5 kötelező szűrővizsgálat nőknek

5 kötelező szűrővizsgálat nőknek

Címlap / Életmód / Egészség / 5 kötelező szűrővizsgálat nőknek

Fontos, hogy a rohanó hétköznapok mellett megfelelő figyelmet fordíts az egészségedre.

A szűrővizsgálatok nagyon fontosak, hiszen számos betegségre időben fény derülhet és elkerülhetjük a súlyosabb kimenetelt. Most eláruljuk, mely vizsgálatokra kell különösen odafigyelned.

Méhnyakrákszűrés

Sajnos még manapság is jellemző, hogy a nők elkerülik ezt a vizsgálatot, pedig egy pár perces kis ellenőrzéssel elkerülhetők a komoly, sokszor halálos kimenetelű dolgok. Sajnos az ilyen jellegű problémák nem megelőzhetők önvizsgálattal, hiszen ehhez szükséges elmennünk az orvoshoz és átélnünk azt a pár kicsit kellemetlen, de akár életmentő percet.

Tehát érdemes mindenképpen elmenned, hiszen minden évben meggyőződhetsz arról, hogy egészséges vagy és nem csupán váratlanul, már állandó fájdalmakkal és panaszokkal kell majd megkeresned az orvosod.

Anyajegyszűrés

A bőrráknál nagyon fontos, hogy a kezdeti stádiumban ez is nagyon jól kezelhető, tehát érdemes minél hamarabb elmenni orvoshoz. Fontos ezért évente eljárnunk a bőrgyógyászunkhoz és megvizsgáltatni az anyajegyeinket. Különösen oda kell figyelned, ha világos a bőrszíned és sokat napozol, mert akkor még inkább ki vagy téve ennek a veszélynek.

Érdemes emellett arra is odafigyelned, hogy folyamatos önvizsgálatot tarts, hogy találsz-e magadon valamiféle elváltozást. Ha az anyajegy színe, formája, vagy mérete változik, esetleg viszket, akkor mindenképpen fordulj vele orvoshoz.

Cukorbetegség

A cukorbetegség sokaknál lappang, éppen ezért érdemes folyamatosan megvizsgáltatni magad. A cukorbetegség kialakulását számos rizikófaktor veszélyezteti, ilyenek például a stressz, a túlsúly és a mozgáshiány, a családban már előforduló cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegségek, valamint a rossz táplálkozás.

Mellvizsgálat

Érdemes havonta önvizsgálatot tartanod, erre a legalkalmasabb a menstruációt követő pár nap időszaka, hiszen ekkor tapintatod ki leginkább, ha van valamiféle elváltozás a melledben, hiszen ekkor kevésbé érzékeny a mell, illetve a mirigyek kevésbé vannak megduzzadva.

Először nézd meg a tükörben a melleidet, hogy találsz-e valamiféle dudort, vagy bemélyedést, ezután alaposan vizsgáld át a kezeiddel mindkét melledet, alaposan nézd át őket, közben a kezedet tartsd először a hátad mögé, majd a fejed fölé, végül oldalra. Ezt ismételd meg a másik melleddel is, majd végül ne feledkezz el a hónalj vizsgálatáról sem.

Csontsűrűség-mérés
Bár a csontritkulás általában időskori betegségnek számít, azonban sokat számít, hogy hogyan táplálkozol, illetve táplálkoztál 25 éves korodig, mivel eddig alakul ki a csont végleges szerkezete. A mérést elegendő ötévente elvégeztetni, a röntgenvizsgálathoz hasonló és általában az alkaron végzik.
Pár percnyi vizsgálattal tehát számos súlyosabb betegséget előzhetsz meg, így mindenképpen érdemes elmenned a szűrővizsgálatokra.
 

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást