A következő tulajdonságok indítják be a szexuális vonzódást úgy, hogy észre sem veszed

A következő tulajdonságok indítják be a szexuális vonzódást úgy, hogy észre sem veszed

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / A következő tulajdonságok indítják be a szexuális vonzódást úgy, hogy észre sem veszed

Megbízhatóság, előzékenység, tisztelet, becsületesség, intelligencia, jó humor – rengeteg dolgot fel tudnánk sorolni, amit keresünk és megbecsülünk egy partnerben, de a szexuális vonzalom, az már sokkal kevésbé megfogható dolog. Még ha mi magunk nem is tudjuk megfogalmazni, a tudósok szerint ezek azok a tulajdonságok, amiktől fizikailag is vonzódni kezdünk valakihez, bár nem is feltétlenül vagyunk tudatában ennek, csak az ellenállhatatlan vágyat érezzük.

Szimmetria

Lehet, hogy úgy érzed, nincs éppen az a mérnöki látásmódod, de nyugalom: az agyad tudja, mit csinál! A szimmetrikus arcot és testet önkéntelenül is felismerjük és vonzóbbnak látjuk, érdekes módon azonban nem is feltétlenül kell látnunk valakit ahhoz, hogy emiatt vonzóbbnak tartsuk őt.

Egy vizsgálat során férfiak pólóit adták oda nőknek, arra kérve őket, hogy szagolják meg azokat, és az illat alapján döntsék el, mennyire képzelik vonzónak a férfit, aki viselte.

Érdekes módon a nők azokat az illatokat találták vonzóbbnak, amelyek egyébként szimmetrikusabb arcú férfiakhoz tartoztak.

Hogy pontosan milyen kémiai jelek utalnak a szimmetriára, azt nem tudjuk, de úgy tűnik, az agyunk felismeri őket, és az egészség és a jó génállomány ismertetőjegyeként azonosítja ezeket.

Egészség

Nem csak arról van szó, hogy mikor valaki éppen az influenzájával küzd, valószínűleg nem a legvonzóbb arcát mutatja.

Ahogy az állatvilágban, úgy az embereknél is jellemző, hogy ösztönösen egészséges partnert keresünk, aki egészséges géneket adhat át utódainknak.

A bizonyos betegségek látható jelei mellett azonban a tudósok úgy vélik, valamilyen eddig ismeretlen módon a rossz egészséget is képesek vagyunk „kiszagolni” – lehet, hogy nem tudjuk, hogy ez áll a háttérben, de ha valakinek az illatáról az agyunk azt a jelzést küldi, hogy egészséges, akkor azt vonzóbbnak is tartjuk.

Persze, ez azért egy elég ösztönszerűen működő és korántsem csalhatatlan módszer, mielőtt testi kontaktusba kerülsz valakivel, mindenképpen gondolj a lehetséges fertőzésekre, és ne mondj le a szexuális úton terjedő betegségek elleni védekezésről csak azért, mert valakit szuper szexinek találsz.

Genetikai diverzitás

Nem véletlenül mondják, hogy az ellentétek vonzzák egymást: a genetikai diverzitás a túlélés feltétele, az esély arra, hogy egy kapcsolatból ellenálló, egészséges utódok születnek, így természetesen a különbözőséget az agyunk úgy értékeli, hogy potenciális partnerre leltünk.

Az igazán érdekes az, hogy a vonzalom nem egy DNS-teszt eredményei láttán alakul ki: partnerünk illatából illetve ízéből következtet az agyunk a génkészletre, egyes feltételezések szerint ezért is van olyan fontos szerepe a csókolózásnak a vonzalom fenntartásában.

Hasonló személyiség

Míg a génkészletben a különbözőség a jó, a hosszú távú együttműködés jegyében az kedvez, ha valakivel hasonlóak a tulajdonságaink és az érdeklődési körünk.

Meglepő módon, egy vizsgálat szerint erről is tudunk következtetéseket levonni akár kizárólag a másik illata alapján is: Wu YouYou és kollégái a Cambridge-i Egyetemen azt találták, hogy partnerként és barátokként is azokat részesítjük előnyben, akiknek az alapvető személyiségjegyei a mieinkhez hasonlóak.

A személyiség 5 alapvető jegyét pedig, amit a pszichológia modellként is használ – nyitottság, lelkiismeretesség, extrovertáltság, barátságosság, neurózis – úgy tűnik, valamilyen módon ki is tudjuk szagolni a másikon.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást