Kísértetjárta helyek: ismered Budapest szellemeit?

Kísértetjárta helyek: ismered Budapest szellemeit?

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Kísértetjárta helyek: ismered Budapest szellemeit?

Vannak városok, melyek kifejezetten híresek szellemjárta helyeikről, de Prága vagy London mellett Budapestnek is megvannak a maga szellemei. A kísértettörténetek néhol már-már megkapóak és mókásak, máshol borzalmas tragédiák emlékét őrzi ebben a formában a szájhagyomány.

Pozsonyi utcai lakótelep

Újpest sokáig önálló városként létezett, és csak az ’50-es években csatolták Budapesthez. A ’60-as évek végén a városrész több felújításon, átalakításon esett keresztül. Ugyanebben az időszakban a város növekedésével, terjeszkedésével, alakulásával több temetőt, sírkertet is felszámoltak, a halottakat új nyughelyeken helyezték el. Ennek a felszámolásnak esett áldozatául a Magdolnavárosi sírkert is – a temető bezárása után csak kicsit kell ugranunk a történelemben, és ugyenezen a helyen felépül az azóta legendássá vált Pozsonyi utcai lakótelep közel 17 ezer lakása.

Kísértetjárta helyek: ismered Budapest szellemeit?

A beköltöző lakók azonban gyanús zajokat, furcsa neszeket véltek hallani éjszakánként, és gyorsan elterjedt közöttük a szóbeszéd, hogy a megbolygatott temető halottjai kísértik az újonnan épült paneltömböket. Egyes elbeszélések szerint a pánik néhányak számára nagyon is valós volt, voltak, akik tényleg őszintén hitték, hogy elátkozott épületbe költöztek, de persze voltak józanabbul gondolkodók, akik úgy vélték, egy új épület természetes mozgása is járhat mindenféle zajjal – nem beszélve arról, hogy aki az egész életét egy 80 centis falakkal szigetelt belvárosi lakásban töltötte, majd hirtelen egy, akkoriban újdonságnak számító panelba költözött, annak valóban szokatlanok lehettek a mindennapok zajai.

A pánik mára elcsitult a lakótelep körül, de még mindig vannak, akik számon tartják a különös eseményeket, sőt a téma iránt érdeklődők közül néhányan még ma is kifejezetten a szellemek miatt keresik fel az újpesti lakótelepet.

Az Operaház macskája

Állítólag az Operaház színpada mögötti sötétben időnként fel-fel izzik egy vörös szempár, de olyanok is vannak, akik a párnázott székeken látnak ugrándozni egy macskát az előadások között. Akik hisznek benne, úgy tartják, hogy a szellem egy Vera nevű macskához tartozik, akinek gazdája valaha az Operaház művésze volt.

Bár én személy szerint nem hiszek a szellemekben, most mégis megpróbálom megindokolni, mit kísértene egy macska az Operában: vannak, akik úgy gondolják, hogy a velünk szoros kapcsolatban álló társállatok szelleme a túlvilágon csatlakozik a mi szellemünkhöz, vagyis, ahogy rokonainkkal, úgy kedvenc kisállatainkkal is találkozunk az árnyékvilágban. Ha Vera gazdája az Operaházban énekelt, és számára ez egy fontos, örömteli hely volt, akkor – a szellemhívők logikáját követve – nem meglepő, hogy itt akart maradni, hűséges cicája pedig ide is követte őt.

Kísértetjárta helyek: ismered Budapest szellemeit?

Szellemek a Svábhegyen

A Svábhegyen kirándulni kellemes hétvégi program, ám a gyönyörű villák és bauhaus épületek sajnos a történelem sötét korának is szemtanúi voltak. A II. világháborúban a német csapatok egyetlen éjszaka alatt szállták meg és ürítették ki a vidéket, a lakóknak azt sem engedték meg, hogy összecsomagoljanak. A Majestic szállóban Adolf Eichmann rendezkedett be, aki innen, a város fölül szervezte meg a magyar zsidóság deportálását.

Az épületek egykori fáskamráiban vallatókat, szabályos kínzókamrákat rendeztek be, a háború után pedig az Állambiztonság vett birtokba svábhegyi ingatlanokat, hasonlóan alantas célokra. Volt olyan épület, amelynek az aljában mulatót rendeztek be, hogy ne tűnjön fel a nagy járkálás, és persze a sokszor félájult embereket is kevésbé feltűnően lehessen az épületből be és ki mozgatni…

A felfoghatatlan tragédiák nyomán érthető, ha sokan úgy vélik, a Svábhegyen több szellem is kísért. Közülük különösen ismert egy egykori zsidó család szelleme, akik mindenüket pénzzé téve próbálták megvásárolni az életben maradásukat, mindhiába: a tisztek a pénzt és a családi kincseket elvették, de a család tagjai nem kerültek le a deportálásra várók listájáról.

Kísértetjárta helyek: ismered Budapest szellemeit?

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást