Család / Életmód

Kutya a hidegben? A téli állattartás szabályai

Kutya a hidegben? A téli állattartás szabályai

Bár megkésve, de jön a hideg, a tél. Sokan az utolsó pillanatban kezdenek el gondolkozni, hogy mivel tehetik komfortosabbá állataik életét. Vannak olyanok is, akik nem foglalkoznak ezzel a kérdéssel – talán mert nincs rá idejük végig gondolni a dolgot. Nekik ajánlok néhány tippet.

A kutyának kint a helye?

Sokan mondják azt, hogy a kutya jól bírja a hideget. Valóban – ha muszáj neki. Persze a fűtött kutyaház is túlzás. Az arany középút az, hogy – mivel hajnalban van a leghidegebb – engedjük be a garázsba, az előszobába az állatot.
Ha mindenképp a kutyaház mellett döntünk, tegyünk abba sok rongyot, hogy legyen hová bevackolnia magát. Ha a kutya meg tudja szokni, varrhatunk, köthetünk neki ruhát is, de ezt nem kell túlzásba vinni.

Itatás, etetés

A hideg miatt a víz befagy, ez pedig nem víz. Úgy itassuk az állatot, hogy mikor reggel friss vizet adunk neki, hívjuk oda, várjuk meg míg iszik. Ugyan ez vonatkozik az ételre is.
Ez utóbbinál figyelembe kell venni, hogy a téli hideg miatt nagyobb a hővesztesége az állatnak, így több energiára van szüksége. Tehát gondoskodjunk arról, hogy zsírosabb ételeket adjunk neki.

A kutyaház

A kutyaházat nem oda kell rakni, ahol jól néz ki, hanem oda, ahol szélvédett helyen van. Ez azért fontos, mert éjjel nagyon hideg tud lenni a szél. Vannak, akiknek ez talán eszébe sem jut, pedig nagyon fontos.
Mindenképp tegyünk bele rongyokat, hogy ki legyen bélelve. Gallyakkal, ágakkal be lehet fedni. Figyeljünk arra, hogy a kutyaházba ne kerüljön víz, mert a kutya szó szerint belefagyhat.

Az elkóborolt állatok

Ne csak saját kutyánkra, macskánkra gondoljunk. Egy háztartásban rengeteg ételmaradék keletkezik, ami ilyen hidegben egy elkóborolt állatnak életmentő lehet.
Csináljunk kisebb ,,csomagokat”, melyeket akár narancshéjban is ki lehet rakni. Illendő figyelni arra, hogy olyan ,,tálkába” rakjuk ki az ételt, ami lehetőleg lebomlik.

Kölykök télen

Amennyiben így alakult, igenis be kell engedni a kölyköket és az anyjukat is a lakásba. Lehet, hogy nem tetszik a dolog, de nem ilyenkor kell gondolkozni azon, hogy valóban akartunk-e kutyát.
Ha a kölykök megfáznak, egész életükben betegesek lesznek. Nem csak azért kell a kis állatokat beengedni a lakásba, mert esetleg pénzt fognak hozni – eladás céljából lettek tenyésztve – hanem emberségből is.

A szőr

Majdnem minden kutyát szoktak nyírni. Ám ilyenkor ez nagy hiba. A szőr a kutyán nem dísz. Természetesen szeretjük, ha kutyánk ápoltan néz ki, de ilyenkor nem esztétika kérdése a dolog. Még sétáltatáskor is át tud fagyni az eb.
Van, amikor annyira fázik, hogy cserélgeti séta közben a lábát, nem teszi minden talpát a földre, ,,spórol” és csak három lábon jár, hogy minél kisebb legyen a hő veszteség. A macskák sem kedvelik, ha ilyen hidegben ,,lesimogatják” a szőrüket.

A lánc, és egyéb kapitális hibák

Télen a kutyát ne rakjuk láncra. Alapvetően rossz megoldás a lánc, ám ilyenkor még attól is megfosztjuk szerencsétlen állatot, hogy teste a mozgás által termeljen hőt. A másik hiba az, amikor télen fogyókúráztatják a kissé duci ebet. Ilyenkor kalóriára van szüksége az állatnak a hő termeléséhez. Saját hiúságunkkal ne veszélyeztessük kedvencünket.
Az állatok nem tudnak beszélni. Nekünk kell megismerni igényeiket. Attól, hogy a kutya bent alszik az előszobában, még nem lesz elkényeztetve. Attól, hogy tápanyagban gazdag ételt kap, nem fog meghízni. A kutya – és az állatok – tudják, hogy nekik mi a jó, jelzéseket adnak. Ezeket komolyan kell venni.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást