Pénz és hivatás

A nyugodt élet nyomában: 3 külföldre költözött lány őszinte vallomása az új életéről

Kevésbé stresszesek az emberek, mint itthon?

Második interjúalanyom egy híres írónő volt, Baráth Viktória (27), aki már három éve Németországban él. Összességében neki is csupa pozitív élményei vannak, és szeret kint élni. Tőle is megkérdeztem, mit gondol a a külföldön levő boldogulásról, hogyan találja meg az ember a helyét és mennyire volt jó döntés kiköltözni.

Nagyon személyfüggő, ki hogyan boldogul más országban. Ha valaki csak úgy nekivág annak, hogy külföldre költözik, de nincs terve, és olyan munkát végez, amit nem szívesen csinál, akkor ő valószínűleg úgy fogja gondolni, hogy nem éri meg külföldön dolgozni, mert nem érzi jól magát, nem olyan életet él, mint amit elképzelt. De abban biztos vagyok, hogy a lehetőségek sokkal szélesebbek, mint otthon. Van munka, megbecsülik az embert, és az életszínvonal is lényegesen magasabb.”

Noha Magyarországról érkezett Hannover városába, mégsem érte emiatt megkülönböztetés, még a munkahelyén sem. Mint említette, megbecsülik az embert. Érdekes, hogy külfölddel kapcsolatban a legtöbben a nyugalmat említik meg, mint szembetűnő változást Magyarországhoz képest. Viktória is hasonlóképp vélekedett, amikor megkérdeztem tőle, mi nem hiányzik neki korábbi életéből, és mi a legfőbb ok, amiért szeret külföldön élni.

A stressz. Otthon mindenki ideges, mindenki stresszel. A főnökök nem úgy bánnak az alkalmazottal, ahogy kéne, ezért ők is idegesek, és nem tudják élvezni az életet, mert nem tudnak kikapcsolódni a munkájuk miatt.”

A legfőbb ok, amiért szeret Hannover városában lakni a „nyugalom és a magasabb életszínvonal. Itt mindenki kedves, nem csinálnak semmiből problémát, mindent olyan ráérősen intéznek. Kiélvezik az életet, és nem csak dolgozni járnak. A munkaidő lejárta után már tele van a város, az éttermek, a sörkertek, és mindenhol jó a hangulat. Nincs honvágyam.”

Harmadik megkérdezettem Alexandra (23) volt, aki mindössze hét hónapja él Londonban, és nem tervezi a hazaköltözést. Kíváncsi voltam, hogyan tekintett az utazásra és a költözés gondolatára, hiszen egy idegen helyen kell megállni a saját lábán a mindennapok problémáival.

Olvastad már?  Ez a 8 legfinomabb, édes palacsinta töltelék

„Egyáltalán nem volt ijesztő, sőt inkább kihívásként, kalandként tekintettem rá. Már nagyon vártam, hogy kiköltözhessek. A barátommal közösen terveztünk kijönni dolgozni, így nem volt nehéz elindulni.”

Az életszínvonal persze itt is jobb, de Alexandra szerint nem olyan kimagaslóan, ahogy emlegetni szokták. A legnagyobb különbséget pedig az ételek és a szolgáltatások minőségében vélte felfedezni.

Természetesen az ő esetében is kitértem a fogadtatásra és a bánásmódra. Vajon az emberek hogyan viszonyulnak a külföldiekhez Londonban?

„A bánásmód itt (London belvárosában) igen barátságos. Sokszor volt, hogy eltévedtem, és lemerült a mobilom is. Ilyenkor útbaigazítást kértem az emberektől, és mindenki szívesen segített.”

A honvágy kérdése az ő esetében is felmerült, mire konkrétan kijelentette, nincs honvágya: „egyedül a szüleim hiányoznak nagyon, a családtagjaim, egy-két barátom, de nem tervezek hazaköltözni a jövőben.”

Úgy tűnik tényleg igaz, hogy a magyar az egyik legstresszesebb nemzet és a boldogulni akaró fiatalok ki szeretnének törni a szegényes anyagiak hálójából. Természetesen csak az fog sikereket elérni, aki eléggé talpraesett, és esetleg van némi kezdeti segítsége. Erő és akarat kell hozzá, mint mindenhez az életben, de ez itthon sem lehetetlen.

Olvastad már?  7 öltözködési baki, ami miatt közönségesnek tűnsz

Az tény, hogy jobb az életszínvonal, ráadásul a lehetőség is több, és ez az egyik kulcsmondat. Aki járt már külföldön, akár átutazóban is, tud releváns tapasztalattal szolgálni. Nem ritka jelenség, hogy amikor az ember elkezd utazgatni, itthon hirtelen nem találja a helyét. Tudom, mert egyik pillanatról a másikra estem ebbe az állapotba, amit még több utazgatással próbálok kiküszöbölni.

Összességében egyáltalán nem probléma, ha valaki külföldre vágyik. Vannak és lesznek a jövőben is rossz tapasztalatok, de sikertörténetek is. Ráadásul, ha nem próbálja meg az ember, soha nem derül ki, képes-e a kezébe venni az életét, megállni a helyét egy idegen országban. Ez ráadásul erős önbizalom növelő módszer is. Külföldön rájössz arra, legyél bárhol a világban, a saját kezedben van a boldogulásod kulcsa, elérheted azt, amiről valamikor csak álmodni tudtál. És amikor ezt megtapasztalod, az eszméletlenül jó érzés.

Kép forrása: 500px

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást