelem magam a mi-nek, és ő is alárendeli magát a mi-nek, akkor lehet jó a házasság. Ha én alárendelem magam neki, vagy ő alárendeli magát nekem, akkor megette a fene az egészet.” (Feldmár András)

Metszőolló

„A házasság metszőollóhoz hasonlít. Nem lehet elválasztani egymástól a két pengét, még ha olykor eltávolodnak is egymástól. De ha bárki kettejük közé kerül, együttes erővel bánnak el vele.” (Sydney Smith)

Csendes boldogság

„Mi nem hirdetjük fennen, hangos szóval, csak te, csak én, örökké és holtomiglan. Mi megpróbálunk csendben boldogok lenni. Lelkünk mélyén őszintén, igazán szeretni. (Ismeretlen szerző)

Öröm és bánat

“Az öröm, amin osztozunk, kétszeres öröm. A bánat, amin osztozunk, félbánat.” (svéd közmondás)

Szükséges konfliktusok

“Egyetlen házasságot sem nevezhetünk valóban sikeresnek, ha a házastársak nem egymás legjobb kritikusai.

A barátságról is ugyanez mondható el, mégpedig a hagyományos elképzelés ellenére, mely szerint a barátság konfliktustól mentes kapcsolat, kölcsönös szívességek és bókok viszonya. Az ilyen kapcsolatok azonban felszínesek, és nem érdemlik meg a barátság nevet. (M. Scott Peck: A járatlan út)

Szeretet holnapra is

“Egy tizenhét éves, fekete hajú fiú szavai szüleinek házasságáról: ,,Ha azt akarják a felnőttek, hogy tiszteljük őket, szeretetükkel igazolják házasságukat. Nem vagyunk kíváncsiak arra, mennyire szerették egymást tizenhét évvel ezelőtt. Arra vagyunk kíváncsiak, maradt-e szeretetük holnapra, s holnaputánra is. Kössék meg házasságukat minden nap, újra meg újra.” (Vasadi Péter)

Együtt dobbanó szív

„A jó házasságban nincs egyenlőtlen vagy egyenlő. Mindkét fél hiányt tölt be a másikban, mindkettő gondolatot ad gondolatnak, akaratot az akaratnak, s igy gazdagodnak ők. Egy lélek és egy test. Együtt dobbanó sziv: egy élet.” (Alfred Tennyson)

Vihar és napsütés

„A házasélet felhői éppen úgy megérkeznek villámlással és dörgéssel vegyest, mint a természetben, s éppen olyan természetesek is. Sőt éppen olyan hasznosak is, mert utána kitisztul a légkör, az egyformaság szürke porát leveri az eső, újra süt a nap, és csak akkor látni, milyen szépen süt, akkor érezni, milyen áldóan meleg.” (Fekete István)

Otthon-teremtés

„Manapság egy házasság vagy egy családalapítás egyben paktum is a világ ellen. Egy sziget megteremtésének kísérlete, ahol jó lesz élni. Ha nem sikerül, ez is pokollá válik, mégpedig a legforróbb pokollá, mert ez az utolsó mentsvárunk: ha ez sincs, nincs hová menni.” (Müller Péter)

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást