5 kihagyhatatlan, ingyenes program Prágában

5 kihagyhatatlan, ingyenes program Prágában

Címlap / Kikapcsolódás / Utazás / 5 kihagyhatatlan, ingyenes program Prágában

Prága gyönyörű városa csak egy karnyújtásnyira van, és annyi itt a látnivaló, hogy csak az ingyenes programokkal akár meg is tölthettek egy egész hétvégét, így tökéletes választás, ha rövid és spórolós kiruccanást terveztek. Mutatjuk, mit nem érdemes kihagyni azok szerint, akik már megjárták a cseh fővárost!

Az Asztronómiai óra

Nézni szerencsére ingyen van, és Prágában bőven akad látnivaló.

A Csillagászati vagy más néven Asztronómiai órát mindenképpen érdemes például felkeresni, hogy a saját szemeddel lásd, hiszen a város egyik jelképének számít.

Az óra legrégebbi részei 1410-ből származnak, a legnagyobb nevezetessége pedig az apostolok menete.

Reggel 9 és este 9 között minden egész órában a Halál alakja csenget, majd az apostolokat jelképező figurák körbejárnak.

Néhány blogoló turista azt írja, hogy nekik csalódás volt az óra, és valami látványosabbra számítottak, de nem árt észben tartani, hogy nem gigaköltségvetésű mozifilmre, hanem egy darab élő történelemre kell számítanod, és akkor tényleg szép emlék lesz az óránál tett vizit.

A prágai vár

A Cseh Köztársaság elnökének hivatala a prágai vár, azaz a Pražský Hrad, Európa legnagyobb középkori vára, aminek története egészen a 9. századig nyúlik vissza.

Ugyan az 1541-es tűzvész miatt szinte az egész negyedet újjá kellett építeni, még mindig érezni itt a történelem szelét, ráadásul a kilátás is pazar – érdemes késő délután érkezni, körbejárni az ingyenesen látogatható kertet, majd megvárni, míg kigyúlnak az éjszakai fények, mert valóban mesebeli látványban lehet részed.

John Lennon fala

Ha te is szereted a Beatles-t, vagy csak érdekel a történelem, mindenképpen megható mementó John Lennon fala.

Az 1980-as években a cseh fiatalok ezen a falon adtak hangot a kommunizmus elleni csendes lázadásuknak, és a berlini falra emlékeztető helyet azóta is a békére, egyenlőségre, életszeretetre emlékeztető idézetek díszítik, közülük pedig sok Lennonra utal, akit sok cseh fiatal pacifista hősként tisztel.

A fal azonban nem csak neki, hanem azoknak a cseh fiataloknak is emléket állít, akik a történelem sötét időszakában is bátran, de erőszak nélkül álltak ki az igazság mellett.

Igyál egy sört!

Oké, nincs teljesen ingyen, de Prágában igazán olcsón juthatsz olyan kiváló minőségű sörhöz, hogy az ár-érték arányt tekintve szinte ajándékba kapod a habzó italt.

A cseh sörök messze földön híresek, ha valami klasszikust szeretnél kipróbálni, keresgélj a pilsenek vagy a budweiserek között.

Nem árt a kezed ügyében – mondjuk a telefonodon – tartani ezt az interaktív térképet, ami megmutatja, hogy hol mennyibe kerül egy korsó sör, így bárhol is vagytok a városban, mindig tudni fogod, merre induljatok el a következő pohárért.

Zsidónegyed

A prágai zsidónegyed az európai zsidónegyedek egyik leghíresebbike, és nem csak építészetileg érdekes.

Ha erre jártok, tegyetek egy sétát a zsidó temetőben is, ahol többek között Löw rabbi is nyugszik – a helyi zsidó hagyományokban kiemelkedően fontos az ő alakja, több csodát is kötnek hozzá, például állítólag, amikor az akkori császár le akarta rombolni a zsidó temetőt, Löw rabbi a Károly hídon a hintója elé állt.

Az emberek ekkor sárral és kövekkel kezdték megdobálni, a rabbi azonban ezeket virággá változtatta – ez a cselekedete pedig a császárt is úgy lenyűgözte, hogy megmaradhatott, és máig békében terül el régi helyén a temető.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást