5 kijózanító film a házasságról – Nem egy könnyű műfaj!

5 kijózanító film a házasságról – Nem egy könnyű műfaj!

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / 5 kijózanító film a házasságról – Nem egy könnyű műfaj!

Az esküvő után még minden csodásnak tűnik, egy új család, egy megtörhetetlen egység születik, azonban ahogy telnek az évek, kiderül, hogy a házasság bizony nem egy könnyű műfaj. A sokak által megélt téma rengeteg rendezőt és forgatókönyvírót megihletett az évek során, íme, néhány igazán kijózanító film a házasságról.

Kramer kontra Kramer

Az 1979-es amerikai filmben, amely elnyerte a legjobb filmnek járó Oscar-díjat, a fiatal Dustin Hoffmant és Meryl Streepet láthatjuk. Tedet egy nap se szó, se beszéd elhagyja a felesége, hátrahagyva ötéves kisfiukat, Billy-t is.

A férfi, aki eddig jóformán csak a munkájának élt, most szembesül vele, hogy mennyi minden hárult feleségére és azzal is, hogy mennyire nem ismeri tulajdon fiát.

Szinte idegenek egymásnak a film elején, azonban együtt szépen lassan újraépítik az életüket.

Másfél év után azonban újra felbukkan Joanna, aki immár független nőként szeretné visszakapni gyermekét.

Bár nézőként ekkor már Ted pártján állunk, megismerhetjük az elnyomott és elhanyagolt feleség szemszögét is, aki végső kétségbeesésében hozta meg döntését.

 

Egy ágyban az ellenséggel

Az 1991-es thriller tökéletesen bemutatja, hogy az ember néha mennyire nem tudja, hogy kivel köti össze az életét.

A Julia Roberts és Patrick Bergin főszereplésével készült film egy külső szemlélők számára boldognak tűnő házasság képével indul, ahol a tehetős férj kényezteti és rajongva szereti gyönyörű feleségét – egészen addig, amíg mindent pontosan ugyanúgy csinál, ahogy azt ő akarja.

A fiatalasszony nem sokáig bírja a rettegést, amiben élnie kell, így tervet eszel ki, hogy hogyan szökhetne meg az egyre szorosabb marokból, amely fogva tartja.

Végül terve sikerrel jár, új életet kezd, új szerelem bukkan fel a láthatáron, de sosem tud többé egészen nyugodtan aludni, hiszen talán újra megtörténik az, amitől a legjobban fél.

 

Ha a férfi igazán szeret

Alice és Michael házassága látszólag mintaszerű, két csodás kislányuk van, egy takaros házuk, és több év együttélés után is imádják egymást.

A háttérben azonban ott lapul egy titok, amelyről eleinte senki sem akar tudomást venni, ez pedig nem más, mint Alice alkoholfüggősége.

Míg a mindig bolondos és vidám anyukát könnyű szeretni, egy ponton átlendülve válságba kerül az általuk felépített egység és csak komoly lelkierő és persze szeretet árán sikerülhet legyőzniük ezt a mindannyiuk életére nagy hatással lévő démont. Az 1994-es filmben Meg Ryant és Andy Garciát láthatjuk.

 

Szerelmünk lapjai

A 2004-es romantikus film Ryan Goslinggal és Rachel McAdams-szel a főszerepben minden a műfajért rajongó filmes listáján előkelő helyen szerepel, hiszen Allie és Noah szerelmének története igazán mesébe illő.

A fiatalok legyőzve minden akadályt, családi ellenérzést, háborút, egymáséi lesznek és hosszú boldog életet élnek.

Azonban a történet ritkán ennyire egyszerű, hiszen a film két különböző idősíkon zajlik, amiből megtudhatjuk, hogy az idős Allie Alzheimer-kódban szenved és semmire sem emlékszik a csodás szerelemből.

Noah mindezek ellenére kitart elutasító párja mellett, csupán azért a pár percért, amikor néha hirtelen visszatér az emlékezete és újra együtt lehetnek.

 

Házassági történet

A tavalyi év egyik legnagyobb filmsikere volt Scarlett Johansson és Adam Driver főszereplésével Noah Baumbach drámája, amely valójában jóval inkább egy válás, mint egy házasság története.

Charlie sikeres színházi rendező New Yorkban, felesége Nicole pedig színésznő, akik együtt nevelik közös fiukat, Henry-t. A történetbe akkor kapcsolódunk be, mikor kapcsolatuk már holtpontra jutott és bár mindketten szeretnek valamit a másikban, sőt, nagyon sok dolgot szeretnek egymásban, mégis feloldhatatlannak látszik a közöttük lévő ellentét.

Végül hiába készültek békés válásra, ügyvédeik belehajszolják őket az ellenségeskedésbe, amely annyira elfajul, hogy minden korábbi köteléket megkérdőjelez.

Johansson és Driver játéka magával ragadó, mindkettejüket jelölték a legjobb színészeknek járó díjakra idén, akárcsak a mellékszerepben brillírozó Laura Dernt, akit ügyvédként láthatunk a filmben.

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást