Miért szükséges rendszeres féreghajtás kutyáknál és macskáknál is?

Miért szükséges rendszeres féreghajtás kutyáknál és macskáknál is?

Címlap / Életmód / Család / Miért szükséges rendszeres féreghajtás kutyáknál és macskáknál is?

A férgesség jelei 

Férgek kifejezésnél ez esetben a bélparazitákra gondolunk. Kérdés, bizonytalanság esetén a Grandopet.hu állatorvos válaszol rovatában kérhető tanács a féreghajtással kapcsolatban, a kezelésről, valamint annak gyakoriságáról egyaránt. 

A fertőzésnek számos tünete lehet, a leggyakrabban előfordulók a nyákos bélsár, a hasmenés, a végbéltáji viszketés, a megnövekedett étvágy mellett bekövetkező fogyás, a bőrviszketés. Olykor bélférgeket láthatunk az ürülékben, hányásban.

Leginkább orsóféreg, fonalféreg és galandféreg okozta fertőzés fordul elő. Az orsóférgek szürkésfehérek, cérnára, spagettire hasonlítanak, hengeresek. A fonalféreg lapos, szalagos alakú, míg a galandféreg uborkamagra emlékeztető, felismerhető a láncszerűen összekapcsolódott alakjáról.

Fontos azonban megjegyezni, hogy nem minden esetben történik féregürítés, ettől függetlenül fennállhat a fertőzés.

A féregtelenítés tudnivalói

A kiscicákat javasolt 2, 4, 6, valamint 8 hetes korban féreghajtó készítménnyel kezelni. Az idősebb cicákat negyedévente célszerű féregteleníteni.

Kutyusok esetén, a kölyköket 2 hetes korukban, majd az elválasztásukig 2 heti rendszerességgel, fél éves korukig pedig 4 heti ismétlés ajánlott. Felnőtt ebeknél általánosan negyedévente érdemes, azonban a lakóhelye és az életmódja határozza meg legfőképp a gyakoriságot. Nagyobb eséllyel fertőződhet meg egy kinti állat, aki a kertben tetemekkel, földdel, más állatok ürülékével is találkozhat. Ugyanakkor a bent lakóknál is kialakulhat bélférgesség. 

A rendszeres állatorvosi vizsgálat és oltás mellett, a féreghajtást is be kell iktatni!

A bélférgesség a gazdira is átjuthat, ezért a megelőzés különösen fontos embertársaink és a többi állat védelme szempontjából is! A fertőzés enyhe tünetektől kezdve életveszélyes, súlyos állapotokat is eredményezhet. A kölykökre és az idősebb állatokra még nagyobb figyelmet kell fordítani, hiszen náluk akár lázas állapot, súlyosabb tünetek is kialakulhatnak. A legyengült immunrendszer további betegségeket eredményezhet. Az életveszélyes kimenetelt, akár egy bélelzáródást, egyedül a preventív intézkedésekkel kerülhetjük el!

A féregfertőzés megelőzése

Egyszerűen megelőzhető a rendszeresen beiktatott féregtelenítéssel, ezáltal megvédhetők kedvenceink és a környezetük is. A szélesspektrumú féreghajtó készítmények mellett a külső parazitákkal szemben is védelmet kell biztosítani, kullancsok, bolhák, szúnyogok ellen is. A bolha ugyanis közvetíthet galandféreg fertőzést! Ne feledkezzünk meg a szívférgesség megakadályozásáról sem! 

Fontos az alom és az állatok fekhelyének megfelelő tisztítása, valamint a higiéniára való odafigyelés.

Válasszuk a prevenciót, és óvjuk állatainkat!

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást