Látogatás egy elfelejtett világba: Afrika

Látogatás egy elfelejtett világba: Afrika

Címlap / Kikapcsolódás / Utazás / Látogatás egy elfelejtett világba: Afrika

Sok jószívű, adakozó ember van a világon. Ám folyamatosan ott a kérdés: oda megy-e a pénz, ahová azt szánják? Főleg, ha a világ másik feléről van szó, Afrikáról. A humanitárius turizmus ötvözi az egzotikus nyaralás és a humanitárius misszió elemeit. Azaz, egy olyan lehetőség, aminek kapcsán nem csak pénzzel segíthetünk – melyről látjuk, hogy biztos helyre megy –, hanem tevékenyen is részt lehet venni a segítségnyújtásban.

Különleges lehetőség

Emberi, ugyanakkor hiteles autentikus élményeket tapasztal meg az utazó. Biztonságos körülmények között ismerhet meg egy, a miénktől sokban különböző országot, kultúrát, az ott élő emberek hétköznapjait.
Láthat olyan turisztikai látványosságokat is melyek nem hozzáférhetőek a hagyományos turizmus keretein belül. Az elszállásolás az európai igényeknek megfelelő, ám biztonságos, családias hangulatú magánházaknál vagy vendégházakban és nem szállodákban történik.

Ki ne vágyna Afrikába?

Afrika, amilyen gyönyörű, legalább olyan titokzatos, és olyan veszélyes is. A résztvevők nem csak megismerkednek az ottani lakosokkal, hanem belekóstolhatnak az életükbe, hétköznapjaikba – nem a turistáknak szánt látványos, hanem a valódi afrikai életet látják, érzékelik.
Ha Afrikára gondolunk, kisarkítva látjuk, mint harmadik világot, ahol éhínség, vízhiány, iszonyatos szegénység van. Igen, az is van, de csodálatos, élő kultúra is van, és olyan életszemléletre tehetünk szert, amit már régen elfelejtettünk: kevés dolog is elég a boldogsághoz, elégedettséghez.

Pár gondolat Afrikáról

Ha Afrikára gondolunk, eszünkbe jut Dél-Afrikáról az apartheid. Egy háromszög alakú kontinens ugrik be először, ahol a kietlen, száraz, végeláthatatlan homoksivatagban éhező, szomjazó embereket látunk lelki szemeink előtt.
Eszünkbe jut a kizsákmányolás, hiszen a ,,fejlett” világ emberei vadászni járnak a nemzeti parkokba, és drágakövet bányászni. Afrika egy olyan földrész, melyet kizsákmányol a ,,fejlett” világ. Kizsákmányolni csak azt a földrészt lehet, aminek vannak értékei.

Kétkezi segítség

A humanitárius turizmust szervező alapítvány céljainak elérésében is segíthetünk. Ilyen például az árvaház kifestése, az egyszerűbb munkákban való részvétel, adományosztás. A segítség azonnali, közvetlen, ellenőrizhető. Meglátogathatók az alapítvány által fenntartott intézmények, azok mindennapjaiba is bele lehet tekinteni.
Így megnyugtató választ kapunk arra a kérdésre, hogy jó helyre kerül-e pénzbeli adományunk. Mód van névlegesen örökbe fogadni, támogatni gyerekeket.
A támogatható gyerekek listája itt érhető el!

Kép forrása: afrikaert.hu

Eddigi utak

Már a felsorolás is megindítja az ember fantáziáját: Tanzánia, Serengeti, Kenya, Uganda, Ruanda, Kongó, Nairobi, Nakuruban tó, Malawi, Zambia, Etiópia, Kék Nílus forrása, Lalibela szikla.
Ezt a lehetőséget nyújtja az Afrikáért Alapítvány Magyarország, egy közhasznú fejlesztési segélyezési szervezet, melyet itthon 2002-ben, a Kongói Demokratikus Köztársaságban 2004-ben jegyeztek be.
Az alapítvány vezetője France Mutombo Tshimuanga, aki Magyarországon végezte teológiai főiskolai tanulmányait.

Kép forrása: afrikaert.hu

Az alapítvány

Célja, hogy közvetlenül segítse oktatási, szociális és egészségügyi téren Afrika bizonyos régióit. Eközben megismertesse a magyar emberekkel Afrikát, ismeretterjesztő előadások, kulturális programok keretein belül. Az alapítvány szociális és egészségügyi téren végez tevékenységet.
Kinshasában az Othniel Általános és Középiskolát, a La Providence árvaházat tartja fenn, de számos egészségügyi központot lát el gyógyszerekkel, műszerekkel, és indít fejlesztési programot. Ha gondolunk rá, ha nem, Afrika életünk része, ahol emberek, gyerekek élnek, vágyakkal, álmokkal – mint mi.

Kép forrása: afrikaert.hu

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást