Mi a különbség a sütőpor és a szódabikarbóna között? Innen tudhatod, melyiket használd

Mi a különbség a sütőpor és a szódabikarbóna között? Innen tudhatod, melyiket használd

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Mi a különbség a sütőpor és a szódabikarbóna között? Innen tudhatod, melyiket használd

Hasonlóan néznek ki, egymás mellett találjuk őket az élelmiszerboltok polcán, fontos szerepet töltenek be a konyhában, de mégsem mindegy, mikor melyiket használjuk. A sütőporral és a szódabikarbónával is isteni süteményeket, péksüteményeket vagy palacsintát, de ha összekevered őket, aligha lesz ínycsiklandó a végeredmény. Hogy ezt elkerüld, néhány dolgot feltétlenül tudnod kell erről a két népszerű konyhai alapanyagról.

Mi pontosan a szódabikarbóna?

A szódabikarbóna egy egyetlen összetevőből álló kelesztő, amelyeket leggyakrabban különféle pékáruk elkészítéséhez használnak. Ez az összetevő a nátrium-hidrogén-karbonát, amelyet finom porrá őrölnek, és gyors kelesztést igénylő receptekhez, például palacsintákhoz, muffinokhoz és gyors kenyerekhez érdemes felhasználnunk. Mivel lúgos vegyület, savas összetevőkkel például citromlével vagy kakaóporral kombinálva megemeli a pékárukat.

De nemcsak egy kitűnő konyhai alapanyag, hanem egy igazi univerzális csodaszer is egyben. Gyakorlatilag minden konyhai foltot lesúrolhatunk a segítségével, szagtalaníthatjuk vele a hűtőt, vagy akár a szemetest, de a fürdőszobában is érdemes bevetnünk. A fehér és a színes ruhákat is tisztábbá teszi, de készíthető belőle bőrradír, mi több, még házi fogkrémnek is alkalmas.

Anna Ostanina/istockphoto.com

Mi van a sütőporban?

A legnagyobb különbség a szódabikarbóna és a sütőpor között az, hogy a sütőpor nemcsak nátrium-hidrogén-karbonátot, de egy porított savat és egy kiegyenlítőt, például kukoricakeményítőt tartalmaz. Míg a sütőport legalább egy savas összetevővel kell kombinálni az élesztő erejéhez, a sütőport semmivel sem kell. A nedves összetevőkkel való összekeverése után azonnal hatni kezd.

A sütőport ezt követően a sütő hője még tovább aktiválja, ami kétszer akkorára is növelheti a tészta térfogatát. Így lesz igazán látványos és szép a süteményünk vagy pékárunk. Így érhető el az a könnyű, pihe-puha textúra is, amitől sok keksz és sütemény olyan finom lesz. Ez egyben a legfőbb oka annak, hogy a sütőport sokkal gyakrabban használják sütéshez, de ez még nem jelenti azt, hogy egyszerűen helyettesíthető lenne vele a szódabikarbóna.

Lehetséges felcserélni a kettőt?

Bár a szódabikarbóna maga is a sütőpor egyik összetevője, ez még nem jelenti azt, hogy egyszerűen felcserélheted a két összetevőt. A fő különbség a kettő között az erősségük. A szódabikarbóna ugyanis nagyjából négyszer erősebb. Ha egy teáskanál sütőport használsz egy csésze liszthez, akkor csak egy negyed teáskanál szódabikarbónára lesz szükséged minden csésze liszthez. Ugyanez fordítva is igaz.

Ha az kerüli el a figyelmedet, hogy mennyi szódabikarbónát ír egy recept, akkor túl sok belőle szappanos, kellemetlen ízt és barnább tésztát fog okozni. Ha viszont túl keveset használsz, lágy, édeskés íz helyett csípősnek fogod érezni az adott pékárut vagy süteményt. Ha pedig egy recept kifejezetten sütőport ír, de nincs otthon, akkor készíts házilag fél teáskanál ecet és negyed teáskanál szódabikarbóna elkeverésével, és máris lesz egy teáskanál sütőporod.

Miért szerepel egyes receptekben mindkettő?

A szódabikarbóna és a sütőpor közötti különbség nemcsak a kémiai összetételükben rejlik, hanem abban is, hogy milyen hatással vannak a végtermékre. Valójában az elkészíteni kívánt pékáru vagy sütemény jellemzői – az íze, az állaga és a külseje – határozzák meg leginkább, hogy egy recepthez mindkét kelesztőt érdemes-e felhasználni. Így, ha mindkettő szerepel egy receptben, az csakis a lehető legjobb végeredmény elérése miatt van.

VIDEO Ezzel a szájfestéssel nagyíthatod az ajkaidat optikailag

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!