Top 10 látnivaló Egyiptomban

Top 10 látnivaló Egyiptomban

Címlap / Kikapcsolódás / Utazás / Top 10 látnivaló Egyiptomban

Mit érdemes meglátogatni, ha Egyiptomba utazik az ember? Amit ember és természet a legmagasabb fokon képes megalkotni, itt megtalálod.

A gízai piramisok és a Szfinx

A gízai piramisok a legnagyobb ember alkotta építeszeti csodák. A világ hét csodájának utolsó túlélője a gízai Nagy Piramis, a világ legrégebbi túrisztikai látnivalója és a legnépszerűbb attrakció Egyiptomban.
Valójában három fő piramis van Gízában, A Nagy Hufu Piramis (vagy Cheops), A Kafhre Piramis és a legkisebb Menkaura piramis. Mindegyik egy-egy Egyiptomi király síremléke. A piramisok előtt található a Szfinx (arabul „Abu al-Hol” = A terror atyja), mely egyetlen óriási kőtömbből lett kifaragva. Évente millió látogatót babonáz meg a macskaszemű szobor.

A középkori Kairó

Több, mint 16 millió ember hívja hazájának a kaotikus, egzotikus, poros de gyönyörű Kairót. Talán a legérdekesebb része a középkori (iszlám) Kairó, ahol az utcákon hempelyeg a tömeg és nyüzsög az élet. Minden sarkon mecsetek vannak, régi templomok, hatalmas középkori kapuk.
Az itteni piacokon mindent megtalálhat az idelátogató, motorkerékpártól parfümig. Kiemelkedő a Citadella és a Khan al-Khalili bazár.
A következő nagy mecsetekbe érdemes ellátogatni: Mohammed Ali, Ibn Tulun (a világ egyik legnagyobb mecsetei) és az Al-Azharmosque, mely a világ legrégebbi egyetemének ad otthont (K.u. 970).

Abu Simbel

A Gízai piramisok mellett, Abu Simbel az Ókori Egyiptom legismertebb műemléke. A két templom II Ramszesz fáraónak épült – a viktoriánus idők óta vonzza a látogatókat. Az emlékmű történeténél talán még érdekesebb a 60-as években történt felújításának története.
A templomot szét kellett szedni és 60 méterrel arrébb kellett felépíteni egy sziklára, ahol a téglák pontosan ugyanúgy lettek összerakva egymáshoz, és a naphoz viszonyítva is.
A napi hang- és fényshowt nem lehet kihagyni. Abu Szimbel-ben érdemes februárban vagy októberben ellátogatni, amikor fesztivál van. A természetes napfénynek és az építeszeti remeklésnek köszönhetően a templom belső szentélye kigyullad. Ez lélegzetelállító látvány, melyhez zene, tánc és mulatozás társul.
Abu Simbelbe eljuthatsz repülővel Kairóból vagy Asszuánból. Naponta vannak buszok vagy hajótúrák is ide.

Karnak templomai

A látványos Karnak templomokat nem szabad kihagyni, ha Egyiptomban járunk. Michael Wood, a BBC History csatornától, így vallja: „Karnak olyan, mint az ókori egyiptomi vallás parkja – ahol a civilizáció minden istene és istennője jelen van az elmúlt 2000 évből.”
Karnak volt a legfontosabb istentiszteleti hely az ókori Egyiptomban. Hatalmas, 1500×800 méteres telken látványos szentélyek, szolopok, obeliszkek, kioszkok vannak, mind a thébai isteneknek szentelve.

Vitárlázás a Níluson

A „felucca”-nak nevezett vitorláshajóval való Nílusi kirándulás kihagyhatatlan azok számára, akik meg szeretnék ismerni Egyiptomot. A feluccákat a Níluson az ókor óta használják. Megnézheted Kairóban vagy Alexandriában a naplementéket.
A felucca nem annyira kényelmes, mint egy luxushajó, de semmi sem tudja túlszárnyalni a csendes vitorlást, mely több ezer évvel volt pontosan erre a folyóra tervezve. Bízz a vitorlás kapitányában, hogy valóban élmény legyen a hajótúra.

A Királyok Völgye (Biban El Moluk)

Az ősi Théba helyén található, itt temették el a fáraókat, és remélték, hogy kielégítik az isteneket a túlvilágon. Itt található Tutanhamon sírja, melyet 1920-ban fedeztek fel – szinte érintetlen állapotban találták.
Ha szeretnéd látni, milyen kincsekkel temették el, a Kairói Múzeumba kell ellátogatnod. Számos ennél sokkal nagyobb sír fekszik a Királyok Völgyének mélyén, mely még feltárásra vár.

A Siwa oázis

Közel a líbiai határhoz, nyugaton található a híres Siwa Oázis. Ez Egyiptom legtávolabbi oázis városa, ahol a siwaiak saját berber kultúrát alakítottak ki.
A siwaiaknak saját nyelvük, ékszereik és kézművés történelmük vannak. Egyedülálló kúltúrája, földrajzi szépsége, meleg tavasza, valamint a tény, hogy valamikor Nagy Sándor utazott ide, hogy az Ámoni Orákulumot meglátogassa, ismertté és népszerűvé tette az oázist.
Csodálatos hely a kikapcsolódásra, úszásra és olajbogyó evésre. A régi Siwa városrészt a 13. században építették, a sárból és téglából épült házak a világon egyediek.

Luxor temploma

Ha Luxorba utazol (ókori Théba), akkor mindenképp érdemes ellátogatnod a központjában található látványos Luxor Templomba. Nagyrészt Amenhotep és II Ramszesz idejében épült K.e.1400 körül.
A templom építésének fő célja az Opet fesztivál megünneplése volt. Éjszaka gyönyörűen ki van világítva, ezért érdemes naplementekor idelátogatni. A belépődíj 20 egyiptomi font.

A kairói Egyiptom Múzeum

Szinte mindenki, aki Egyiptomban kirándul, meglátogatja a kairói Egyiptomi Múzeumot. Több, mint 120.000 lelet található itt, hihetetlen ábrázolást nyújt az ókori Egyiptom dicsőséges uralkodásáról.
Láthatók múmiák, szarkofágok, kerámiák, ékszerek és természetesen a Tutankhamen király kincsei (ide tartozik zoknija, fehérneműje, a tömör aranyból készült halál-maszk, amely a valaha készült legszebb tárgy).

Hurghada

A legnépszerűbb uticél azok számára, akik nyugalomra és festői tengerpartra vágynak. A világ legtisztább vize és leglátványosabb korallzátonyai Hurghada-ban vannak. Több mint 10km parttal rendelkezik, rengeteg szállás, étterem és éjszakai klub várja az idelátogatót.
Legnépszerűbb attrakciója a búvárkodás, köszönhetően csodás korallzátonyainak és több száz látványos halfajtájának. Itt élnek például a kék-foltos rályák, oroszlánhalak, csupaszkopoltyús csigák, cápák, delfinek.
Ha megunnánk a tengerpartot, bármikor felülhetünk egy tevére és elbandukolhatunk a beduinokkal.

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!