A konyhád 5 legpiszkosabb kis titka

A konyhád 5 legpiszkosabb kis titka

Címlap / Otthon / Háztartás / A konyhád 5 legpiszkosabb kis titka

Még egy tökéletesen tisztának látszó konyhában is kedvükre tenyészhetnek a kórokozók, ha nem figyelsz oda a legveszélyesebb területekre. A szabad szemmel láthatatlan élőlények túlszaporodásának pedig csúnya emésztőrendszeri fertőzés lehet a vége. Most megtudhatod, mire érdemes különösen figyelned!

A hűtőszekrény fogantyúja

A nyers húson élő mikroorganizmusok szinte minden esetben megtalálhatóak ott, ahol a hűtő vagy a fagyasztó ajtaját megfogod. A konyhában fennáll az úgynevezett „keresztszennyezés” veszélye: ha például a vacsorára szánt sertéshús kivétele után az evőeszközös fiókba nyúlsz, óhatatlanul növeled a fertőzésveszélyt.
A problémát úgy iktathatod ki, ha a napi takarítási rutin részeként fertőtleníted a gyakran érintett kilincseket, fogantyúkat – beleérve a hűtőét is.

A mosogató csaptelepe

Míg a tiszta víz a megfelelő higiénia kulcsa, az azt garantáló csap már nem annyira. Egyfelől az előbb ismertetett fogantyú-probléma érvényes rá, hiszen ahhoz, hogy megtisztíts valamit, mindenképpen ki kell nyitnod a csapot – azzal a kézzel, amelyikkel valószínűleg a még szennyezett holmit is tartottad.
Másfelől pedig maga a víz is problémás lehet, mivel a klóron kívül számos más vegyi anyag is található benne. Mindig fertőtlenítsd a csaptelepet, és szereltess be vízszűrőt, ha teheted!

A konyharuha

A tiszta edényeket törlöd vele szárazra, hogyan is lehetne tehát piszkos? A probléma nem is a tányérokban rejlik, hanem abban, hogy a törölgetés után a konyharuha vizes marad. A nedvesség és a szobahőmérséklet pedig igencsak kedvez a kórokozóknak.
Cseréld tehát a törlőt minél gyakrabban, hagyd megszáradni két használat között, és mosd magas hőfokon!

A szivacs

Ugyanaz a helyzet vele, mint a konyharuhával: csak azért, mert tisztításra használod, még egyáltalán nem biztos, hogy ő maga is tiszta marad. A legnagyobb hiba, amit elkövethetsz, ha az edények mosogatásához alkalmazott darabbal törlöd végig a konyhapultot vagy a tűzhelyet.
Így akár E.
coli és szalmonella baktérium is kerülhet a tányérokra. Legyen tehát minden területre külön szivacs! Mivel olcsó árucikkről van szó, a higiénia nem terheli meg a pénztárcádat.

A lefolyócső

A mosogató lefolyócsöve nincs szem előtt, így könnyű megfeledkezni a tisztán tartásáról. Az idők során elszaporodott gombák és baktériumok viszont visszakúszhatnak egészen a lefolyóig. A nyirkos, sötét közeg kedvez nekik.
Környezetbarát megoldás, ha hetente egyszer forró vizet öntesz bele, elpusztítva ezzel a nem kívánt élőlényeket – de akár tisztítószer is jöhet!

Csak mértékletesen!

Fontos, hogy a tisztaságra irányuló törekvésed egészséges keretek között maradjon. Míg a gombák és a baktériumok a hasadban tehetnek kárt, a tökéletes higiénia megvalósítása fölöslegesen emésztheti a fizikai és szellemi energiáidat. Ha rendszeresen azon kapod magad, hogy kényszeres érzés ösztönöz a tisztogatásra, vegyél egy nagy levegőt, és inkább testmozgással vezesd le a fölösleges energiáidat!
A konyha tisztántartásában sokat segíthet, ha mindig kéznél tartod a megfelelő eszközöket. A legpraktikusabb termékek egyike az eldobható fertőtlenítő törlőkendő, melyet bármikor elővarázsolhatsz a csomagolásból, és viszonylag nagy felületet kórokozó-mentesíthetsz vele.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást