Ekkor „növi ki” a kutya a junior tápokat

Ekkor „növi ki” a kutya a junior tápokat

Címlap / Életmód / Ekkor „növi ki” a kutya a junior tápokat

Amikor egy édes kiskutya bekerül a családba, akkor nem is kérdés, hogy számára a kölyökkutyáknak való eledel a legideálisabb, ami – az anyatej után – élete első hónapjaiban a fő tápláléka lesz. Az viszont sok gazdi számára már nem ilyen egyszerű kérdés, hogy vajon mikor jön el az az idő, amikor a junior tápot le kell cserélni felnőtt változatra? (x)

Mi a különbség a kölyök és a felnőtt eledelek között?

A tapasztalatlanabb gazdik körében elterjedt tévhit, hogy a junior tápokat csak az különbözteti meg a felnőttől, hogy kisebb és puhább szemekből áll. Némely gyártónál valóban így is van, azonban a leglényegesebb eltérés közel sem ez, sokkal inkább az összetétel! 

A kiskutyák számára készült eledelek ugyanis kalóriadúsabbak, hiszen a fejlődő szervezetnek sokkal több energiára van szüksége. Ezenfelül tartalmaznak értékes antioxidánsokat, ásványi anyagokat és omega zsírsavakat, amelyek elősegítik az érzékszervek, az agy és az idegrendszer fejlődését, ami minden kiskutya számára kulcsfontosságú.

Egy ideális junior eledel ezenfelül könnyen emészthető, így nem terheli meg a kölyökkutya gyomrát, hiszen az ő emésztőrendszerük még érzékenyebb, mint a felnőtt ebeké. Egy kiskutya számára tehát valóban a junior eledel a legjobb választás, de vajon meddig?

A felnőtté válás küszöbén

A kutyák általában egyéves koruk körül érik el a felnőttkort, de az óriás fajták esetén (pl. német dog) ez később következik be. Egy gondos gazdi azonban folyamatosan figyelemmel kíséri kedvence fejlődését, és amikor látja, hogy kutyusa már nem növekszik tovább, a teste arányossá vált, és a viselkedését tekintve is egyre inkább “benő a feje lágya”, akkor tudja, hogy az állat immár biztosan átlépett a felnőttkor küszöbén.

Minőségi felnőtt kutyatáp

Ilyenkor pedig annak is elérkezik az ideje, hogy fokozatosan elhagyja a kölyöktápot, és a továbbiakban felnőtt eledellel táplálkozzon. Persze ez semmiképp sem a házi kosztot jelenti, hanem egy ugyancsak teljes értékű, hasznos tápanyagokból álló kutyaeledelt! 

Ha kedvenced eddig például Brit Premium eledelt kapott, akkor ezután sem kell másik márka után nézni, hiszen a termékcsaládban minden korú kutya számára megtalálod a megfelelő eleséget. A Kutyakajas.hu Webáruházból pedig egyszerűen be is szerezheted!

Hogyan szoktasd hozzá a kutyát az új eleséghez?

Még ha egyazon márkán belül is maradsz, akkor se alkalmazz drasztikus váltást, hiszen előfordulhat, hogy a kutya szimplán nem eszi meg az új eledelt. Az átállás fokozatos legyen: az első napokban az étele körülbelül kétharmad része még a régi tápból álljon, és csak egyharmada legyen az új. Ha így megeszi, akkor 4-5 nap után keverheted fele-fele arányban, és ha így sincs ellenvetése, akkor újabb 4-5 nap után már csak egyharmad adag kölyöktápot kapjon. 

Ezzel a módszerrel 2-3 hét alatt hozzászoktathatod a kutyát a felnőtt táphoz. Így továbbra is a saját korának és fejlettségi szintjének megfelelő táplálékban részesül, ami elengedhetetlen az egészséges élethez.

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!