Hasonlóan néznek ki, egymás mellett találjuk őket az élelmiszerboltok polcán, fontos szerepet töltenek be a konyhában, de mégsem mindegy, mikor melyiket használjuk. A sütőporral és a szódabikarbónával is isteni süteményeket, péksüteményeket vagy palacsintát, de ha összekevered őket, aligha lesz ínycsiklandó a végeredmény. Hogy ezt elkerüld, néhány dolgot feltétlenül tudnod kell erről a két népszerű konyhai alapanyagról.
VIDEO Nyári horoszkóp: Mit hoznak idén nyáron a csillagok?
Mi pontosan a szódabikarbóna?
A szódabikarbóna egy egyetlen összetevőből álló kelesztő, amelyeket leggyakrabban különféle pékáruk elkészítéséhez használnak. Ez az összetevő a nátrium-hidrogén-karbonát, amelyet finom porrá őrölnek, és gyors kelesztést igénylő receptekhez, például palacsintákhoz, muffinokhoz és gyors kenyerekhez érdemes felhasználnunk. Mivel lúgos vegyület, savas összetevőkkel például citromlével vagy kakaóporral kombinálva megemeli a pékárukat.
De nemcsak egy kitűnő konyhai alapanyag, hanem egy igazi univerzális csodaszer is egyben. Gyakorlatilag minden konyhai foltot lesúrolhatunk a segítségével, szagtalaníthatjuk vele a hűtőt, vagy akár a szemetest, de a fürdőszobában is érdemes bevetnünk. A fehér és a színes ruhákat is tisztábbá teszi, de készíthető belőle bőrradír, mi több, még házi fogkrémnek is alkalmas.
