Top látnivalók Sopronban és környékén

Top látnivalók Sopronban és környékén

Címlap / Kikapcsolódás / Utazás / Top látnivalók Sopronban és környékén

Magyarországi kirándulásaink közül semmi esetre sem érdemes kihagyni Sopron gyönyörű városát és a környezetében lévő természeti kincseket.

Története

Sopron azok számára is ideális, akik a strandolós nyaralás hívei, hiszen a Fertő tó erre lehetőséget ad, és azoknak is tökéletes választás, akik a történelmi értékek szerelmesei, és múzeumokat járnak, régi, fenséges épületekben gyönyörködnek.

A mai város területe már egészen az őskor óta lakott. Itt álltak a kelták földvárai, de a rómaiak is megtelepedtek itt, és Scarbantia névvel illették a helyet. Később sajnos romokban találkozhattunk csak vele, egészen a honfoglalásig, amikor is újra jelentőséghez jutott.

Hányattatott történelmében volt zálogosított terület, melyet Luxemburgi Erzsébet engedett át, a koronával együtt, III. Frigyesnek (később Hunyadi Mátyásnak sikerült visszavásárolnia mindkettőt), volt árulás következtében a cseh király kezén, és a törökök is feldúlták, bár hódoltság alá nem került.  

Hűséges város?

A trianoni békeszerződés aláírását követően Sopron és még 8 község helyzetét népszavazással rendezték.

Ez azt jelentette, hogy lehetőségük volt eldönteni, hogy a győztes országhoz kívánnak csatlakozni, vagy maradnak a megcsonkított Magyarország területi kötelékében.

A népszavazás eredményeképpen nyerte el a város a leghűségesebb előnevet, melyet az 1922-es emléktörvény is rögzít. A döntés napja, december 14.-e hivatalosan Sopron napja.

Széchenyi tér

Sopron rengeteg látnivalóval büszkélkedhet, mivel az itt megtelepülő népek mindegyike itt hagyta kéznyomát. Mindenképpen érdemes meglátogatni a Széchenyi teret, mivel ha itt körbefordulunk, akkor szinte minden oldalról műemléképületeket találhatunk, melyek fenséges látványt nyújtanak.

Maga a tér eredetileg egy tó volt, amit a helyiek Két-pék tónak hívtak, mert itt fürdette meg a tömeg azokat a pékeket, akik az előírtnál kisebb kenyeret adtak el.

Tűztorony

Sopron egyik jelképe, a 13. századtól az északi kapu tornya. Funkciói között a legjelentősebb a megfigyelés volt.

A toronyból trombitaszóval jelezték, ha valahol tüzet láttak, ha ellenség, előkelőség vagy borszállítmány közeledett a település felé.

Szintén a torony funkciója volt, hogy jelezze az idő múlását a városiak számára. Ezt kezdetben negyedóránként elhangzó trombitaszó hirdette, később a torony órát is kapott.

Ó-zsinagóga

A zsidóság Sopronban már a 13. században is jelen volt, amit írásos emlékek tanúsítanak. Ám nem voltak sokan, és mindannyian a Zsidó utcában éltek, máshol nem is vásárolhattak házat.

Bár kereskedelemmel és pénzügyekkel foglalkoztak, egyikük sem lett igazán gazdag. 1300 körül mégis sikerült felépíteni a Közép Európában szinte egyedülálló épületet, mely azonban nem kerülhetett közvetlenül az utca mellé, így egy kisebb előkertje is van.

Szent Mihály templom

Az erődített városfalon kívül, a szokásoknak megfelelően az akkori temetőben épült Sopron legrégebbi plébániatemploma, a Szent Mihály templom. Az épület lenyűgöző látványt nyújt a magasba törő toronnyal, és a gótikus kialakítással.

Bár eredetileg román stílusban épült a 13. században, a 15. században felújították, és megadták a mai jellegzetes formáit.

Fertő tó

Ha ellátogatunk a leghűségesebb városba, semmi esetre se hagyjuk ki a kirándulás állomásaink közül a Fertő tavat, ami Európa legnyugatibb sztyepptava. Területének csak egy része fekszik Magyarországon, a nagyobbik Ausztria részét képezi.

Mindkét ország nemzeti parkkal vette körül a tavat ezzel is védve annak környezetét és természeti értékeit. A tó Közép-Európa harmadik legnagyobb tava, kora 20 ezer év és a különleges természeti értékeinek köszönhetően a terület a világörökség része.

VIDEO A legnyugodtabb kutyafajták

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást