Mi az a kőfestés? Egy új hobbi, amibe rögtön beleszeretsz

Mi az a kőfestés? Egy új hobbi, amibe rögtön beleszeretsz

Címlap / Otthon / Hobbi / Mi az a kőfestés? Egy új hobbi, amibe rögtön beleszeretsz

Hallottál már a kőfestésről? Ha nem, akkor mindjárt bele fogsz szeretni. Ebben a hobbiban ugyanis nincs semmi hókuszpókusz (pontosan az, aminek hangzik: minta festése egyszerű kövekre), maga a folyamat viszont annyira megnyugtató, az eredmények pedig olyan meseszépek, hogy nem véletlenül szerettek bele milliók, és osztják meg alkotásaikat a neten.

A léleknek is jót tesz

A kőfestéshez sima felületű kavicsot érdemes választani, amit a festés előtt természetesen alaposan meg kell mosnod.

A festéshez az akril a legjobb, és nem árt, ha van kéznél több, különböző méretű ecset is.

A festéket vékony rétegekben, inkább többször vidd fel, és mindig várd meg, míg az első réteg teljesen megszárad, az eredményt pedig lakkal fixálhatod.

Rajtad múlik, mit pingálsz egy kavicsra, de a nonfiguratív, mandalákat idéző minták különösen népszerűek.

A kert dísze lehet

Egy saját ízlésed szerint festett kavics a kerted vagy a virágládád dísze lehet.

Rajtad múlik, hogy milyen mintát festesz a kövekre, vagy mit látsz bele a már meglévő formába.

Bár a letisztult vonalak nagyon trendik, az internetes művészek munkáit elnézve nyugodtan alkothatsz valami romantikusabbat is!

Ez a lila házikó például a kő belsejébe nyíló ablakokkal szerintünk kifejezetten bájos, és akár valaminek a határát is jelölheti a kertben, például leültetheted a kétféle palánta közé.

Engedd beszélni a formát!

Sok kavicsnak önmagában is valamire emlékeztető alakja van.

Ha kicsit forgatod, nézegeted őket, akkor jó eséllyel ezt a mintát te is meglátod, az ecsettel pedig életre is keltheted.

A kisállatok például nagyon népszerűek, bár tény, hogy az élethű szőrminta elkészítéséhez már valóban széles ecsetarzenálra és gyakorlatra van szükség.

Ha ennyire nem érzed profinak magad, a hitelesség helyett a jópofaság is lehet a cél, és kevésbé realisztikus, de bájos kisállatokat is festhetsz.

A természetesség érvényesülése

De nagyon jól mutatnak azok az alkotások is, amelyek hagyják érvényesülni a kavicsok természetes mintáját, színét, felületét.

Ez a minimalista, fekete és fehér színnel dolgozó kis kép például éppen a kavics egyszerű, szürke színétől lesz különleges, ami unalmas kőfelszínből hirtelen a téli ég képmásává változott.

Hiába havazásban figyelő nyuszit ábrázol ez a kavics, mégsem lesz giccses, sőt van benne valami elegancia is.

Ki lakik a kavicsban?

Van, aki nonfiguratív mintákat fest, van, aki formát lát bele a kavicsba, de olyan is, aki az egész felületet kihasználva rajzol valamit – ennek a sellőnek például szinte a kavics formája adja az alakját, mintha a kő vonalai lennének a hableány képének keretei.

Egy kis gyakorlással és aprólékos munkával ezt a képet sem lehetetlen lemásolni, de egyszerű mintákat is rajzolhatsz – a lényeg, hogy engedd szabadjára a fantáziádat!

A kavicsfestés, ha elmélyülsz benne, remek módja a stressz levezetésének, és a kreatív energiák felszabadításának.

VIDEO A sminkmester megmutatja, hogyan rajzolj profi tusvonalat magadnak

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!