Szórakozás / Otthon

Könyvajánló: Twin Peaks titkos története

A baglyok nem azok, amiknek látszanak – az ikonikus mondat valószínűleg az összes Twin Peaks rajongónak beleégett a tudatába, egy csokorban a vörös függönyös szobával és Laura Palmer arcképével. A ’90-es évek kultikus sorozata 2017-ben új évaddal tér vissza a képernyőre, de ha te is igazi fan vagy és nem bírsz addig várni, a nemrégiben megjelent Twin Peaks titkos története című könyv segíthet csillapítani a rejtélyek iránti sóvárgásod!

Mark Frost olyan regényt alkotott, amely egyrészt felfedi az első két évad meg nem oldott titkait, másrészt az amerikai őslakosság mitológiáját a modern amerikai miszticizmus keretébe ágyazza, harmadrészt pedig előkészíti az új évad legalapvetőbb konfliktusait

A Twin Peaks első két évada rengeteg nyitott kérdést hagyott maga után, és Frost ezeket mind részletesen megválaszolja új regényében. Honnan ered a Packardok és a Martellek ellentéte, miért hord felemás színű lencséjű napszemüveget Jacoby doktor, ki az a Briggs őrnagy és mit csinál Twin Peaksben, miért Dupla R a város legendás kávézójának neve?

Bepillantást nyerhetünk a természetfeletti jelenségek észlelésének amerikai történetébe is (amely észlelések a regény univerzuma szerint az amerikai történelem alakítói egyben), és megismerhetjük a legjellegzetesebb Twin Peaks-i figurák (a Tuskó Ladytől Josie Packardig) családtörténetét és személyes sorstörténetét. 

A regény szerkezetét két titokzatos elbeszélő, a huszonöt évvel korábbi eseményeket (és Twin Peaks egész történetét) dokumentáló Archivista, és a szöveg jelen idejében, a korábbi dokumentumok alapján a történéseket kibogozni igyekvő (nem kevésbé titokzatos) Elemző tevékenysége határozza meg. A két, egymásra épülő, egymást kiegészítő nyomozást kísérhetjük figyelemmel, egészen a legutóbbi idők Twin Peaksszel kapcsolatos eseményeiig, amelyek megteremtik a kiinduló helyzetet a tévésorozat harmadik évadjához. A kötet dokumentumok, áldokumentumok, kivágott újságcikkek sorozatából és az ezekhez fűzött nyomozati jelentésekből, jegyzetekből épül fel, így egy igazán sajátos szerkezetű könyvről van szó.

Laura Palmer azt ígérte Dale Coopernek (az ügynök látomásában), hogy 25 év múlva találkoznak. A Twin Peaks titkos története ennek a hátborzongató találkozásnak ágyaz meg – miközben megteremti a XX. századi Amerika legrafináltabb összeesküvés-elméletét. 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást