Egészség / Életmód

A legbiztosabb módszerek, hogy elkerüld a kullancs által terjesztett betegségeket

A legbiztosabb módszerek, hogy elkerüld a kullancs által terjesztett betegségeket

Magyarországon körülbelül 20 különböző kullancsfaj létezik, ezeknek csak töredéke az, amely emberre is veszélyes betegségeket terjeszthet, és ezeknek a fajtáknak sem mindegyike fertőzött. A kullancscsípés tehát nem feltétlenül okoz bajt – de amikor a Lyme-kór vagy az agyvelőgyulladás is a pakliban van, ki akarna kockáztatni? Kövesd ezeket az óvintézkedéseket, hogy minimumra csökkentsd a veszélyt!

Védőoltás

A sokszor kullancs elleni védőoltásként emlegetett szer megnevezése így félrevezető lehet, hiszen sajnos nem létezik olyan emberek számára kifejlesztett védőoltás, amely távol tartaná a vérszívókat. Létezik azonban oltóanyag, amely a kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás ellen nyújt védelmet: az oltássorozat gyermekek és felnőttek számára is elérhető, és már a második oltástól védettséget nyújt, de ha az első és második oltás között találsz magadban kullancsot, akkor érdemes konzultálni arról az orvosoddal, hogy előbbre hozzátok-e a második oltást. Bizonyos esetekben ez is járható út a védelem gyorsabb megszerzése érdekében.

Kullancscsípés után közvetlenül azonban tilos megkezdeni az oltási sorozatot, ezért a szakemberek azt javasolják, hogy még a téli időszakban gondolj a védelemre, megelőzve ezzel a bajt.

Öltözet

Nem győzzük eleget hangsúlyozni a megfelelő öltözet fontosságát, hiszen a ruhád az, ami védvonalat jelenthet közted és a kullancsok között. Viselj zárt, szoros cipőt, ha kullancsok által fertőzött területre mész, a nadrágot gyűrd a cipőbe, a felsődet pedig a nadrágodba.

A közhiedelemmel ellentétben a kullancsok nem állnak lesben a fa tetején, hogy aztán rád ugorhassanak, hanem az aljnövényzetről kapaszkodnak fel rád – igaz, ettől függetlenül jó esély van rá, hogy akár a hajas fejbőrig is feljussanak!

Vannak olyan, kifejezetten túrázáshoz ajánlott ruhaneműk, amelyek már eleve rovarokat távol tartó szerekkel vannak kezelve, de ezeknek többnyire magas az ára és sokan ódzkodnak is a vegyszerek használatától. Azt azonban érdemes megfontolni, hogy világos színű ruházatot viselj: ezen ugyanis könnyebb észrevenni a kullancsot, és lesöpörheted a ruhádról, mielőtt még a bőrödbe csimpaszkodna.

Kép: sasel77/depositphotos.com

Ha hazaértél, indítsd a mosást!

Ha hazaértetek, az első utatok a fürdőszobába vezessen, ahol rögtön leveszitek a túrázáshoz használt ruhákat, és azokat, mielőtt bármi mással érintkeznének, tegyétek is a mosógépbe! Indíts mosás a legmagasabb hőfokon, hogy a ruhákon esetlegesen megkapaszkodott rovarok ne maradhassanak életben. Előfordulhat ugyanis, hogy a hazavitt kullancs nem is a kirándulás során, csak később, a kanapéra átkerülve, vagy a szennyes kosárból kimászva kapaszkodik meg a bőrödön.

Ha megcsípett, ne hagyd rá!

Ha mégsem sikerült elkerülni a kullancscsípést, a legfontosabb, hogy a kullancsot a lehető leggyorsabban eltávolítsd, ezzel is csökkentve az esetleges megfertőződés kockázatát. Semmi esetre se csavargasd, nyomkodd vagy kend be valamivel a bőrt, mert ez mind öklendezésre készteti a kullancsot, ezzel pedig növeli a fertőzés veszélyét.

A kullancsot egy csipesszel, óvatos, de határozott mozdulattal távolítsd el. Törekedj arra, hogy az egész kullancsot eltávolítsd, de nem baj, ha mégis bent marad a feje: ne piszkáld, ne csinálj vele semmit, ilyenkor már nem fertőz, az idegen anyagot pedig a test néhány napon belül magától is kilöki.

A Heim Pál Kórház ajánlása szerint ez után az érintett területet jóddal érdemes bekenni, majd figyelni. Fertőzést jelez, ha néhány hét múlva a kullancscsípés helye körül kör alakban halvány pír jelentkezik, amely gyakran nem igazán feltűnő, nem viszket és nem fáj. Ez a bőrtünet csak a fertőzöttek kb. 2/3-ában jelenik meg. Ha a csípéstől számított 4-6 órában eltávolítottad a kullancsot, akkor még ha fertőzött volt is, jó eséllyel megúsztad a megbetegedést. Ám biztosat csak orvos tud mondani, a Lyme-kórt pedig gyakran csak hetekkel később lehet kimutatni a vérből.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást