Kell-e gondolnunk a klímaváltozásra, amikor gyereket vállalunk?

Kell-e gondolnunk a klímaváltozásra, amikor gyereket vállalunk?

Címlap / Életmód / Család / Kell-e gondolnunk a klímaváltozásra, amikor gyereket vállalunk?

A kérdés sok fiatal számára nehézséget okoz. A fenntarthatóság és a bolygó jövője napjainkra a hírek állandó témáivá váltak, nem véletlenül. A túlnépesedés is létező probléma. A kérdéssel foglalkozó tudományos tanulmány tavaly megállapította, hogy a klímaválság miatt aggódó emberek túlnyomó része azért dönt úgy, hogy nem vállal gyermeket, mert fél tőle, hogy milyen nehézségekkel kell majd szembenéznie a jövőben.

A 600, 27 és 45 év közötti ember körében végzett felmérés megállapította, hogy a megkérdezettek 96 százaléka nagyon vagy rendkívül aggódik potenciális jövőbeli gyermekeik jóléte miatt az éghajlatváltozás által sújtott világban. A kérdőív mélyen pesszimista jövőképekről is árulkodik, 400 válaszadó 92,3 százaléka negatív jövőképet képzelt el.

A tudományos konszenzus szerint a gyermekvállalás a legnagyobb hatás, amelyet az egyén tehet a szén-dioxid-kibocsátással kapcsolatban. Kimberley Nicholas és Seth Wynes klímatudósok 2017-es tanulmánya szerint a fejlett világba született gyermek évente 58,6 tonnás szén-dioxid-kibocsátást hagy maga után.

Az Environmental Research című folyóiratban közzétett tanulmány azt javasolta, hogy az egyének csökkentsék üvegházhatású gázkibocsátásukat. Például azáltal, hogy eggyel kevesebb gyermekük lesz, autó nélkül élnek, kerülik a légi utazást és növényi étrendet fogyasztanak.

A szerzők hozzátették: „Ezek az intézkedések sokkal nagyobb potenciállal rendelkeznek a kibocsátások csökkentésében, mint az általánosan népszerűsített stratégiák, mint például az átfogó újrahasznosítás (négyszer kevésbé hatékony, mint a növényi alapú étrend) vagy a háztartási izzók cseréje (nyolcszor kevésbé hatékony).”

Hannah Busing/unsplash.com

De mi van, ha én gyereket akarok?

Személy szerint őszintén hiszek benne, hogy a gyermekvállalás döntés, és mint ilyen, minden ember magánügye, és lehet boldog és teljes életet élni más életutat bejárva is.

Nem gondolom, hogy valakinek, akinek egyébként szeretne gyereket, csak a klímaváltozás miatt kellene lemondania erről.

Egyfelől, ha nagyon realisztikus szempontokat veszünk figyelembe, egyszerűen belátható, hogy ha egy pár egy gyermeket vállal, azzal még nem járultak hozzá a népességnövekedéshez. Két gyermek esetében is csak önmagukat „reprodukálták”. Ahhoz, hogy a népességszám emelkedjen, páronként legalább három gyerekre van szükség.

A képlet ennél persze sokkal bonyolultabb. Nem egyazon embernek születhet több kapcsolatból is gyereke, és vannak, akik kettőnél sokkal több gyermeket vállalnak. Olyanokról is tudunk, akik meg egyáltalán nem, vagy például örökbefogadóként válnak szülővé.

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást