Aktuális a kérdés: fűthetünk-e a klímánkkal?

Aktuális a kérdés: fűthetünk-e a klímánkkal?

Címlap / Otthon / Háztartás / Aktuális a kérdés: fűthetünk-e a klímánkkal?

Lassan itt az ősz, gondolnunk kell a közelgő fűtési szezonra. A mai rohanó világban egyre inkább előnyben részesítjük a multifunkcionális készülékeket. Nincs ez másképp a klímaberendezések esetében sem. Egyre elterjedtebb, hogy a légkondicionálókat nem csak a nyári hőségben kapcsoljuk be. (X)

Előszeretettel használjuk fűtésre is őket. Kérdés azonban, hogy valóban minden klímarendszer alkalmas-e erre. Ideig-óráig ugyan melegíthetjük helyiségeinket a klímákkal, de nem minden modell lett erre tervezve. Nézzünk hát alaposan utána a fűtőklímáknak!

A klímaberendezés működési elve

A klímaberendezések, legyen szó beépített vagy mobil klímáról, mind ugyanazon az elven működnek. A kültéri levegőt magukba szívják, és egy hőcserélő fémfelületen átkeringetik azt. Ha hűtésre használjuk a légkondit, akkor ezek a hőcserélők alacsony hőmérsékletűek. Ha fűteni szeretnénk a klímával, akkor pedig felmelegszenek. Ezáltal a beszívott levegő hőmérséklete is megnő, és képes fűteni a belső tereinket. Ilyenkor a hűvös levegő kerül kültérre, vagyis tulajdonképpen egyszerűen megfordul a folyamat. 

Amire mindig ügyelnünk kell, az a kondenzvíz elvezetése. Ha mobil klímánk van, akkor ezt a beépített tartály megoldja, ez esetben a meleg levegőt kell kivezetnünk a készülékből. A Páramentesítő.hu klímái között is találunk ilyen modelleket.

Minden klíma alkalmas fűtésre is?

A régebben gyártott klímarendszerek elsősorban hűtésre lettek kitalálva. A tervezők nem számoltak azzal, hogy a légkondikat hetekig, hónapokig fűtésre szeretnék használni a vásárlók. Épp ezért ezek a készülékek nem is alkalmasak a hosszabb idejű melegítésre. 

Azonban az újabb gyártmányú modellek között számos olyan klímaberendezés van, amely speciálisan használható fűtésre is. Ezeket a légkondicionálókat akár a fűtési szezon elejétől egészen a végéig üzemeltethetjük. Ezzel kiváltva az eddig megszokott fűtési módszereket, mint például a gáz.

Ezért fontos a klíma karbantartása

A hűtésre és a fűtésre egyaránt használt klímák esetében is van bizonyos üzemen kívül töltött idő. Ebben a néhány hétben vagy hónapban, természetes módon bizonyos mikroorganizmusok elszaporodhatnak a légkondik szűrőjében. 

Mielőtt újra bekapcsolnánk a klímánkat, mindenképp tisztítsuk vagy tisztíttassuk ki szakemberrel az egységeket. Ha évente legalább egyszer elvégezzük a klímatakarítást, megelőzzük a mikroszemcsék levegőbe jutását. Ezzel pedig elkerülhetünk számos, felső légúti tünettel járó egészségügyi problémát.

A légtisztításba is besegít a légkondi

A klímarendszerek amellett, hogy biztosítják számunkra a kellemes hőmérsékletet, segítenek tisztán tartani a levegőt. A szűrőiken ugyanis fennakadnak a nagyobb méretű szennyeződések, amelyek a légtérben szállnak. 

Ez természetesen csak abban az esetben van így, ha rendszeresen karbantartjuk a légkondit. Ezért is érdemes ügyelni a tisztításukra.

VIDEO Közvetlen járat Budapestről: ezekkel a látnivalókkal csábít Tirana

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!