Koronavírus: 6 hiba, amit kézmosáskor szinte mindenki elkövet

Koronavírus: 6 hiba, amit kézmosáskor szinte mindenki elkövet

Címlap / Életmód / Egészség / Koronavírus: 6 hiba, amit kézmosáskor szinte mindenki elkövet

A legegyszerűbb, és egyben az egyik legfontosabb dolog most az, hogy minél gyakrabban és minél alaposabban mossunk kezet. Akkor is, ha jelenleg ki sem mozdulunk otthonról! Azt gondolnánk, kezet mosni olyan könnyű, mint az 1×1, de igazából az emberek többsége nem elég alapos, az alábbi hibákat pedig sorra elkövetjük. A gond, hogy ezzel lehetőséget adunk a vírusoknak és baktériumoknak a fertőzésre!

Hány másodperc?

Először is, nem mindegy, hogy mennyi ideig mosod a kezeidet.

Tudtad, hogy kutatások szerint az emberek 95%-a túl gyorsan letudja a dolgot, ami miatt a víz és a szappan nem lesz képes hatékonyan elpusztítani a kórokozókat?

Ideális esetben 20 másodpercig kellene tartania a kézmosásnak, míg a statisztikák szerint az emberek többsége úgy hat másodpercnél elzárja a csapot.

Most nagyon figyelj oda, hogy ne kapkodd el, hiszen minden másodperc számít!

 

Vizes kezekkel

Még a legalaposabb kézmosási technika sem ér sokat, ha nem figyelsz arra, ami ezután következik!

A vizes kezeidet lehetőség szerint minél gyorsabban meg kéne törölnöd egy törölközővel, ám sokan csak nagyjából szárítják meg, aztán mennek is tovább az útjukra.

A gond, hogy a nedves bőrödre gyorsabban rátapadnak a kórokozók, amikor kifelé menet hozzáérsz a villanykapcsolóhoz vagy a kilincshez.

Ezért számít sokat, ha a kézmosás után tényleg szárazra törlöd a kezeidet!

 

Fertőtlenítő és szappan

A koronavírus miatt nagyon gyorsan hiánycikk lett a boltokban a kézfertőtlenítő, az emberek ugyanis abban bíznak, ez megóvja őket a betegségtől.

Természetesen számít, ha használnod, ám az nagy hiba, ha a szappant megpróbálod kiváltani a kézfertőtlenítővel, abban a hitben, hogy ez hatékonyabb a vírusokkal szemben!

Az igazság ugyanis az, hogy semmivel sem erőteljesebb, mint a szappanos kézmosás; inkább azokban a helyzetekben jön jól, amikor nincs lehetőséged erre (például buszon vagy boltban).

Szappanként pedig sose használd, afféle plusz megerősítésnek, mert ezzel csak hatástalanabbá teszed!

 

Amit utána megérintesz

A kézmosás hatékonyságát sajnos gyorsan semmissé teszi az, hogy mit érintesz meg rögtön azután, hogy végeztél.

Ez leginkább a nyilvános mosdókban probléma, ahol nem tudhatod, előtted ki nyitotta meg a csapot, vagy ki támaszkodott neki a kézmosónak.

Most feltétlenül figyelj arra, hogy a kezed megmosása után semmihez se nyúlj közvetlenül. Inkább használj papírtörlőt a csapok elzárásához.

Sőt, akár kesztyűt is viselhetsz, ha olyan helyen jársz, ahol van esélyed elkapni a fertőzést – ezért most biztosan senki sem fog megbámulni!

 

Ékszerek viselése

Sokan elfelejtik azt, hogy a kezünkön viselt ékszerek is jelenthetnek veszélyforrást.

Különösen igaz ez a gyűrűkre és karkötőkre, amelyekről hajlamosak vagyunk megfeledkezni, ha alapos kézmosásról van szó.

Mostantól naponta legalább egyszer keríts sort arra, hogy az ékszereidet is átmosod szappanos vízzel, hogy semmilyen kórokozó ne tudjon megbújni a felületeken!

 

Törölközők cseréje

A baktériumok melegágyává tud válni a fürdőszobai törölköző, amiben a kezeidet szárítod a kézmosás után.

Pláne, ha nem igazán van lehetősége száradni egy zárt fürdőszobában, a nedves anyagban ugyanis gyorsan elszaporodnak a baktériumok!

Szakértők javasolják, hogy a koronavírusra való tekintettel (de egyébként is) próbáld meg minél gyakrabban mosni és cserélni a kéztörlésre szolgáló törölközőt, lehetőség szerint minden nap.

 

VIDEO Üde tavaszi barackos smink

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!