Közösségi oldalak pro-kontra

Közösségi oldalak pro-kontra

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Közösségi oldalak pro-kontra

Sokan odavannak a közösségi oldalakért, míg mások a hátuk közepére sem kívánják őket. Mi az előnye a közösségi oldalaknak? Mire kell ügyelnünk, ha fenn vagyunk a myvipen, a facebookon vagy az iwiwen? Következő cikkünkből mindez kiderül.

Miért jók a közösségi oldalak?

Kapcsolattartás

A közösségi oldalak nagy előnye, hogy olyan emberekkel, olyan barátainkkal tarthatjuk fenn a kapcsolatot, akikkel a nagy távolság miatt a mindennapi beszélgetés és találkozás lehetetlen. Azonban a közösségi oldalak által mindez megoldható, hiszen mindig aktuális információkat tudhatunk meg az adott személyről, láthatjuk a jelenlegi állapotát és megtekinthetjük a legfrissebb képeit, ráadásul azt is megtudhatjuk, hogy kikkel került kapcsolatba az elmúlt napokban, illetve, hogy mi az, amit újabban kedvel. Egy ilyen oldal képet ad az emberekről, ráadásul mindig bővelkedik az aktuális információkban is. 

Kapcsolatfelvétel és információszerzés

A közösségi oldalak arra is kitűnő megoldást nyújtanak, hogy felvegyük a kapcsolatot a régi ismerőseinkkel és barátainkkal, sok ilyen oldalon már a keresőt sem kell használnunk, hiszen az oldal felajánl ismerősnek egy-két olyan embert, akit ismerhetünk. Továbbá az ismerkedésre is kitűnőek ezek a honlapok, hiszen számos új kapcsolat születik csupán szimpátia alapján. Ráadásul információt szerezhetünk az egyáltalán nem ismert, vagy kevésbé ismert emberekről, így számos dolgot megtudhatunk akár azzal kapcsolatban is, hogy valóban meg akarjuk-e ismerni azt a bizonyos személyt, vagy nem.

Pozitív énkép és önkifejezés

Az ismerkedés és kapcsolattartás mellett a közösségi oldalak nagyszerű lehetőséget nyújtanak arra, hogy kifejezzük magunkat, hogy információkat közöljünk magunkról szövegben, képekben, vagy akár videó felvételeken is. Lehetőségünk van olyan közlésekre, amelyek tükrözik pillanatnyi érzéseinket és állapotunkat, illetve megmutathatunk magunkból olyan dolgokat, amelyet eddig még nem ismerhettek meg belőlünk. Általában az ismerőseinktől pozitív visszajelzéseket kapunk, így egy pozitív énkép alakul ki, illetve erősödik az online világban. A pozitív énkép pedig ahhoz vezet az online világban, hogy sokszor itt keressük a megerősítést, az önigazolást és minden olyan tényezőt, ami szintén erősíti az énképünket.

Közösségi oldalak hátránya

Felületes kapcsolatok és magány

Belegondolva, hogy átlagosan a felhasználók közel 150 vagy ennél is több ismerőssel rendelkeznek, nem feltétlen mély baráti kapcsolatokról van szó. A való életben ennyi személlyel való kapcsolattartás lehetetlen. A kapcsolatok pedig csak sokszor arra irányulnak, hogy támogassanak egy hamis énképet, hiszen megfelelő információ hiánya nélkül adnak megerősítést a felhasználó számára.

Az állandó online élet hatására sokan elhanyagolják az igazi barátainkat és csak ezekben a felületes kapcsolatokban érzik jól magukat, ennek következtében pedig sokan magányossá válnak, hiába van az adatlapjuk szerint többszáz ismerősük és barátjuk.

Veszélybe került kapcsolatok

A legtöbb ember számára fontosak a bejegyzések, azonban ezek sokszor félreértésekhez vezethetnek, amelyeket csak sok erővel is idővel lehet kezelni és helyrehozni. Éppen ezért meggondolandó, hogy mikor és mit írunk ki az üzenőfalunkra. Ráadásul már odaáig fajult a közösségi oldalak őrülete, hogy a kapcsolatokban már nem az első kézfogás, vagy az első csók számít döntő fordulópontnak, hanem az, hogy mikor kerül ki a két fél adatlapjára, hogy kapcsolatban vannak.

Ami pedig még kiábrándítóbb, sokan csak innen tudják meg, hogy párjuk már nem gondolja úgy, hogy velük kellene lenniük és már csak azt látják, hogy egyedülállóra van állítva a másik státusza. A kapcsolatok vége vagy az azt megelőző viták pedig sokszor a nagyközönség előtt zajlanak. Valamint a féltékenységre okot adó kommentek is megjelennek a szóban forgó személy üzenőfalán, vagy egy meggondolatlan hozzászólás is ahhoz vezet, hogy párunkban felkeltettük a féltékenységet.

Meggondolatlan információk

Fontos odafigyelnünk arra nem csupán a párkapcsolatunk tekintetében, hogy mit osztunk meg magunkról, hanem az álláskeresés tekintetében is. Számos állásadó tölti azzal az idejét, hogy a leendő alkalmazott adatlapját megtekinti, és onnan gyűjt információt az állást kereső személyről. Így nem feltétlen kell megosztanunk a legutóbbi bulin készült, már a hajnali négykor készült jókedvű fotókat, vagy ha mégis megtesszük érdemes odafigyelnünk és beállítanunk, hogy melyek azok a képek és információk, amelyeket mindenki láthat, amelyeket csak az ismerőseink tekinthetnek meg, vagy amelyek csak egy általunk létrehozott belső kör számára elérhetők.

Azt sem érdemes megosztanunk, hogy mikor megyünk el nyaralni, vagy egy hosszabb hétvégére, hiszen mire hazaérünk, lehet, hogy a lakásban számos dolognak már csak hűlt helyét találjuk. 

A lényeg, hogy élvezzük a közösségi oldalak nyújtotta előnyöket, azonban arra mindig figyeljünk oda, hogy mikor és milyen információkat osztunk meg magunkról, hogy ezekkel a dolgokkal ne ártsunk se magunknak, se másoknak.

VIDEO 10 ecset, ami nélkül lehet sminkelni, de nem érdemes

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!