Új lakás, új város, új ország? Így illeszkedj be gyorsan!

Új lakás, új város, új ország? Így illeszkedj be gyorsan!

Címlap / Életmód / Egészség / Új lakás, új város, új ország? Így illeszkedj be gyorsan!

Manapság már nem ritka, hogy hosszabb-rövidebb időszakot külföldön tölts, legyen szó akár tanulásról, utazgatásról és tapasztalatszerzésről vagy munkáról. Bárhova is mész, az elején valószínűleg mindig nehezebb lesz, a beilleszkedés, az otthonteremtés és az alkalmazkodás nem egyről a kettőre jön. Íme néhány tipp, amivel jobban fog menni!

Rendezkedj be

A legrosszabb, amit tehetsz akkor, amikor új helyre költözöl, hogy nem foglalkozol azzal, hogy kipakold a ruháidat, berendezkedj és otthonossá tedd a lakást, hiszen csak egy átmeneti időszakról van szó.

Ha csak néhány hónapot maradsz, akkor is érdemes kényelmesebbé tenni a lakásod/szobád, ami, ha bevetsz néhány trükköt, még a pénztárcádat sem fogja megterhelni.

Vegyél egy-két puha takarót, gyújts gyertyát és tegyél ki néhány fotót a falra!

Sétálj sokat!

Ha meg akarsz ismerni egy új várost, át akarod élni az ottani nyüzsgést, akkor mindenképp azt javasoljuk, hogy ahova csak tudsz, sétálj!

Nem csak olcsóbb, mint az autó vagy a tömegközlekedés, de izgalmasabb is, hiszen ha hagyod, hogy az ösztöneid vigyenek és mindig új útvonalakat próbálsz ki, akkor számos új helyre bukkanhatsz.

Ha végképp elfáradtál vagy messzebbre kell menned, akkor se hallgass zenét vagy bújj egy könyv mögé a buszon, figyeld az embereket és ragadd meg a pillanatokat!

Fedezz fel helyi boltokat

Amikor új helyre költözöl, eleinte lehet, hogy biztonságot ad olyan boltokban vásárolni, amiket már ismersz, amit esetleg otthon is megszoktál.

Ha eltelik pár hét és kicsit berendezkedtél, mindenképp azt javasoljuk, hogy fedezz fel új helyeket, azaz keress olyan helyi üzleteket, ahol helyi élelmiszereket árulnak, ahová kevesebben járnak, ahol új ismerősöket szerezhetsz.

A sarki kávézóban, a könyvesboltban, a piacon vagy a zöldségesnél gyorsan szóba tudsz elegyedni bárkivel, azaz rögtön szerezhetsz néhány helyi ismerőst.

Mondj igent!

Ha találtál egy izgalmas eventet a Facebookon a közelben, akkor indulj el, ismerkedj, beszélgess és érezd jól magad.

Ha az új kollégáid elhívnak vacsorázni vagy bulizni, akkor ne habozz, tarts velük, ha egy új helyet fedeznétek fel, akkor mondj igent.

Ilyen egyszerű az egész!

A taktika tehát az, hogy próbálj meg minél több dologra igent mondani, hiszen így számos új embert ismerhetsz meg, ami nem csak egy kihívás, de izgalmas lehetőség is!

Új vagyok!

Előfordulhat, hogy nem hogy a helyi nyelvet nem beszéled igazán, de még az adott országban sem voltál soha, egy-két embert ismersz csak és teljesen elveszettnek érzed magad. Ne pánikolj, ez teljesen normális, egy pár hét múlva már sokkal könnyebb lesz.

Eleinte ne félj beismerni, hogy új vagy, kérj segítséget, szólítsd meg te az embereket és ne légy félénk azért, mert nem beszéled tökéletesen a nyelvet vagy bizonytalan vagy.

Hidd el, a helyiek legtöbbször készségesek és kedvesek, így akár még körbe is vezetnek a városban vagy segítenek útbaigazítani.

Alakíts ki egy rutint

A rutin mindig segít abban, hogy egy kicsit magabiztosabban és kényelmesebben érezd magad a mindennapokban, így bármennyire is nehéz, hasznos, ha az új helyen is kialakítasz magadnak egy rendszert, ami meghatározza a mindennapjaidat.

Keress egy edzőtermet és néhány hétig járj ugyanarra az órára, a reggeli kávédat ne otthon idd meg, hanem a sarki kávézóban vagy minden délután ugorj ki a parkba egy sétára.

Így a megszokott arcokból ismerősök, majd barátok lesznek, te pedig kevésbé fogod elveszettnek és magányosnak érezni magad az első időszakban.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást