1 üveg méz = 3 Föld-körberepülés: kihalás veszélyezteti a méheket

1 üveg méz = 3 Föld-körberepülés: kihalás veszélyezteti a méheket

Címlap / Otthon / Kert és terasz / 1 üveg méz = 3 Föld-körberepülés: kihalás veszélyezteti a méheket

Tevékenységüket a Charlie méhmentő cége című alkotás rögzítette, amelyet nálunk a Viasat Nature természetcsatorna mutat be július 4. vasárnap 18 órától. A dokumentumsorozat rámutat arra, hogy miért létfontosságúak ezek a kis csíkos állatok a mezőgazdaság, meg úgy általában a földi túlélésünk szempontjából. Íme néhány érdekesség a méhekről és a méhészetről:

1. A méhek egy kirepülés során akár ezer virágot is felkereshetnek. Egy-egy ilyen körút valamivel több mint fél óráig tart, és kb. 70 milligramm nektár begyűjtését eredményezi, azaz egy kilogramm méz összegyűjtéséhez nagyjából kétmillió virág meglátogatására van szükség.

Charlie méhmentő cége
Viasat Nature

2. Egy méh átlagosan 24km/h sebességgel tud repülni, azaz az említett kétmillió virághoz nagyjából 144.000 km-nyi utat kell megtenniük. Számoljunk utána: egy üveg mézért háromszor körbe kell repülniük a Földet!

3. Ha már a számoknál járunk, érdemes tudni, hogy a méhek született matematikusok! Az hagyján, hogy a méhkasban teljesen azonos méretű sejteket építenek – amelyekben a nektárt gyűjtik össze –, de képesek kiszámolni a távolságot, a szögeket és azt is tudják, hogy a Föld gömbölyű. Szükségük is van arra, hogy tisztában legyenek a távolságokkal, ugyanis a munka során akár 4-5 km-re is elrepülhetnek a kaptártól.

4. Már 10.000 évvel ezelőtt is gyűjtöttek mézet a vadon élő méhektől, a középkorban pedig leginkább a kolostorok, apátságok foglalkoztak méhészéttel, ahol méhviaszból gyertyákat készítettek, illetve mézsört főztek – mindkét termék nagy népszerűségnek örvendett. 

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást