Otthon / Utazás

Kultúrsokk, avagy furcsa ízlésvilágú épületek Németországban

Kultúrsokk, avagy furcsa ízlésvilágú épületek Németországban

A kulturális sokk kifejezés azokra az érzésekre utal, amit az emberek akkor élnek át, amikor egy teljesen másfajta, a megszokottól gyökeresen eltérő kulturális, társadalmi környezetbe csöppennek. Nos, ez velem megtörtént. Azt mondják, ahogy a kulturális sokk pozitív hatásokkal is jár, például javítja az önmotivációt.

Épületek, kertek – a kultúra részei

Németországban arra számít az ember lánya, hogy a tankönyvekben, interneten látott, tipikus, szépséges, német épületekkel, zöld gyepen legelő tehénnel, sok fenyővel találkozik majd.
Botorság azt hinni, hogy a német emberek ilyen egysíkúak, játékosság- és kiteljesedés-mentesek. A hagyományos, téglából és fából épült, akár több száz éves házak mellett azonban olyanra leltem, ami megdönteni látszik eddigi nézeteimet erről a népről.

Amit eddig hittem

Mondják, hogy a német kínosan precíz, környezetére igényes, kiegyensúlyozott nép. Tény és való, hogy nem tudtam a pékségben zavarba hozni az ételallergiámmal a pultos lányt, aki rutinosan egy mappát kapott elő a pultból, és utána nézett a süti összetételének – mindezt két perc alatt, őszintén mosolyogva.
Ám az egyén mindig vágyik valami olyan dologra, ami csak az ő, saját lelkének kedves. Ilyen szellemiségben épült kiskertekre, furcsa ízlésvilágú építményre és egy szélmalomparkra bukkantunk Wolfsburg környékén.

Kiskertek

Ez a város ad otthont a világ egyik legnagyobb autógyárának. Ám a hatalmas modern komplexumok, a hozzájuk tartozó modern felfogást hirdető épületek, a nagyon gyors szupervasút közvetlen közelében, a tövében, kiskertek vannak.
Zsebkendőnyi nagyságúak, apró hétvégi házakkal, gondozott kertekkel, kiskertépítő egyesülettel… és rengeteg kerti törpével, Hófehérkével, szobrocskával, üveg kolibrivel, törpe szélmalommal, festett szikladarabokkal, napszemüveges próbababával, és zászlórúdra húzott lobogóval.

Mindent lehet művészien csinálni

A giccsparádé lehet olyan bájos, hogy mosolyogni tudsz csak, mint egy gyerek, tiszta szívvel. A játékosságon, egy ember kiteljesedésén, egy kerten, melyet őszinte szeretettel hozott létre valaki – és ekkor rájössz, a giccs hasznos. A kis telkek egy belső világba mutatnak. Az egyénébe, és egy közösségébe.
A bejáratnál egy – az ott kertészkedő emberek mindennapjairól szóló – vitrines tájékoztató tábla van a hírekkel. Ehhez tartozik egy kifőzde, ahol a virsli mellett ott van az asztalon a madárkás, művirágos asztaldísz, a sarokban egy műemlék pianínó, és a kedves, mosolygós tulajdonos.

A szélmalmok az orosz templom árnyékában

A szélmalmok nem csak technikatörténetileg és a hagyomány-, értékmegóvás céljából érdekesek, hanem mert a hozzájuk tartozó hatalmas „bemutató” teremmel együtt hirdetik a gabona, a legfőbb étel tiszteletét, és az azt létrehozó áldozatos munka fontosságát.
A szélmalompark egy szegletében egy orosz templom látványa vet fel bizonyos kérdéseket. Eme épület kívülről és belülről tömény bemutatót ad az orosz, görög katolikus vallás díszítőelemeiből.

Az igazi kultúrsokk

A templom közvetlen közelében egy lezárt terület van, melyen a templomhoz illő stílusban épült épület van. Ez a Glocken-Palast, mely az európai kézműves művészek intézete, védnöke Gorbacsov. Aki szeretni a kék, fehér és arany színeket, a monumentalitást, a töménységet, annak az út széléről is hatalmas élmény látni ezt az épületet. Itt találkozik a német precizitás, maximalizmus az orosz díszítőművészet esszenciájával. Minden országnak több arca van, a kérdés az, hogy az odautazó mely arcokra kíváncsi, hajlandó-e a tévhitek, esetleges előítéletek mögé nézni. Aki teheti, javaslom, utazzon el Wolfsburg környékére, mert – úgy vélem – itt meg lehet látni Németországot, és a német embereket. Ezen a helyen én ezt tanultam: dolgokat létre kell hozni, meg kell őrizni azokat, és büszkének kell lenni rájuk.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást