Látásjóga a szemünkért

Látásjóga a szemünkért

Címlap / Életmód / Egészség / Látásjóga a szemünkért

Ha a szemünk elkezd romlani, akkor van más lehetőségünk is, mint a szemüveg vagy kontaktlencse viselése: ez pedig a szemtorna, vagyis olyan gyakorlatok végzése, ami újra visszahozza szemünk eredeti képességét, látásunk minőségét.

Mindennek megalkotója William Horation Bates amerikai orvos, aki a  múlt század elején dolgozta ki a szemtorna elméletét és gyakorlatát. A szemtorna előnye, hogy otthon is végezhetőek a gyakorlatok, és már napi néhány perc gyakorlás is egyértelmű eredményekhez vezet. Ráaádásul ha már újra megtanítottuk szemünket a helyes működésre, akkor a gyakorlatokat nem kell tovább csinálni, mert szemünk onnantól azokat újra tudni fogja. További tréningre csak akkor van szükség, ha újabb állapotromlás következik be.

Nem minden esetben várhatunk sikert a szemtornától. Várhatóan eredménytelen lesz örökletes színtévesztés, daganatok, hályogok, vagy cukorbetegség esetén. Amennyiben szemünk sérült, még akár árthatunk is az intenzív tornáztatással, ezért ilyenkor inkább konzultáljunk szemészünkkel, hogy javasolja e a szemtornát. Lássuk az alapokat, hogy milyen mozgásokat és egyszerű gyakorlatokat érdemes végezni, hogy szemünk világa újra a régi legyen!   Képvizsgálat: Próbáljunk feltérképezni egy képen, vagy képernyőn látható minden kis információt. Közben finoman maszírozhatjuk a szemet és annak környékét. 
  Szemfordítás, tekintgetés: Mozdulatlan fejjel, csak a szemünket mozgatva nézzünk fel, le, jobbra, balra, majd előre. Néhány másodpercig nézzük az éppen aktuális irányban látható tárgyakat, majd váltsunk irányt. 
  Szemeltakarás: Egyik szemünket takarjuk el kezünkkel, és a nyitott szemhez közelítsünk és távolítsunk egy képet vagy tárgyakat. Szemtengelyferdülésnél kifejezetten hatékony gyakorlat. 
  Ingázás: Vegyünk magunk elé egy inga szerű, madzagra kötött tárgyat. Lendítsük meg és szemünkkel figyeljük, hogy merre mozog. 

Közel-távol váltakozása: Ha közelre nézünk folyamatosan, akkor néhány pillanatra helyezzük át a fókuszt távolabb lévő tárgyakra. Ha sokáig a távolba révedünk, akkor pedig néhány másodpercre vezessük végig szemüket a közelebb lévő tárgyakon. 
  Autóvezetés: Gyakori szokás, hogy hosszabb autóutakon elrévedünk, a távolba nézünk, és hirtelen úgy érezzük, mintha már semmit sem látnánk. Ilyenkor segít, ha nem egyetlen távoli pontra, az út végére fókuszálnánk, hanem egy rövid időre (természetesen csak amennyiben a biztonságos vezetés megengedi) vezessük végig szemünket a látóhatáron mindkét oldalra, majd vissza. Szemünk felfrissül és aktívabban tudunk a vezetésre figyelni.
  Napozás: A napozás segíti a gyakorlatok erdeményességét. Lehunyt szemmel napoztassuk arcunkat a gyakorlatok előtt addig, amíg jól esik. Természetesen ne tegyük ezt erős napon, hanem figyeljünk az UV sugárzásra. 
  Pislogás: minden gyakorlatot intenzív pislogással kell kísérni. Ennek köszönhetően javul a szem és környékének vérellátása, az izmok edzésbe kerülnek, de könnyebben el is lazulnak. 

VIDEO Téli horoszkóp 2023

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!