Kicsi a lakás? Trükkök, amikkel nagyobbnak hat!

Kicsi a lakás? Trükkök, amikkel nagyobbnak hat!

Címlap / Otthon / Dekor / Kicsi a lakás? Trükkök, amikkel nagyobbnak hat!

Sajnos a legtöbbünk kisebb lakásban lakik, mint amilyenben szeretne. Otthonunk tényleges méretén nehéz és költséges dolog lenne változtatni, ezért inkább érdemes néhány helytakarékos megoldást megfontolnunk. Jóval nagyobbnak tűnhet ugyanis lakásunk, ha okosan gazdálkodunk a hellyel.

Ajtók mögött

Az ajtók mögötti tér szinte mindig kihasználatlan holt tér, ezért érdemes kezdeni vele valamit. Ha van rá lehetőség és elég hely, akkor a legjobb, ha plafonig érő beépített szekrényt csináltatunk ide. Ha akár csak 20-30 cm mélységű helyünk is van itt, akkor is megéri bepolcoztatni, mivel rengeteg dolgunk elfér majd itt dobozokba téve.
Nagyon sokat fog lendíteni a lakás rendezettségén is, hiszen mivel lényegesen kevesebb dolgunk lesz elöl,ezért tágasabbnak, levegősebbnek tűnik majd otthonunk. 

Lépcsők alatt

Ha a galériára vezető lépcső a fal mentén húzódik és nem használjuk másra ezt a helyet, akkor megéri ezt is bepolcoztatni vagy egy dolgozórészt kialakítani itt. Mindenképpen használjunk fehér, vagy a fal színével megegyező, világos színt, így a szoba megtartja a tágas hatását.
Ugyanezt a megoldást használhatjuk akkor is, ha a padlásfeljáró lépcsői alatti helyet szeretnénk logikusan kihasználni. Ha még emellett nagyítani is szeretnénk a szobán, akkor a lépcső alatti polcokra szereltessünk ajtót, amire tegyünk tükör borítást.

TV

A televízió készülékek sokszor óriási helyet foglalnak el. Ha most tervezünk tévét venni, akkor vagy válasszunk olyat, amit az egyik kisebb bútorra tudunk állítani, vagyis nem kell a földön helyet szorítani neki, vagy vegyünk falra szerelhető készüléket.
Igaz, ez drágább, mint egy átlagosabb televízió, de ha hosszú időre tervezünk vele és sokat számít az a hely, amit megspórolunk, akkor tegyük a falra. Látványos, kényelmes és helytakarékos megoldás is lesz egyszerre,ráadásul így egyben a fal díszítését is megoldottuk. 

Polcok

A polc minden lakásban a legegyszerűbb és legpraktikusabb tárolási módszer. Fontos azonban, hogy a polc színe minél világosabb legyen, főleg akkor, ha nagy helyet foglal el a falunkon. Ha az egész falat borító polcot tervezünk, akkor a felpakolásnál törekedjünk arra, hogy a polcra kerülő tárgyak egyensúlyban legyenek.
Vagyis lehetőleg legyen néhány helyen egy kis levegősebb rész, ahova képeket vagy virágot tehetünk. Fontos, hogy a polc mögött is világos anyag legyen, ez még szellősebbé, kevésbé robusztussá teszi a falunkat. 

Tükrök

A lakás terének nagyításában alapelemnek számítanak a tükrök. Bánjunk azonban óvatosan vele, mert könnyen túlzásba eshetünk. Ha túl kicsi tükröt választunk, akkor azzal sokszor nem érhetjük el a kellő nagyító hatást. Túl naggyal viszont szinte agyonnyomjuk az adott helységet, és aránytalanná tesszük.
A fürdőszobában mindenképpen használjunk nagy tükröt, a lehető legnagyobb felületet beboríthatjuk bele. A nappaliban vagy a hálószobában azonban érdemes óvatosan bánni vele, mert nagyon zavaró lehet, ha folyton magunkat látjuk. 

Első benyomás

Az első benyomás egy lakás esetén éppen olyan fontos, mint egy emberrel kapcsolatban. Figyeljük meg, hogy az egyes helységekbe való belépéskor melyik az a fal vagy szobarész, ami azonnal látszik.
Ezekre a részekre szánjunk kiemelt figyelmet, ugyanis ezek fogják kialakítani az első benyomást vendégeinkben, valamint ezt látjuk majd mi is,mikor egy fáradt nap után hazaérünk. Ezek a látványosabb falak legyenek levegősek, nem agyonzsúfoltak és lehetőleg jól megvilágítottak.

Színek

A lakás falainak színeinél sok választási lehetőségünk van. Alapvetően a világos színeket szokták javasolni kisebb lakásokba, hiszen ezek tényleg tágítják a teret, de ha egy erősebb élénk színt, például narancssárgát, aranyat vagy ezüstös színeket használunk, akkor ezek fénye is nagyítani fogja a szobát.
A fémes színek különlegessége ráadásul az, hogy látványuk és hatásuk változik a nappali és az esti megvilágításban. Ha tetszenek ezek a színek, de nem akarjuk a szobánkat ilyen színűre festetni, akkor továbbra is lehet csak egy falat megcsináltatni ilyenre, vagy a natúr színű falra felvitt minták színének választani ezeket. 

Tapéta

Nagyon divatosak lettek az elmúlt években a csak egy-egy falra, vagy akár sávosan feltett tapéták. Kis lakások helységeibe nem kifejezetten ajánlott, hogy nagyobb mintájú tapéták legyenek a falon, mivel ezek sokszor inkább csak felhívják a figyelmet a szobák kis méretére.
Ha finoman de elegánsan szeretnénk díszíteni a szobát,akkor használjunk csak falra ragasztható matricát, vagy a nagyon elegáns, finoman csillogó tapétát. Ez utóbbi egész más hangulatot varázsol a szobánkba nappal és éjszaka, nagyon mutatós és különleges megoldás lehet. 

Vonalak

Ha optikailag szeretnénk egy kicsit módosítani a szobánk arányain, akkor érdemes alkalmazni a falon futó vonalak módszerét. Ha mélyíteni, hosszítani szeretnénk a helységünket, akkor válasszunk a szobában maximum a szemmagasságban körbe futó vízszintes vonalat.
Ez lehet egy egyszerűbb bordűr tapéta, indás falmatrica, vagy egy finomabb színkombináció felfestve. Ha a szobánkat inkább magasítani szeretnénk, akkor pedig használjunk függőleges vonalakat, amik magasítják a belteret. Ilyen lehet egy oszlopban feltett tapéta, vagy egy festett színes sáv, ami harmonizál a szoba többi elemével. 

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!