Mi a különbség a sütőpor és a szódabikarbóna között? Innen tudhatod, melyiket használd

Mi a különbség a sütőpor és a szódabikarbóna között? Innen tudhatod, melyiket használd

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Mi a különbség a sütőpor és a szódabikarbóna között? Innen tudhatod, melyiket használd

Mi pontosan a szódabikarbóna?

A szódabikarbóna egy egyetlen összetevőből álló kelesztő, amelyeket leggyakrabban különféle pékáruk elkészítéséhez használnak. Ez az összetevő a nátrium-hidrogén-karbonát, amelyet finom porrá őrölnek, és gyors kelesztést igénylő receptekhez, például palacsintákhoz, muffinokhoz és gyors kenyerekhez érdemes felhasználnunk. Mivel lúgos vegyület, savas összetevőkkel például citromlével vagy kakaóporral kombinálva megemeli a pékárukat.

De nemcsak egy kitűnő konyhai alapanyag, hanem egy igazi univerzális csodaszer is egyben. Gyakorlatilag minden konyhai foltot lesúrolhatunk a segítségével, szagtalaníthatjuk vele a hűtőt, vagy akár a szemetest, de a fürdőszobában is érdemes bevetnünk. A fehér és a színes ruhákat is tisztábbá teszi, de készíthető belőle bőrradír, mi több, még házi fogkrémnek is alkalmas.

Anna Ostanina/istockphoto.com

Mi van a sütőporban?

A legnagyobb különbség a szódabikarbóna és a sütőpor között az, hogy a sütőpor nemcsak nátrium-hidrogén-karbonátot, de egy porított savat és egy kiegyenlítőt, például kukoricakeményítőt tartalmaz. Míg a sütőport legalább egy savas összetevővel kell kombinálni az élesztő erejéhez, a sütőport semmivel sem kell. A nedves összetevőkkel való összekeverése után azonnal hatni kezd.

A sütőport ezt követően a sütő hője még tovább aktiválja, ami kétszer akkorára is növelheti a tészta térfogatát. Így lesz igazán látványos és szép a süteményünk vagy pékárunk. Így érhető el az a könnyű, pihe-puha textúra is, amitől sok keksz és sütemény olyan finom lesz. Ez egyben a legfőbb oka annak, hogy a sütőport sokkal gyakrabban használják sütéshez, de ez még nem jelenti azt, hogy egyszerűen helyettesíthető lenne vele a szódabikarbóna.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

1 hozzászólás

  • Játékos
    2022.03.24., 16:16

    Palacsinta tésztába teszed azokat, biztos odaragad, de , miért, jó ég tudja…

    Válasz

Írj egy hozzászólást