Kismama-trend a múltból: így öltöztek a várandósok régen

Kismama-trend a múltból: így öltöztek a várandósok régen

Címlap / Életmód / Család / Kismama-trend a múltból: így öltöztek a várandósok régen / 2. oldal

’20-as évek

Személyes „kedvencem” a ’20-as években a várandós nőknek hirdetett fűző, mert ugye az, hogy egy egyre növekvő gyerek egyébként is a rekeszizmod mögé préseli a belső szerveidet, nyilván nem elég – ha adsz magadra, még jól le is szorítod, hogy a baba mozdulni se tudjon, te pedig levegőhöz se juss.

Ekkoriban még tartotta magát a nézet, hogy a várandós nő, amint látszani kezdett rajta a terhesség, az otthona falai között maradt, már nem járt társaságba vagy nyilvános eseményekre, egészen addig, amíg a baba meg nem született. A társadalmi nyomás tehát elég nagy volt, hogy a nők amíg csak lehet, leszorítsák a hasukat. Amit ma büszkén simogatunk, az ebben az időszakban még valódi tabunak számított, sokszor a legszűkebb családi körben is.

’40-es évek

A ’40-es évektől kezdődően megjelent egy igazi újdonság, ami valószínűleg a megváltás volt a terhes nőknek: a nadrág.

Efölött, vagy egy szoknya fölött hordták azokat a felsőruhákat, amelyek vagy tökéletes másai voltak a kor hagyományos viseletének, azzal a különbséggel, hogy nem szűkítették őket szabáskor, vagy a háziruhákat, amelyek eredeti célja az volt, hogy megvédje a nők ruházatát házimunka közben, de hamarosan saját jogán is állandó viseletté vált a várandósok körében.

Ugyan ezek a ruhák mai szemmel nézve még mindig nem tűnnek túl elegánsnak, de legalábbis semmiképpen sem ünneplik a test változását úgy, ahogyan azt ma tesszük, a fűzőkhöz és testre szoruló ruhákhoz képest mindenképpen óriási előrelépést jelentettek.

’50-es évek

A század közepén egyre elfogadottabbá vált, hogy a nők még a második vagy harmadik trimeszterben is nyilvánosan mutatkozzanak, így a lazább, nagyobb has körül is viselhető ruhák is elfogadottá váltak.

Népszerűek voltak a kétrészes öltözékek, a ceruza fazonú szoknyák, amelyeket a várandósoknak úgy alakítottak ki, hogy elől kicsit hosszabbak, hátul rövidebbek legyenek, és akár 20-25 centit is nyúljanak, hogy követni tudják a nők alakjának változásait.

Oldalak: 1 2 3

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást