Otthon / Dekor

7 lakberendezési baki, amit lehet, hogy te is elkövetsz

Sokan gondolják, hogy berendezni egy lakást nem nagy ördöngösség, mindössze az a lényeg, hogy harmonizáljanak egymással a dolgok. Aztán egyszer csak azt veszik észre, hogy valamiért nem érzik jól magukat abban a környezetben, lehangoltak és nyomottak tőle. Nos, ilyenkor szükséges az újratervezés, ugyanis van néhány nagyon elterjedt baki, ami ezt a rossz érzést okozhatja – most megmutatjuk, hogyan kerülheted el őket!

Minden tökéletesen passzol

Jól teszed, ha előre megtervezed a lakásod berendezését, de vigyázz, hogy ne vidd túlzásba a tökéletességre való törekvést, mert nem feltétlenül jó, ha minden ugyanolyan stílusú, ugyanolyan anyagból vagy színből áll össze.

Minden helyiségnek jól áll egy kis csavar, például egy első ránézésre nem odaillő bútordarab, vagy a merészebb színösszeállítások. Ezek a trükkök mind egy kis életet visznek a térbe.

Ne feledd, a lakásod nem egy műterem, hanem az élettered, az a lényeg, hogy te jól érezd magad benne!

Túl sok szín és minta

A színek minden lakásnak jól állnak, így bátran használd őket! Tanácsos azonban, ha kiválasztasz néhány fő színt, ami dominál majd, így biztosan nem lesz túlságosan zavaró és harsány az összhatás.

Ha a hangsúlyos színek élénkek, de nem harmonizálnak egymással, akkor inkább azt javasoljuk, hogy a lakás különböző helyiségeiben használd őket, ezekhez pedig inkább világosabb, semlegesebb színeket párosíts. A piros, a narancs, a lila vagy az élénkzöld színekkel vigyázz, mert ezek a kis tereket nagyon összenyomják!

Ugyanez vonatkozik a sok-sok mintára is – amíg az outfitekben jó, ha kombinálod a különböző mintákat, addig a lakásodban ez inkább kerülendő!

Függőleges terjeszkedés

Ha nagy belmagasságú lakásod van, ezt a szabályt mindenképp érdemes szem előtt tartanod. A lakásban nem csak vízszintesen, de függőlegesen is be kell töltened a teret, különben kevésbé otthonosnak, illetve üresnek érzed majd a szobákat.

Ez azt is jelenti, hogy olyan bútorokat válogass össze, amik különböző magasságúak, hiszen egy nappali is akkor néz ki szuperül, ha fokozatosan épül fel – azaz van egy alacsony, szemmagasság alatti kanapéd, majd jön egy komód vagy egy asztal, aztán egy magasabb könyvespolc, képek, majd a szemmagasság fölött lámpák, függönyök.

Kevés fény

A legjobban berendezett lakások összhatását is elrontja, ha nincs elég fény. Elsődlegesen arra kell figyelned, hogy minél több természetes fény töltse be a szobákat, amit világos, lenge függönyökkel tudsz elérni.

Olvastad már?  Végre megújult a teraszunk - Egy irányzatot követtük és imádjuk az eredményt

Ha kevés a természetes fény, akkor segíthetnek a világos színű falak és bútorok, valamint a többfunkciós világítás.

A központi csillár mellett mindenképp legyen egyéb asztali vagy fali lámpa, illetve néhány irányított fényforrás is a lakásban!

Egy kis zöld

Akár jóban vagy a növényekkel, akár nem, mindenképp tanácsos, hogy legyen egy kis zöld a lakásodban.

Nem csak a levegő minősége lesz jobb, de élettel telibb és vidámabb is lesz tőle minden helyiség.

Nem kell persze egyből felvásárolnod a virágboltot, egy igazán igénytelen növénnyel is indíthatsz, amit elég hetente öntözni. A konyhába jöhet néhány fűszernövény, a teraszra pár virág, a fürdőszobába pedig esetleg egy (de inkább kettő) szerencsebambusz, és máris életet vittél a különböző helyiségekbe!

Extrém minimál

A minimál stílus manapság nagyon trendi. Lényege a természetközeliség és az egyszerűségre törekvés, így kevés dekorációval, főként fekete-fehér színekkel és egyszerű formákkal dolgozik.

Ezt sem szabad azonban túlzásba vinni, hiszen a lakásunk az életterünk, jó, ha otthonos, barátságos és praktikus is egyben.

Nem baj, ha egy-egy tárgy, amit mindennap használsz, elöl marad, hiszen a nagyon üres terek múzeumszerűvé tehetik a lakásod, amiben biztos nem érzed majd jól magad!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást