Leégtél? Sebaj! 4 egyszerű módszer, amivel visszafordíthatod a napkárosodást

Leégtél? Sebaj! 4 egyszerű módszer, amivel visszafordíthatod a napkárosodást

Címlap / Stílus / Test / Leégtél? Sebaj! 4 egyszerű módszer, amivel visszafordíthatod a napkárosodást

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy a megelőzés mennyire fontos! Kerüld az erős UV-sugárzást, használj a bőrtípusodnak megfelelő fényvédőt! Ezt most is el kell mondanunk. A napfény azonban persze így is eléri a bőrödet, hiszen D-vitamin nélkül élni mégsem lehet. Ezért jó tisztában lenni azzal, hogy mit tehetsz a már jelentkező pigmentációk, foltok, napsugarak okozta károk ellen.

Hámlassz helyesen!

A hámlasztás során azt szeretnéd elérni, hogy a bőröd felszíne sima és fényes legyen, és megszabadulj azoktól a bőrsejtektől, amelyek már elszíneződtek. Bár nem kétséges, hogy egy otthoni, DIY kávés bőrradírnak is megvannak a maga előnyei, mégsem biztos, hogy a már károsodott bőrre ez lesz a legmegfelelőbb megoldás.

A bőrradírok, amelyek dörzsöléssel távolítják el az elhalt hámsejteket, ritkán végeznek egyenletes munkát és nem is képesek eléggé mélyre hatolni. Ezzel szemben a kémiai hámlasztók egyenletesen hámlasztják a bőrt, így egyenletes felszínt is hoznak létre, és mivel mélyebben hatnak, az elszíneződéseket, bőrhibákat is látványosabban tüntetik el. Az 5-8 százalékos glikosav például már elég erős ahhoz, hogy látványos eredményt érj el vele, de természetesen a használatát nem szabad túlzásba vinni: bízd a hámlasztást kozmetikusra, vagy ha otthoni terméket használsz, kövesd nagyon pontosan az utasításokat, és tartsd észben azt is, hogy a hámlasztás után átmenetileg még inkább érzékeny lesz a bőröd a fényre.

Leégtél? Sebaj! 4 egyszerű módszer, amivel visszafordíthatod a napkárosodást

Szabadulj meg a barna foltoktól!

A hámlasztás után a következő lépés, hogy leszámolj a még mindig látható elszíneződésekkel. Ehhez keress speciális, a bőr világosítását elősegítő krémeket, amelyek hidroklonin nevű aktív hatóanyagot tartalmaznak, és ezt használd napi néhány alkalommal az elszíneződött területen.

Ez nem csak az elszíneződéseket segít kivilágosítani, de megakadályozza a bőr egyenletlen melanintermelését is, ami a foltokat okozza.

Ne feledkezz meg a napvédelemről!

Hiába teszel meg mindent a napkárosodás jeleinek eltüntetése ellen, ha közben újra és újra káros sugarak érik a bőrödet, szélmalomharcot folytatsz. Használj fényvédőt minden egyes nap, és ha kell, kend is újra ezeket. Ha sminket viselsz, keress permet formájú fényvédőt, amit akár nap közben is újra az arcodra fújhatsz, így nem kell mindig a krémmel maszatolnod.

Leégtél? Sebaj! 4 egyszerű módszer, amivel visszafordíthatod a napkárosodást

Töltekezz fel antioxidánsokkal!

Az antioxidánsok legfőbb segítőid a bőr védelme szempontjából, nem csak a bőrrák kialakulását segíthetnek megelőzni, de a kollagén és az elasztin termelését is elősegítik, így a bőröd tovább marad feszes, és nem csak a pigmentáció, az idő előtti bőröregedés is elkerülhetővé válik.

A helyes étrend mellett érdemes antioxidáns tartalmú arckrémeket is használni, melyek közül a C-vitamint tartalmazóak ígérik a leglátványosabb eredményt. Ezek nem csak a további napkárosodást segítenek megelőzni, de a már megjelent napfoltokat is képesek halványítani, mert elősegítik a bőr méregtelenítését és a sejtek megújulását. A szérumokat érdemes esténként a bőrödre kenni, hogy az éjszakai regenerálódás során támogathassák a sejteket.

Képek forrása: nenetus/depositphotos.comnd3000/depositphotos.com

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást