Külföldön tanulnál? Ezek a leginkább diákbarát városok világszerte

Külföldön tanulnál? Ezek a leginkább diákbarát városok világszerte

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Külföldön tanulnál? Ezek a leginkább diákbarát városok világszerte

Külföldön tanulni már önmagában is különleges élmény. Más életstílussal, más gondolkodásmódokkal találkozik az ember egy idegen országban, ahol amellett, hogy elmélyítheti elméleti tudását a választott egyetemen, olyan érzéseket tapasztalhat meg, melyek egész további életére hatással lesznek.

Minden évben kiderül, melyek a leginkább diákbarát városok szerte a világban. A 2017-es listát egyebek mellett olyan szempontok alapján állították össze a szerkesztők, mint a kapcsolattartási, szórakozási lehetőségek, az ellátás biztosítása és a szálláslehetőségek kínálata. Azok számára, akik Budapesten tanulnak és tökéletesen elégedettek a helyi körülményekkel, megsúgjuk, hogy fővárosunk az 56. helyen áll a diákbarát városok listáján. Tehát van még min javítani, ehhez pedig kellő inspirációt adhatnak azok a nagyvárosok, melyek a listán ettől jóval előkelőbb helyen szerepelnek.

A legtöbb világváros szerencsére már rájött arra, hogy turisztikai és gazdasági szempontból is előnyös, ha a dolgozni még ugyan nem dolgozó fiataloknak olyan lehetőségeket kínálnak, amelyek hosszabb távon is maradásra ösztönzik őket. A fejlett országok gazdasági szakértői egyfajta befektetésként tekintenek azokra az anyagi kedvezményekre, melyeket a diákoknak nyújtanak. Évente akár egy tandíjnak megfelelő összeget is spórolhat az, aki kihasználja a diákbarát városok előnyeit.

Persze a pénz nem minden. Hiába olcsó egy külföldi egyetem, minden fillér elvesztegetett pénz, ha a diploma megszerzése nem biztosít jól jövedelmező, biztos állást a jövőben.

Életre szóló élmények

Diáknak lenni egy nagyvárosban felemelő dolog, ugyanakkor néha nagyon nehéz helyzetekről számolnak be az érintettek. A legnagyobb ellensége egy külföldi diáknak a magány, hiszen a barátok, családtagok távol maradnak, az új környezetben pedig nem mindenki tud azonnal új kapcsolatokat kialakítani.

A legkedveltebb egyetemek, mint például a melbourne-i, a tokioi vagy londoniak többsége indítja az évet azzal, hogy az új diákok számára programsorozatokat szervez. Figyelembe veszik az adott országból érkezők szokásait, gasztronómiáját, vallását, öltözködését,  igyekeznek azokat bemutatni egymásnak, lehetőleg szórakoztatva. Az internet előnyeit kihasználva a hallgatók saját közösségi oldalt használhatnak (így indult eredetileg a Facebook is), ahová fényképeik és adataik mellett írhatnak üzeneteket egymásnak, csatlakozhatnak diák partikhoz és megkapják az érdekvédelmi egyesületek elérhetőségeit.

Az olyan neves városokban tanuló diákok, mint Párizs, Berlin vagy Róma, a város egyes részein ingyen parkolhatnak az egyetemisták. A kapott igazolványukkal kedvezményesen étkezhetnek számos étteremben, de koncert, mozi és színházjegyeket is olcsóbban vásárolhatnak. A francia nagyváros az első az európai városok között a világranglistán. Az előkelő helyet fejlett kulturális életének köszönheti, illetve annak, hogy a város 18 egyetemnek ad otthont, ahol a világ legismertebb filozófusai,  matematikusai, üzletemberei és politikusai adnak órákat.

Worcesterben évi mindössze 11 fontért vásárolhatnak a hallgatók diákigazolványt, amely számos kedvezményt biztosít. Hogy mire használják ezt fel a legtöbben? Természetesen sportolásra és szórakozásra. A kedvezményes italfogyasztást több mint 100 helyen élvezhetik a diákok a városban, de szinte ingyen baseballozhatnak vagy krikettezhetnek is.

A gyermeket nevelő egyetemistákra is gondolnak

Az Egyesült Államok szinte minden államában működik olyan egyetem, amely kisgyermekeket nevelő diákok számára nyújt lehetőségeket. Floridában, Montanában és Arkansasban egész napos bébiszitter lehetőséggel várják a családos egyetemistákat, több szobás diákapartmanokat bérelhetnek és biztosított a folyamatos gyermekorvosi ellátás. Minden egyéb lehetőség is adott, hogy egy tanulmányai miatt külföldre költöző szülőnek ne kelljen elszakadnia a gyermekétől.  

Edinburgh a tandíjmentesség miatt az egyik legkedveltebb célpont a külföldi diákok számára. De a Nobel-díjas tanárok is fontos szempontnak számítanak, ahogy az is, hogy itt ismerkedett meg egymással Vilmos herceg és Katalin. A skót egyetemek többségén ingyen lehet búvárkodni, túrázni, sportolni, tradicionális táncokkal megismerkedni. Ugyanakkor a kötelezően látogatandó elméleti órák csak kevés időt vesznek el a diákok életéből.

A hangsúly a gyakorlaton van és a saját tapasztaláson. Rendszerint előre megadják az oktatók, hogy mit kell tudnia a diáknak és mikorra, de hogy azt a parkban, a tengerparton vagy egy kávézóban sajátítja el, egyénre van bízva.

Diákbarát városok top 10-es listája 2017-ben:

Montreal
Párizs
London
Szöul
Melbourne
Berlin
Tokio
Boston
München
Vancouver

VIDEO A 3 legszebb party smink 2024-re

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!