A különböző hajtípusok ápolása

A különböző hajtípusok ápolása

Címlap / Stílus / Haj / A különböző hajtípusok ápolása

Zsíros, fénytelen, töredezett, száraz. Ahány ember, annyiféle hajprobléma létezik. Ám az egészséges hajkorona nem csupán vágyálom, van megoldás!

Zsíros haj

A legkellemetlenebb frizuraproblémák közé tartozik. Az okozza, hogy a fejbőr faggyúmirigyeinek extrém mértékű működése következtében túl sok faggyú termelődik, ami elnehezíti és lelapítja a hajat. Ez a hajtípus különleges ápolást igényel, kéntartalmú vagy speciálisan zsíros hajra kifejlesztett samponnal kell mosni.
A kettő az egyben samponokat, hajbalzsamokat és kondicionálókat szigorúan kerülni kell, mert ezek csak tovább fokozzák a zsírosodást. A hajápoló termékek fejbőrbe masszírozását kerüljük, az utolsó öblités pedig mindig langyos vízzel történjen.
A legjobb választás a különböző gyógysamponok, mint a zsálya, csalán, rozmaring, zsurló vagy a bojtorjángyökér. Hajszárításkor kerüljük a forró levegőt, mert ez irritálja a fejbőrt és még több faggyútermelődést eredményez. Végül pedig jó, ha tudjuk, hogy csak tévhit, miszerint a naponta történő hajmosás növeli a zsírosodás mértékét.

Fénytelen haj

Sokan küzdenek a fénytelen haj problémájával. Ahhoz, hogy egészségesen csillogóvá és ragyogóvá váljon a hajkorona, csak néhány egyszerű szabályt kell betartani. Először is érdemes odafigyelni a táplálkozásra, az A-, C-, B-, és E-vitamint, valamint vasat, cinket, növényi rostokat és ásványi anyagokat tartalmazó étrend jó szolgálatot tesz.
Emellett nagyon fontos a hajtípusnak megfelelő samponnal történő mosás és nem szabad vizesen kifésülni, mert ez nagyon árt a haj szerkezetének. A zsályaolaj használata is jót tesz, 2-3 naponta a hajra kenve csillogást és rugalmaságot ad. Fontos, hogy nem szabad kiöblíteni. Az almaecet is hasonló hatással rendelkezik, életteli fényt ad a hajnak.

Száraz haj

Egy nagyon kellemetlen probléma, hogy sprőd tapintású, gubancolódik és nehéz kifésülni. Azonban az olívaolaj csodákat tesz vele. Hajmosás előtt 1-2 evőkanál olívaolajat el kell oszlatni a hajon, majd néhány perc elteltével a szokott módon megmosni a hajat.
Ezzel a módszerrel selymessé, fényessé és puhává varázsoljuk a száraz hajat. Ám a teljeskörű ápoláshoz nem elég kívülről, belülről is táplálni kell a hajat. Az A-, B-vitamin és a vas nélkülözhetetlenek. 

Töredezett haj

Erre a problémára az a legjobb megoldás, ha 6 hetente elmegyünk a fodrászhoz és megszabadulunk az elvékonyodott, tördezett hajvégektől. Ennek köszönhetően a hajvégek hosszabbra és gyorsabban nőnek, hiszen az életteli hajvégek nem vonnak el értékes tápanyagokat a haj többi részétől.
Emellett érdemes minden hajmosás után hajvégápoló balzsamot és kondicionálót használni. Az aromaolaj pedig fényesebbé teszi a hajkoronát.

Igénybevett haj

Ez azt jelenti, hogy haj nagymértékben károsodott többszöri vegyszeres vagy fizikai behatás révén. Így az ilyen típusú haj tápanyagszükséglete a legnagyobb, ezért kötelező kimondottan erre a típusra kifejlesztett sampont, balzsamot és kondicionálót használni.
Ügyeljünk arra, hogy ezeket a termékeket higítva tegyük a hajra és 2-3 másodperc elteltével öblítsük ki. Tévhit, hogyha az igénybevett hajból nem mossuk ki az ápoló termékeket, akkor azok jobb ápolást biztosítanak.

Vékonyszálú haj

Ennél a hajtípusnál a fő kezelési cél a hajszálak ellenállóbá tétele, erősítése, tartásának és volumenének növelése. Érdemes speciális termékeket használni, amik belülről erősítva rugalmassá teszik a hajszálakat.
Az összetevők között feltétlenül szerepljen a keratin és a B5-provitamin, amik megakadályozzák, hogy haj a fejbőrre tapadjon. A hajbalzsam alkalmazása nagyon fontos, mert növeli a dússágot. 

VIDEO A sminkmester megmutatja, hogyan rajzolj profi tusvonalat magadnak

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!